reklam

08 Mayıs 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Zeugma için "yol haritası"

Gaziantep Valisi Lütfullah Bilgin, Zeugma antik kentine ve kentten kurtarılan eserlere ilişkin çalışmaların bilim adamlarının ortaya koyacağı bir yol haritasına göre yapılması gerektiğini söyledi. Bilgin, 20-22 Mayıs'ta gerçekleştirilmesi planlanan Zeugma Sempozyumu'nun tanıtımı için düzenlenen toplantıda, ''Doğru kararlar alınıp doğru çalışmalar yapılması için bu işi bilen insanların önümüze koyduğu bir yol haritasının olması gerekir'' dedi.

Gaziantep Üniversitesi'nce gerçekleştirilecek sempozyuma GaziantepTicaret Odası (GTO) ve Gaziantep Sanayi Odası'nın (GSO) sponsor olduklarını ifade eden Bilgin, ''Zeugma için ne yapacaktık? Ne yaparsak doğru yapacaktık? Bunlar teknik, işi bilenlerin ortaya koyabilecekleri konular. Yurtiçinden ve yurtdışından gelecek bilim adamlarının ortaya koyacağı yol haritasına göre davranmamızın doğru olacağına inanarak bu sempozyumu düzenleme kararı aldık'' diye konuştu.

Bilgin, Zeugma antik kentinde geçmişten bugüne yapılan çalışmalarailişkin bilgiler verirken, Birecik Barajı HES suları altında kalacak eserlerin kurtarılması konusunda uyandırılan heyecanın eserlerin korunması ve sunumu konusunda başarılamadığını vurguladı.

Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nin Gaziantep'e yakışır bir müze olmamasına karşın bitişiğindeki ek müze inşaatının 13 yıldan bu yana bitirilemediğine dikkati çeken Bilgin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın gönderdiği ödeneğin yetmemesi halinde Özel İdare Müdürlüğü bütçesindenkatkı yaparak ek müze inşaatını bu yıl bitireceklerini ifade etti.

Mozaiklerin sergi için İstanbul'a taşınması
Bilgin, Zeugma mozaiklerinin NATO Zirvesi'ne katılacak devlet adamları için İstanbul Topkapı Müzi'nde sergilenmesi girişimi ve sonrasında yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu açıklamasını şöyle sürdürdü: ''Ben bu konuda kişisel fikirlerimi her zaman ortaya koydum. Turizm ve tanıtma iki eşdeğer kavramdır. Ne kadar büyük turizm değerlerine sahip olursanız olun onları yeterince tanıtamıyorsanız, sahip olduğunuz değerlerin bir anlamı yok. Ben İstanbul'daki sergiyi Gaziantep'in tanıtımı için büyük bir fırsat olarak görüyorum.

Ancak, sivil toplum kuruluşlarımızın ortaya koyduğu bir tavır ve mahkemenin verdiği bir karar var. Bu ili bu ülkeyi seven hiç kimse mozaikler zarar görecekse de gitsin diyemez. Mozaikler bir zarar görecekse İstanbul'a götürülmesin.

Ancak, mozaiklere zarar vermeden taşıma mümkün ise İstanbul'daki sergiyi Gaziantep ve ülkemiz için önemli bir tanıtım fırsatı olarak gördüğümü ifade ettim. Mozaiklere zarar verecek bir faaliyete ne bakanlığımız, ne mahkeme ne de buradaki herhangi bir kimse onaylar.''

Bilgin, Kültür Bakanlığı'nın Gaziantep'teki turizm değerlerinin ortaya çıkarılması, korunması ve sunumu için harcanmak üzere geçen yıl550, bu yıl henüz ulaşmamakla birlikte 300 milyar lira ödenek tahsis ettiğini, bu bakımdan da Kültür ve Turizm Bakanlığı'na teşekkür edilmesi gerektiğini bildirdi.

Diğer konuşmacılar
GTO Başkanı Mehmet Aslan, Zeugma'yı kazandıracağı nema için değil kültürel miras olduğu için önemsediklerini belirtti. Zeugma Sempozyumu'nun hazırlıklarının yürütüldüğü bu günlerde Gaziantep Müzesi'nin kapalı olmasına bir anlam veremediğini ifade eden Aslan, ''İnşallah sempozyuma kadar sorun aşılır, müze açılır, gelenlere mozaiklerimizi gösterme olanağı buluruz'' dedi.

Zeugma mozaiklerini İstanbul'a götürülmesi konusunda görüş belirtmediklerinin öne sürülmesi üzerine Aslan, şöyle dedi: "Kanunlara uygunsa, mozaiklere zarar verilmeyecekse bu fırsat kaçırılmamalı dedik. Bugün de aynı düşüncedeyiz. Ama altını çizerek söylüyorum, restore edilecek diye ya da mahkeme kararına kızarak müze kapatmak ne bir bakanın haddine ne de başkasının haddine.''

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Zeugma'nın Gaziantep turizmine lokomotiflik edecek bir değer olduğunu vurguladı.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Filiz de, Zeugma Sempozyumu'na çeşitli üniversitelerden 16'sı yabancı 34 bilim adamınınkonuşmacı olarak katılacağını ifade etti.

GSO Başkanı Nejat Koçer ise konuşmasında, GSO'nun Zeugma'ya ilgisinin yıllardır devam ettiğine dikkati çekerek, Zeugma'yı tanıtmakiçin hazırladıkları internet sitesini 5 milyon aşkın kişinin ziyaret ettiğini hatırlattı.

Bu arada, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Zeugma Mozaiklerini NATO Zirvesi için Topkapı Müzesi'nde sergileme girişimi, sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Zeugma Platformu'nun ''Eserlerin zarar görmesine yol açacak bu girişimin yasal olmadığı'' iddiasıyla mahkemeye yaptığı başvuru üzerine engellenmişti. Zeugma mozaikleri halen Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde sandıklarda bekletiliyor.
Hürriyet

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

Gündem

My Architect

Oscar Ödülleri'ne adaylığı ile tekrar gündeme gelen My Architect, Louis Kahn'ın oğlu Nathaniel Kahn'ın 20. yüzyılın en önemli figürlerinden olan babasının ölümünün ardından, onu anlamak üzere çıktığı bir yolculuğun hikayesini anlatan bir film.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz