reklam

25 Mayıs 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

40 davalı metropol

İstanbul'da, Gökkafes, Kızkulesi ve Dünya Ticaret Merkezi gibi onlarca proje için, şehrin tarihi ve doğal dokusunu bozduğu gerekçesiyle açılan dava sayısı 40'a ulaştı.

Dünyanın sayılı metropollerinden olan İstanbul, tarihi ve doğal dokusunun yanı sıra, bu dokuya uymadığı gerekçesiyle davalık olan yapılarıyla da gündemde. Her biri İstanbul için büyük girişimler olarak sunulan onlarca proje, kente karşı suç işledikleri gerekçesiyle mahkemelik.

Büyük paralarla inşa edilen ve görkemli açılışlarla hizmete giren projelerin, tıpkı bir gecekondu gibi yıkılması tartışılıyor. Gökkafes, Kızkulesi, Dünya Ticaret Merkezi, Koç Üniversitesi gibi tamamlanmış yapıların yanı sıra, imar izni aldığı halde henüz proje halindeki gökdelen, köprü, yol ve şehre yön veren imar planları da davalık.

Sorumlulara mesaj
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhçu, kentin tarihi ve doğal dokusunu bozan projeler için açtıkları iptal davasının 40'a ulaştığını, kazanılan davalardaki kararların uygulanmasını istediklerini söyledi. Muhçu, şu bilgileri verdi: "Bu, kent dokusunun düzeltilmesi konusu. Çevreye ve tarihe duyarlı insanlar veya sivil kesimler ya da bu sorunu aşamamış bürokratlar bize geliyor. Biz de araştırıyoruz. Açtığımız davalar yatırımcı ve kamu görevlilerine birer mesaj.

Artık kent suçları, kendilerini meşrulaştırmak, İstanbullunun duyarlı tepkilerini önlemek, suç oluşmadan önce gerekli ortamı hazırlamak için birtakım çalışmalar yapıyor. Bir süreç yaşanıyor, onaylar, ruhsatlar veriliyor.

Kent suçu legalleşiyor'
Bu süreç içindeki kamu yöneticilerinin sorumlulukları var. Kent suçunda, yargılama sonunda kamu kurumu tarafından bir düzeltme yapılmıyorsa, yargı kararlarının geçerliliği tartışma konusu oluyor. Mahkeme kararı yerine getirilmeyince kent suçu legalleşiyor. Vermek istediğimiz iki mesaj var. Biri yatırımcıya, biri de kamu yöneticilerine. Yatırımcı, yatırımını doğru yapmalı, kent suçu niteliğindeki yatırımlardan vazgeçmeli. Kamu yöneticileri de, bu tür kent suçlarını onaylayarak, çok daha büyük bir suç işlememeli."

40 davadan 12'sinin sonuçlandığı belirten odanın avukatı İlyas Bulcay,
"Hepsini kazandık. Diğerlerinin de ilk aşamaları lehimizde sonuçlandı" dedi.

Davalar ve son durumları
Gökkafes: Ruhsat ve plan iptali için iki ayrı dava açıldı. Mahkeme alan üzerinde bina yapılamayacağına karar vererek Gökkafes'i yok saydı.
Formula 1 Tesisleri: İçme suyu havzalarına temel atıldığı iddiasıyla dava açıldı. Yargılama sürüyor.
Kadıköy Ataşehir 2. Etap: Yeşil alan ve sosyal donatı alanları eksikliği nedeniyle imar planı iptalini Danıştay onayladı. Proje durduruldu.
Fenerbahçe Dereağzı Tesisleri: Yapıların Kıyı Yönetmeliği'ne aykırı ve kamu arazisinin herkese açık tesis olarak kullanılması talebiyle Fenerbahçe Spor Kulubü'ne yapılan kamu arazisi tahsisinin iptali istendi. Danıştay, arazinin doğru kullanılması için yeni dava açılmasına karar verdi.
Çırpıcı Çayırı Vadisi: Carrefour-SA'nın yanı sıra, ayrıca dev bir alışveriş merkezinin yapımının düşünüldüğü vadinin imar ve ruhsatlarının iptali için açılan iki dava sürüyor.
Sarıyer Platin Konutları: Yeşil alana imar yapıldığı için açılan ruhsat iptalini Danıştay onayladı. Davalı tarafın Danıştay'a yaptığı kararı düzeltme talebi kabul edilmezse, yeşil alana yapılan konutlar yıkılacak.
Ataköy Turizm Merkezi: Büyük alışveriş merkezi ve otellerin bulunduğu turizm planlarının iptal edilmesi için iki ayrı dava açıldı.
Koç Üniversitesi: Mavramolaz Devlet Orman Alanı'nın üniversiteye tahsisini yerel mahkeme iptal etti. Hukuki süreç devam ediyor.
EGS Dünya Ticaret Merkezi: Yapılaşmanın olmadığı ve bundan sonra yoğunluk yükleneceği gerekçesiyle ruhsat ve plan iptali için iki dava açıldı. Danıştayın ruhsatını iptal ettiği EGS, karar düzeltme yoluna gitti.
Kızkulesi: Yapılan restorasyon projesinin, Kızkulesi'nin tarihsel ve kültürel boyutuna uygun olmadığı gerekçesiyle ruhsatın iptali istendi. Mahkeme Koruma Kurulu'nun verdiği proje onayını iptal etti.
Büyükyalı Deresi yol düzenlemesi: Projenin iptali için açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verildi. Kararı uygulamayan eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'ya hapis cezası verildi. Verilen ceza paraya çevrildi.
Boğaziçi radar kuleleri: Projenin iptali istendi. Yerel mahkeme talebi haklı bulup, Anayasa'ya aykırı uygulamalar nedeniyle dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi.
Hazine arazilerinin satışı: Bakanlar Kurulu, İstanbul'daki Hazine arazilerinin satışı için karar almıştı. İptali için açılan dava sürüyor.
Galata binası: Kullanılmaz halde olan Bereketzade Mahallesi'ndeki altı katlı tarihi binanın tekrar kullanıma açılması için açılan dava sürüyor.
Ömerli imar planları: Ömerli' deki 1-2-3'ncü etapların 1/5000 ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının iptali için açılan dava sürüyor.
Beşiktaş-Ortaköy-Balmumcu imar planları: Yapılması düşünülen gökdelen ve alışveriş merkezlerinin, yoğunluk değerlerindeki artış, yeşil alan oranının düşürülmesi ve eşitlik ilkesine aykırılık nedenleriyle imar planlarının iptali için açılan davada, yerel mahkeme yürütmenin durdurulması yönünde karar verdi.
Kadıköy Moda Köprülü Kavşağı: Kavşak ve bağlantı yoluyla, bunlara ilişkin imar planlarının iptali için iki dava açıldı. Mahkeme yürütmenin durdurulmasına karar verdi.
Dereseki-Serdaroğlu Özel Ormanı: Beykoz'da bulunan orman
alanına verilen imar izninin iptali için dava açıldı. Dava hâlâ sürüyor.
Samandıra imar planı: Dev tesislerin bulunduğu Samandıra'nın
imar planlarının iptali istendi.
Saip Molla Özel Ormanı: Beykoz'da, Acarkent içinde biri 50 metre diğeri 70 metre yüksekliğinde düşünülen iki gökdelenin yapımına ilişkin verilen ruhsatın iptali istendi.
Kartal Camii: Kartal Camii ve meydan düzenlemesinin bulunduğu imar planının iptali istendi.
İstanbul metropolitan alan planı: Şehre yön veren 1/50.000 ölçekli imar planı, mahkemece iptal edildi.
İSKİ içme suyu havzaları koruma ve kontrol yönetmeliği: Su havzalarının mesafelerinin azaltılması, kaçak yapıya ilişkin düzenlemelerin iptali için açılan altı dava sürüyor.
Büyükdere Caddesi'ndeki Sarıyer Köprülü Kavşağı: Yolun ve kavşağın doğal dokuya zarar verdiği gerekçesiyle iptali için dava açıldı.
Sukent mevzi imar planı: Şehircilik ilkelerine uygun olmadığı ve sosyal donatı standartlarının eksikliği nedeniyle imar planlarının iptali istendi. Yargı süreci devam ediyor.

Mimarlar odası ayrıca, kente zarar verdiği gerekçesiyle yapı denetimi ve uygulama usul yönetmeliğiyle, proje kontrol müşavirliği genelgelerinin iptali için de dava açtı.
Radikal -Selim Efe Erdem

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Aydan Balamir, Ziya Tanalı
 ve Abdi Güzer
27 Nisan - 29 Haziran 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

Ulusal Mimarlık Ödülleri üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

Ulusal Mimarlık Ödülleri hakkında görüşlerinizi bildirmek için buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz