reklam

24 Mayıs 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Teknoloji üssüne ilk adım

Avrupa Birliği’nden bu yılın sonunda tarih almak isteyen Türkiye, ilk teknoloji parkını da eylül ayı içinde resmen açarak önemli bir mesaj verecek. Gebze Organize Sanayi Bölgesi içinde kurulan ilk özel sektör ve yabancı sermayeli teknoparkta üretim ve ihracat gerçekleştirilecek. İlk yıllarda 1 milyar dolar ihracat hacmine ulaşılması hedeflenen proje, üniversitelerin girişimci yetiştirme programı ile beslenecek. Proje, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ülkelerinin sanayileşmesini hedefleyen ikinci Marshall Planı’nda ilk somut adım olma özelliğini de taşıyor. Teknoparkta ilk etapta 100’ü yazılım olmak üzere 150’ye yakın şirket ve 2 binin üzerinde nitelikli Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) personeli, yazılımcı ve araştırmacının faaliyet göstermesi planlanıyor. Teknoparkta geliştirilecek ve üretilecek ürünlerin ihracatı ile kişi başına düşen ihracat tutarının 200 bin dolar olacağı hesaplanıyor.

5 yıllık vergi muafiyeti
Eylül ayının başında bütün birimleriyle tamamen hayata geçecek olan teknoparkta, şirketlerin yazılım ve Ar-Ge’ye dayalı üretim faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar, faaliyete geçilmesinden itibaren 5 yıl süreyle gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulacak. Teknopark inşaatlarının birinci etabında high-tech (yüksek teknoloji) bina, robotlarla üretim yapılan üretim birimi binası, merkez bina ve sosyal tesisler ile saha ve çevre düzenleme işleri yer alıyor. Gebze Organize Sanayi Bölgesi ve Teknopark Genel Müdürü Okan Çağlar, konu hakkında gazetemize yaptığı açıklamada, teknoparkın üretim ve ihracata yönelik bir model olduğunu ilk etapta 124 bin metrekarelik bir alanda kurulduğunu ve burada katma değeri yüksek, iç ve dış pazarda rekabet edebilir üretim potansiyeli olan projelere sahip girişimcilerin yer alacağını söyledi. Çağlar, bu girişimle Türkiye’nin ihracatını belirli bir yerlere çıkarmayı hedeflediklerini öncelikle daha fazla genç insanı kendi girişimlerini kurmaya teşvik etmek istediklerini açıkladı.

15 merkez sırada
Teknoparkta yapılacak olan uygulamalarla araştırma ve sanayinin işbirliğine katkı sağlanacağını anlatan Okan Çağlar, “Yurt dışından en ileri teknolojiyi buraya çekmeye çalışıyoruz. Türkiye’de şu anda 15 teknoparkın kuruluşu için imza atıldı. Bunlar arasında birçok dünya markası çıkacak” dedi. Çağlar şöyle devam etti: “Bugün bütün dünyada artık ürettiğiniz malın kilosunun kaç lira olduğu soruluyor. Hedefimiz fabrikalarımızın fason montajdan ibaret olmaması. Türkiye’de otomotiv ihracatı 8 milyar dolara ulaştı. Ancak tasarım yok, tekstilde de yaptığımız tek iş dikmekten ibaret. Biz Avrupa Birliği’nin fason işçilik üreten Çin’i olmak istemiyoruz.

Hedeflerimiz neler?
Dünyada kurulu bulunan teknoparklarda, yüksek teknoloji kullanan ya da yeni teknolojilere yönelik firma ve üniversitelerin imkanlarından yararlanılıyor. Buralarda yapılan araştırmalarla son teknoloji ürünler geliştiriliyor ve aynı zamanda diğer ülkelerle teknoloji alışverişi yapılıyor. Gebze’de kurulacak teknoparkın amaçları ise şunlar:
* Ülke sanayisini uluslararası rekabet edebilir ve ihracata yönelik bir yapıya kavuşturmak.
* Teknolojik bilgi üretmek.
* Üründe ve üretim yöntemlerinde yenilik geliştirmek.
* Ürün kalitesini ve standardını yükseltmek.
* Verimliliği artırmak.
* Üretim maliyetlerini düşürmek.
* Teknolojik bilgiyi ticarileştirmek.
* Teknoloji yoğun üretim ve girişimciliği desteklemek.
* Küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni ve ileri teknolojilere uyumunu sağlamak.
* Teknoloji yoğun alanlarda yatırım imkanları meydana getirmek.
* Araştırmacı ve vasıflı
kişilere iş imkânı sağlamak.
* Teknoloji transferine
yardımcı olmak.
* İleri teknoloji sağlayacak yabancı sermayenin ülkeye girişini hızlandıracak teknolojik alt yapıyı sağlamak.

Dünyada durum nasıl?
Amerika’da San Fransisco yakınlarında bulunan Silikon Vadisi dünyanın en tanınmış teknoparklarından biri olarak sayılıyor. Japonya son dönemde tamamlanmak üzere 26 bölgeyi teknopark olarak ilan etmiş durumda. Fransa’nın tatil yöresi Cote d’Azur Sophia Antipolis Teknoparkı. 10 bin hektar alanda bin adet yüksek teknoloji firması barındırıyor. İngiltere’de 80 tane teknopark bulunurken, Rusya 40 olan rakamını 200 adede ulaştırmayı hedefliyor. İsrail’de bulunan teknoparklarda ise yılda 300 civarında proje yürütülmektedir.
Türkiye

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

Malzeme Dosyası

Düşey Sirkülasyon Elemanları

Düşey sirkülasyon elemanları hakkında bilgi edinmek  için tıklayın.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz