reklam

25 Mayıs 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Zeugma NATO Zirvesi'nde İstanbul'a geliyor

Zeugma mozaikleri, 28-29 Haziran'da İstanbul'da sergilenecek.

Gaziantep 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, Zeugma mozaiklerinin İstanbul'da yapılacak olan NATO Zirvesi'nde sergilenmesine izin verdi.

Zeugma mozaiklerinin, İstanbul'da yapılacak olan NATO Zirvesi sırasında Topkapı Müzesi'nde sergilenmesi amacıyla götürülmek istenmesi nedeniyle başlayan dava sonuçlandı.

Gaziantep'te oluşturulan Zeugma Platformu ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin, eserlere müdahalenin önlenmesiyle ilgili açtığı duruşmaya, tarafların avukatlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.

'Usulsüz işlem yapılıyor'
Davacı vekillerinden Mete Sayın, kültür ve tabiat varlıklarının korunmasıyla ilgili kanunun 20. ve 6. maddesinde, kültür varlıklarının nasıl bir işleme göre veya nerede sergileneceğinin açıkça belirtildiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Kanun hükümlerine uymayan ve üst makamlardan verilen bir emir olsa dahi, ilgili memurların bunu uygulamaması gerekir...

"Kaldı ki ortada usulen verilmiş yasal bir karar da yoktur. Usulsüz işlemler yapılmaktadır. Davaya bakmaya, mahkemeniz görevlidir. Anayasa'nın 137.maddesi de bu şekilde usulsüz ve kanunsuz işlem yapanların sorumlu olacağını öngörmüştür. Tüm talep ve isteklerimiz ile beyanlarımız dikkate alınarak, davamızın kabulü yönünde karar verilmesini talep ediyoruz."

'Davacıların yetkileri yok'
Hakim Yakup Şafak, tarafları dinledikten sonra, gerekçelerini de açıklayarak, ihtiyati tedbir kararının kaldırılmasına karar verdi.

Mahkemenin aldığı kararda, 2863 Sayılı Kanun kapsamında olan menkul veya gayrı menkul niteliğindeki kültür eserlerinin bulundukları yerden yurtiçi veya başka yerlere taşınıp taşınamayacağı konusunda karar verme yetkisinin, genel yetkili mahkeme olan Asliye Hukuk Mahkemesi'nde olduğu belirtildi.

Yurtdışında bile sergilenebilir
Kararda, aynı kanunun 24. maddesinin de menkul niteliğindeki kültür varlıkları ve eserlerinin teşhir ve taşınmasıyla ilgili konuları kapsadığı, bu eserlerin gerektiğinde yurtdışında dahi teşhir edilmesinin, açık bir kanun hükmü olduğu vurgulandı.

Mozaik ve heykellerin, Birecik Vadisi'nden kazı sırasında bulunup müze merkezine taşındığı ve bu haliyle de menkul bir kültür varlığı olduğu dikkate alındığında, esas olaylarda uygulanması gereken maddenin 24. madde olduğu görüşüne yer verildi.

Davanın reddine karar verildi
Hakim Şafak, taşıma ve teşhir konusunda yetkili makamın devlet adına Kültür ve Turizm Bakanlığı olduğunu, 'uzmana ambalajlatma ya da sigorta için tespit yapılması' gibi işlemlerin de başlatıldığını belirterek, davanın reddedilmesi ve 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin tedbir kararının hemen kaldırılması yönünde karar verdi.
CNN Türk

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz