reklam

22 Mayıs 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Gelecek yıl İstanbul-Batum arasında otoyol inşa edilecek

Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, Türkiye ve Gürcistan arasındaki işbirliği potansiyelinin yükseldiğini ve bunun bir göstergesi olarak İstanbul-Batum arasını dokuz saatte kat etmeye imkan verecek bir otoyolun gelecek yıl inşaatına başlanacağını söyledi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Gürcü İş Konseyi’nin düzenlediği yemekte bir konuşma yapan Saakaşvili, kasım ayındaki devrimle yönetimin başına geçmesiyle Gürcistan’ın çehresinin değiştiğini ve “daha devlet gibi” görünmeye başladığını belirtti. Bu çerçevede, ülkesinin dünyaya açılması açısından Türkiye’nin çok önemli konuma sahip olduğunu ifade eden Saakaşvili, işadamlarını ülkesinde iş yapmaya çağırdı ve “Size tavsiyem önce küçük işler kurun, her şey yolunda giderse işinizi büyütürsünüz.” dedi. Saakaşvili, Kars-Tiflis demiryolu ile iki ülkeyi ve bölgeyi bağlamak istediklerini, İstanbul’dan Batum’a kadar kurulacak otoyol ile de ulaşımı güçlendirmek istediklerini dile getirdi, ancak otoyol projesi konusunda daha başka ayrıntı vermedi. 

Batum’da bulunan mevcut havaalanını da rehabilite ederek Türk ve Gürcü tarafının birlikte kullanmasını istediklerini belirten Saakaşvili, Gürcistan’ın Karadeniz kıyılarında dokunulmamış yerler bulunduğunu, Türk turizmcilerinin bölgeye otel yatırımı yapmalarını istedi. 1990’larda ortaya atılan ve daha sonra Gürcistan’daki Acara özerk yönetimince muhalefet edilen Kars-Tiflis demiryolu projesinin hayata geçirileceğini söyleyen Saakaşvili, “Bu demiryolu ile Türkiye, Gürcistan, Kafkasya ve Rusya’ya açılan yeni bir kapıya sahip olacak.” dedi. Ülkesindeki vergi oranlarını yabancı yatırımcıların lehine haziran ayında düşüreceklerini belirten Saakaşvili, Batum’da inşa edilecek uluslararası bir havaalanının Türkiye ve Gürcistan’ın ortak kullanımına açılması ve buranın bir turizm merkezi olması için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Gürcistan’ın 1990’lı yıllarda kullanılan elektrik hatları üzerinden Türkiye’ye enerji satacağını belirten Saakaşvili, bunlara ek olarak Gürcistan-Kars arasında 500 kilowatt’lık yeni bir hattın inşa edileceğini de kaydetti.

Saakaşvili, Türkiye ile karşılıklı olarak turistlere yönelik vizenin kaldırılması ve işadamlarına yönelik uzun dönemli vizelerin çıkarılması konusunu Başbakan Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşmede ele alacaklarını kaydetti ve “Biz bütün kolaylığı göstermeye hazırız. Türk tarafının da kolaylık göstermesini istiyoruz.” dedi.
Zaman - Baran Taş

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

AMV Genç Mimar Ödülü 2004


Son başvuru tarihi:
30.07.2004

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz