reklam

25 Mayıs 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Zeugma savaşını Kültür Bakanlığı kazandı

Zeugma mozaiklerinin taşınmasıyla ilgili tartışmaya, mahkeme son noktayı koydu.

Tarihî eserler konusunda tek yetkilinin Kültür Bakanlığı olduğu karara bağlandı. Böylece, Zeugma’nın İstanbul’daki NATO Zirvesi sırasında Topkapı Sarayı’nda sergilenmesinin önü açıldı.

Gaziantep’te oluşturulan Zeugma Platformunun, eserlerin taşınmasını önlemek için açtığı dava dün Gaziantep 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya katılan Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdürü Hamza Güllüce, hakkında tedbir kararı verilen paketlenmiş haldeki eserlerin yediemin olarak kendisine teslim edildiğini söyledi. Yaklaşık 2,5 ay kapalı olan mozaiklerin daha sonra mahkeme kararıyla sergilenmeye başlandığını anlatan Güllüce, “Bu eserlerden bir kısmını açtık. Ancak paketlemelerde yanlış işlem olduğunu gördüm. Yetkili kişilerin huzurunda diğer paketlerin açılmasını talep ediyorum.” dedi. Davacı vekillerinden Mete Sayın ise mozaiklerin Gaziantep dışına çıkarılmaması gerektiğini savundu.

Tarafları dinledikten sonra davayı sonuçlandıran Hakim Yakup Şafak, mozaikler üzerindeki ihtiyati tedbir kararının kaldırılmasına karar verdi. Menkul veya gayri menkul niteliğindeki kültür eserlerinin devlet malı olduğuna dikkat çeken Şafak, mozaiklerin başka yerlere taşınıp sergilenmesi konusunda karar verme yetkisinin Kültür Bakanlığı’nda olduğunu vurguladı. Eserlerin yurtdışında dahi teşhir edilebileceğini belirten Hakim, ‘uzmana ambalajlatma’ ve ‘sigorta için tespit yapılması’ gibi işlemlerin de başlatıldığını kaydetti. Davayı reddeden Şafak, 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin daha önce verdiği tedbir kararının hemen kaldırılmasını kararlaştırdı.

Hukukî mücadele 3 ay sürdü
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep’teki sivil toplum kuruluşları arasındaki anlaşmazlık, Zeugma mozaiklerinin NATO Zirvesi’ne katılacak yabancı konuklar için Topkapı Sarayı’nda sergileneceğine ilişkin haberler üzerine başladı. Mozaiklerin başka bir ile götürülmesine karşı çıkan sivil toplum kuruluşları güçbirliği yaparak Zeugma Platformu’nu oluşturdu. Mozaiklere müdahalenin önlenmesi amacıyla Gaziantep 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açıldı. Eserlerin İstanbul’a taşınmak üzere sandıklara yerleştirildiği 11 Mart’ta nöbetçi asliye hukuk mahkemesine başvuran platform, ‘taşınmaz eserlerin naklinin suç olduğunu’ savunarak ihtiyati tedbir kararı aldırdı. Gaziantep 1. Asliye Hukuk Mahkemesi de 12 Mayıs 2004 tarihinde, yaklaşık 2,5 aydır kapalı olan Zeugma mozaiklerinin yer aldığı arkeoloji müzesinin açılmasına ve sandıklarda bekletilen mozaiklerin tekrar teşhir yerlerine konulmasına karar vermişti. Dün son duruşması yapılan dava, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın zaferiyle sonuçlandı.
Zaman

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Aydan Balamir, Ziya Tanalı
 ve Abdi Güzer
27 Nisan - 29 Haziran 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

Ulusal Mimarlık Ödülleri üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

Ulusal Mimarlık Ödülleri hakkında görüşlerinizi bildirmek için buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz