reklam

20 Mayıs 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Herzog & de Meuron'dan Sıradışı Bir Mimarlık Sergisi

Klasik normlara karşı çıkan, mimarların ürünlerinden çok projenin ortaya çıkışındaki tasarım sürecinin sergilendiği Herzog & de Meuron Mimarlık Sergisi, 8 Mayıs - 12 Eylül 2004 tarihleri arasında İsviçre - Schaulager'da düzenliyor.

Sanat için farklı bir atmosfere sahip, modern sanatları koruma, sanat üzerinde çalışmalar yapma ve bu çalışmaları sergileme olanakları sunan bir enstitü olan Schaulager, bir müze ya da geleneksel bir depodan çok tasarım ve etkinliklere ya da öğrenme ve eğlenmeye yönelik, sanatın görülebildiği, üzerinde farklı şekillerde düşünülebildiği bir merkez.

Schaulager'da yapılan sıradan "Konut Mimarları" konulu sergiden farklı olarak, bir yapının inşa aşamasındaki karmaşık yolların sunulduğu bir sergi olan Herzog & de Meuron Mimarlık Sergisi, izleyicilere tanınmış mimarların atölye çalışmalarına da göz atma imkanı tanıyor.

 

Diğer mimarlık sergilerinden farklı olmasındaki asıl nokta; malzemeyle olduğu kadar maket ve çizimlerle de yapılan denemelerin sunulması, Jacques Herzog'un deyimiyle; çalışmalardan çıkan "artıklar"ın sergilenmesi.

Bu "artıklar"ı entellektüel ve farklı takımyıldızlarından oluşan grubun dinamik sürecindeki sessiz ve cansız tanıklar olarak tanımlayan Herzog, binaların aslında bir çok durumda bu süreçlerde ortaya çıktığını savunuyor.

Sergi, arazi üzerinde bulunan araştırma malzemelerini, çizim, eskiz, maket ve malzeme denemelerini kapsıyor, ancak bu ürünler genç mimarların ilk girişimlerinden kalan değil, 25 yıllık bir süreci barındıran ve şu anda da devam etmekte olan, Basel'den Pekin'e kadar uzanan büyük projelerinde kullandıkları malzemeleri de içeriyor. Bunların hepsi birlikte gelişim sürecini aktarırken, bir sonraki tasarım içinde herhangi bir projeyi aydınlatabiliyor. Sergide, çalışmalara ait belgeler, nesneler, 100 adet proje, 1.000 adet malzeme örneği, prototipler, taklit çalışmalar, maketler, eskizler ve fotoğrafların yanısıra Zilla Leutenegger, Armin Linke ve Ai Weiwei'ın video seansları yer alıyor.

Mimarların Schaulager için tasarladıkları mekan da serginin içeriğiyle ilişkili olarak gelenekselden öte ve dikkat çekici bir nitelikte. Modern sanat için açık depo niteliğindeki bir ambar tasarlama fikrinde olan mimarların amacı ise uygun iklim koşullarına sahip ideal bir buluşma noktası tasarlamak.

Sergi binasının dış cephesi, imar kanunundaki ihtiyaçların azalmasından ve iç mekanın geometrisinden türeyen, sonuç olarak da kent ve açıklıklarla iletişimi kuran bir körfez misali, çokgen bir yapıyı tamamlıyor. Dış duvarlar, dışarıya fırlayan çakıl taşlarından oluşan aynı zaman iç mekandaki iklim koşullarını dengede tutmada da önemli bir rol oynayan beton katmanlardan oluşuyor.
Arkitera - Rabia Alga

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

AMV Genç Mimar Ödülü 2004


Son başvuru tarihi:
30.07.2004

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz