reklam

25 Mayıs 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

‘Türkiye kültür mirasını koruyamadı’

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Veli Sevin, Türkiye’nin, sahip olduğu kültür mirasını korumada başarısız olduğunu söyledi.

Profesör Sevin, Türkiye’deki kültürel mirasın hemen her gün bir yerlerde delik deşik edildiğini, dünyanın en zengin müzelerinin Türkiye’den kaçırılan eserlerle dolu olduğunu ifade etti.

Türkiye’deki kültürel mirasa yönelik tehdidin ciddiye alınması, yetkililerin de, kültür değerlerinin yağma edilmesine seyirci kalmaması gerektiğini vurgulayan Sevin, bir kültür eserini yok etmenin kolay, kazanmanın ise olanaksız olduğuna dikkat çekti. Sevin, “Bilinçsiz ve acıma duygusundan yoksun girişimler sayesinde her gün bir yerlerde birkaç eserimizi kaybediyoruz. Ülkemizde tarihi ve kültürel mirasa ilişkin yaşanan bu bilinçsizlik ve bu aymazlık, bir an önce sona erdirilmeli” diye konuştu.

Tarihi Köprü Zengini Türkiye
Coğrafi konum itibariyle engebeli bir arazi yapısına sahip Türkiye’nin, tam anlamıyla tarihi köprü zengini olduğunu ifade eden Sevin, “Ama sahip olduğumuz pek çok değerin olduğu gibi tarihi köprülerimizin de sayısını bilmiyoruz. Sayısını bilmeyince de koruyamıyoruz” dedi.

‘Köprünün İçinde Hazine Yok; Asıl Hazine, Köprünün Kendisi’
Yanlış kullanım, defineciler ya da doğal afetler nedeniyle tarihi köprülerin kaybedildiğini söyleyen Sevin, “Tarihi köprülerin yapımında altın ya da gümüş kullanıldığına inananlar dahi var. Ömrümü tarihi köprüleri inceleyerek geçirdim, böyle bir şeye tanık olmadım. Köprünün yapımında altın, gümüş gibi yumuşak madenleri kullanmak, köprüyü ayakta tutmak bir yana, köprünün erken yıkılmasına yol açar. İnsanımıza, köprünün içinde hazine olmadığını; asıl hazinenin, köprünün kendisi olduğunu anlatmamız gerekir” diye kaydetti.

Sevin, hâlâ yoğun araç trafiğine hizmet eden tarihi köprülerin yakınlarında yeni köprüler inşa edilerek, eskilerin yalnızca yayalara ve turistik amaçlı kullandırılmalarını önerdi.
NTVMSNBC

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

Gündem

Yazıyapı Mimari İmge Olarak Tipografi

"Yazıyapı Mimari İmge Olarak Tipografi" Sergisi Arkitera.com'da sanal ortamda gezilebiliyor. 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz