reklam

12 Mayıs 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Çürük inşaatlar Antalya'yı tehdit ediyor

İnşaat sektörünün en çok geliştiği kentlerden biri Antalya'da çürük inşaatlar herkesi endişelendiriyor. Çürük inşaatlarla ilgili sık sık haberler yapıyoruz. Önceki gece yine yapımı devam eden bir bina çöktü. Biz de olay yerine gittik. Gecenin bir saatinde kalıp dökülüyor. Yetkililerin verdiği bilgiye göre gece çalışma izinleri yok. İnşaat çökme olayları son zamanlarda Antalya merkezinde sıkça rastladığımız vaka haline geldi. Lara'da çöken inşaatın altında kalan işçilerden 4'ü yaralı biri hayatını kaybetti. Benzer o kadar çok olay yaşıyoruz ki ülkemizde, her nedense bir türlü olan olaylardan ders almıyoruz.

Bu inşaatları mutlaka denetleyen bir merci var. Ancak görevini yapıyorlar mı acaba? Yapsalar bu insanlar gece izinleri olmadığı halde kalıp dökebilir mi? Ruhsat verilirken dikkat edilse binalar yapılırken denetimleri sağlıklı yapılsa acaba Konyaaltındaki, Lara'daki sözünü ettiğimiz binalar yan yatıp çöker miydi? Ne zaman başımıza bir iş gelse ahlar vahlar cak-lı-cuk-lu açıklamalar bir süre sonra yine aynı hamam aynı tas devam.

Tesadüfen yaşıyoruz gibime geliyor bu ülkede. Geçenlerde Güllük Caddesi'nde boşaltılan çürük bina haberlerimizden sonra bir müteahhit arkadaşımın anlattıklarını dinleyince dehşete düştüm. Diyor ki: 'Mevlutcüğüm Antalya'da yapılan binaların yüzde 60'ı çürük. Müteahhitler çalıyor, çırpıyor. Allahaşkına 4 odalı bir ev 15 milyar olur mu? Bayındırlık birim fiyatlarına göre 4 odalı bir evin maliyeti 20 milyarın üstündedir. Gidin zemini yumuşak olan bazı bölgelere 15-20 milyar liraya daire bulursunuz. Siz farkında değilsiniz ama o binanın zemini yumuşaktır ve bazıları da hafif yan yatmıştır.'

Bunları bana anlatan kişi işini iyi yapan dürüst bir müteahhit. Reklam olmasın diye adını gizli tutuyorum. O anlatırken bu konuyla ilgili bir yazı planladım ve notlar aldım. Fakat yazmaya fırsat bulamamıştım. Önceki gece Lara'daki bina çökünce artık bu yazıyı yazma zorunluluğu doğdu. Müteahhit arkadaşın anlattıkları bununla sınırlı değildi. Nasıl bir evde oturduğunuzu, nasıl bir daire satın aldığınızı bu yazıdan sonra lütfen gözden geçirin.

Müteahhit arkadaşım daha ilginç tespitlerde bulunuyor ve diyor ki: 'Şimdi bu çürük binaların ucuz daireleri yüksek fiyatlarla yabancılara satılıyor. Yani artık çürük daireler bile Ruslar sayesinde değer kazandı. Bu konuda belediyeler ve ilgili sivil kuruluşlar görevini yapmıyor. Üç beş kuruş rüşvetle Antalya'da yapamayacağınız iş yoktur. Böyle olunca işte karşımıza çürük çarık binalar çıkıyor. Binaların temelleri zayıf atılıyor. Yanık beton kullanıyorlar. Kalıplara eksik veya zayıf demir atıyorlar. Yüzlerce bu işi yapan üstelik ehli olmayan insanlar var. Bunları ne odalar ne de yetkililer denetleyebiliyor. Bizim ülkemizde insan hayatı o kadar ucuz ki.'

Antalya'da 20 senedir gazetecilik yapan biri olarak bu olumsuzlukları az çok biliyorduk ancak bu kadarda vahim olduğumuzu bilmiyordum. Bana açıklamayı yapan kişi Antalya'da çok büyük kooperatifler yapan yani bu işten anlayan biri. Karşımdaki uzman olmasa 'atıyor' diyeceğim ama. Birkaç tane de örnekleri olunca artık inancım pekişti.

Antalya'daki inşaat olaylarını ve gelişmeleri başımıza daha büyük bir felaket gelmeden masaya yatırmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Bazı şeyleri tartışmamız konuşmamız çözüm aramamız için illaki kafamıza bir kolon düşmesi gerekmiyor. Hızla gelişen inşaat sektörünün sağlıklı bir yapıya ve iyi bir denetime kavuşması için bir şeyler yapmak lazım. Bu mesele turistleri rahatsız eden işportacı, hanutçu, yol, su elektrik gibi sorunlardan çok daha önemli diye düşünüyorum. Valimiz Alaaddin Yüksel ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Menderes Türel başta olmak üzere tüm yetkililerin bir şeyler yapabileceğine inanıyorum.

Yoksa bir şeyler yapmak için yarın geç olabilir. Benden söylemesi.
Akşam - Mevlüt Yeni

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz