reklam

15 Mayıs 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Troya Müzesi'ni ödünç bekçi açtı

İstanbul Arkeoloji'deki Troya reyonu açıldı ama bir başka reyon kapandı.

Troya filmiyle büyük ilgi çekecek Troya Müzesi'nin personel olmadığı için kapatıldığını Sabah gündeme getirmişti. Kültür Bakanı Mumcu Sabah'ın yazısı üzerine talimat verdi, müze açıldı.

"Elmizden gelen bu"
Müzenin "Çağlar Boyu İstanbul" bölümünden 3 personel Troya bölümüne kaydırıldı. Bu kez de "Çağlar Boyu İstanbul" bölümü kapatıldı. Müze Müdürü Özek "Elimizden gelen bu" dedi.

Troya müzesine aç-kapa formülü
İstanbul Arkeoloji Müzesi'ndeki Troya eserleri bölümü nihayet açıldı. Çağlar Boyu İstanbul Bölümü kapatılıp buradaki üç personel Troya'ya kaydırıldı..

200 Milyon dolarlık bütçesi ve ünlü aktör Brad Pitt'in başrolünü üstlendiği Homeros'un destanından esinlenerek çekilen Troy filmi gösterime girdi. Film gösterime girmeden SABAH'la GÜNAYDIN, filme konu olan öykünün geçtiği Truva dönemine ait 2 bini aşkın eserin yer aldığı İstanbul Arkeoloji Müzesi'ndeki bölümün sadece üç personel nedeniyle kapalı olduğunu duyurdu. Bunun üzerine Turizm Bakanı Erkan Mumcu personel yokluğundan haberi olmadığını ve Troya bölümünün açılacağını iddia etti. Televizyonlar Arkeoloji Müzesi'ndeki skandalı haber bültenlerine taşıdıktan sonra Müze Müdürü Halil Özek geçici bir formülle 9 yıldır kapalı olan Çağlar Boyu Anadolu ve Troya bölümünü açtı. Özek, Kültür Bakanlığı'na bağlı Döner Sermaye İşletmesi'nden 15 gün önce müzeye gönderilen ve Çağlar Boyu İstanbul Eserleri bölümünde görevlendirdiği üç personeli Troya bölümüne kaydırdı. Bu kararla Çağlar Boyu İstanbul Eserleri Bölümü de ziyaretçilere kapatıldı.

Elimizden gelen bu
Halil Özek, İstanbul Arkeoloji'de personel sıkıntısının yıllardır sürdüğünü belirterek, "Film gösterimde kaldığı müddetçe, imkanlarımız ölçüsünde Troya bölümünü açık tutmaya çalışacağız. Filmin popüler olması nedeniyle müzeye gelen yerli ve yabancı turistler için filmden fragmanların yer alacağı sinevizyon gösterisi de yapacağız. Elimizden gelen bu" dedi.

700 personel alınacak
Kültür Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, müzelerdeki sorunu çözmek için aylar önce 230 geçici işçi alınması ve Özelleştirme İdaresi'ne bağlı 500 personelin müzelerde görevlendirilmesinin planlandığı belirtildi. Ancak hantal bürokrasi işledi ve bir türlü personel alınmadı. Çağlar Boyu Anadolu ve Troya Bölümü dün ziyaretçilere açılırken, müzede 5 bölüm kapalı bulunuyor. Bunlar arasında Türkiye'nin ilk Çocuk Müzesi, Çağlar Boyu İstanbul, Trakya Bitinya, Bizans Suriye, Kıbrıs Filistin bölümleri bulunuyor. Müzenin kapalı olan bölümlerinin sürekli açık tutulması için 15 personel ihtiyacı bulunuyor ancak kalıcı çözüm üretilmediği için filmin gösterimden kalkmasıyla, Truva eserlerinin yeniden kapanması bekleniyor.
Sabah - Zülfikar Ali Aydın

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

Binaların tasarımlarını, fonksiyonlarını, kent ölçeğindeki konumlarını, mimari ve şehircilik açısından değerleri Bina Eleştirisi forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz