reklam

22 Mayıs 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Kriz döneminde kapanan tuğla fabrikaları açılıyor

Ekonomideki olumlu gelişmeler, 2001 krizinden en çok etkilenen inşaat sektörüne de yansıdı. Bunun en somut örneği Manisa’nın Turgutlu ilçesinde yaşanıyor.

Daha önce kapatılan 80 tuğla fabrikasının 38’i faaliyete geçti. Böylece bin 500 kişiye yeni iş imkânı sunuldu. Tuğ-la, çimento ve demir satışlarının arttığını kaydeden inşaatçılar, “Döviz çok yükselmezse büyüme artarak devam edecektir.” değerlendirmesini yapıyor.

İç piyasadaki inşaat hareketliliği, Irak pazarı ve kamu ihalelerindeki beklentiler nedeniyle özellikle inşaat malzemeleri üreticileri yatırımlarına hız verdi. Kapısına kilit vurulan fabrikalar, yeniden açılmaya başladı. Yılbaşından beri üretimi artarak süren fabrikalar, aylık 55-60 milyon adet tuğla üretiyor. Turgutlu’da faaliyet gösteren toplam 84 tuğla fabrikasından 80’i ekonomik kriz, deprem yasası ve Sosyal Sigortalar Kurumu’nun denetimlerini sıklaştırmasından sonra kapanmış, sadece 4 fabrika ayakta kalabilmişti. Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Ayan Blok Tuğla Fabrikası’nın sahiplerinden Mesut Altan, “Turgutlu’da toprak sanayii durmuştu. Son günlerde kıpırdanma var. Kooperatiflere ve konutlara devletin teşvikler vermesi gerekir. İnşaat sektörü çok kalemli sektör. Bol istihdamı olan sektör. İnşaat sektöründeki hareketlilik tüm piyasayı hareketlendirir.” dedi. Yastık altı paralarını su yüzüne çıkarmaya başladığını anlatan Altan, “Şu anda satılık arsa yok. Arsa fiyatları çok yükseldi. İnşaatlar başladı. Halk hükümete güveniyor. Bu güven piyasalara da yansıyor. Tuğla üreticileri olarak şu anda tam mesai çalışıyoruz. Siparişlere 2-3 güne ancak cevap verebiliyoruz.” şeklinde konuştu.

Turgutlu İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve İnşaat Mühendisi Yüksel Güdücü de vardiya artırımına giden fabrikalarda stokta tuğla kalmadığını, bu canlılığın ne kadar süreceğini bilmediklerinden yıllardır biriken enerjilerini harcadıklarını ifade etti. Güdücü, şöyle devam etti: “İnşaat sektörü canlanınca tuğla fabrikalarının bacaları tütmeye başladı. Bu canlılığın uzun sürmesini umuyoruz. Çünkü yıllardır inşaat sektörü kan kaybediyor. Duran makinelerimizin pası daha yeni siliniyor. Tuğla fabrikasından ayrılarak başka iş bulan işçimizi, ustamızı yeni yeni ikna ederek işe alıyoruz.”

Türkiye İnşaat Müteahhitleri İşveren Sendikası Genel Başkanı Nazım Aygün, yıllardır küçülen inşaat sektörünün büyümesi için devletin kamu ihaleleri, konut kredilendirmeleri ve faiz oranlarıyla ilgili düzenleme yapması gerektiğine işaret etti. Arsa ve konut projeleri bulunan illerin kontrollü olarak imara açılmasını beklediklerini kaydeden Aygün, İstanbul’da devletin yaptıracağı 50 okulun ihalesinde müteahhitlerin yüzde 50’ye varan kırımlar yaptığı gerçeğinin de gözden kaçırılmaması gerektiğini belirtti. Aygün, “Hükümet inşaat sektöründeki bu hareketliliği kaçırmadan tedbirlerini almalı.” dedi.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre 2004 yatırım programında 420 trilyon lira olarak gözüken inşaat yapım işleri 550-600 trilyonlara varacak. Depremlerden sonra konut ihaleleri ve okul-hastane inşaatları nedeniyle programdaki bütçenin üstüne çıkıldı. Devletin harcamalarını kıstığı günlerde bile kamu inşaatlarındaki yüzde 30’luk artış inşaat sektörü temsilcilerini umutlandırdı. İstanbul’da nisan ayı sonunda okul yapımı için gerçekleştirilen 50 ihale inşaat sektörüne 100-150 trilyon lira arasında para girişi sağlayacak. Uzmanlar, özel sektör inşaatlarında da seçim nedeniyle başlayan kaçak yapılaşmanın; belediye başkanlarının değişmesiyle ruhsatlı yapılara yöneldiğine dikkat çekiyor. Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) verilerine göre ise geçen sene yüzde 7’lik artışla tüketilen hazır beton miktarı 27,2 milyon metreküpü geçti. Hazır beton kullanımındaki artış 2004’ün ilk üç ayına da yansıdı. Hareketlilik sürerse bu artış oranı ikiye katlanacak. İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Başkanı Doğan Hasol, 1994 yılından beri daralan inşaat sektörünün otomotiv sektöründen sonra ekonomik krizden çıkacak ikinci büyük sektör olacağını söyledi. Hasol, “Ekonomik krizin etkisine ilk giren ve bundan en son kurtulan hep inşaat sektörü olur. Otomotiv sektörü krizden çıktı, biz de sıramızı bekliyoruz.” diye konuştu.
Zaman - Kenan Duman,Fatih Uğur

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

AMV Genç Mimar Ödülü 2004


Son başvuru tarihi:
30.07.2004

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz