reklam

27 Mayıs 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

117 yıllık Gazhane onay bekliyor

Gazhane, Büyükşehir Belediyesi onaylarsa kültür merkezine dönüşecek. 

Kadıköy'ün orta yerinde bulunan ve Hasanpaşalıların kültür merkezine dönüştürmek için uzun zamandır uğraştığı 117 yaşındaki Gazhane iki yıldır onay bekliyor.

Hasanpaşa Gazhanesi, Osmanlı'nın batıya dönen yüzününün ilk icraatlarından biri olarak inşaa edilmişti. Fransız, Alman ve İtalyan teknolojisi barındıran Hasanpaşa Gazhanesi'nden yaklaşık bir asır boyunca kentin Anadolu yakasına hava gazı verildi.

Hızla artan nufüs, çarpık kentleşmenin getirdiği zorluklar ve gelişen teknoloji nedeniyle yeni yüzyılın sonlarında Gazhane'nin sağladığı fayda, zararının yanında konuşulmuyordu bile.

1993'te kapısına kilit vuruldu
1993'te Gazhane'nin kapısına kilit vuruldu. Türkiye'nin ilk endüstri tesisi bir yıl sonra iki numaralı koruma kurulunun kararıyla korumaya alındı.

Yaklaşık 50 yıldır İETT'nin arazisi olarak görünen tesis, eski tramvay vagonlarının ve otobüs duraklarının atıldığı bir depoya dönüştü.

Hasanpaşalılar sahip çıktı
Bir metrekare yeşile hasret Hasanpaşalılar da kaderine terk edilen Gazhaneye sahip çıktı. 33 dönüm arazideki çöpleri toplamak bile tam 10 gün sürdü.

Gazhane'nin kültür merkezi olması için yedi yıldır uğraş veren Hasanpaşalılar, önce şenlik düzenledi, daha sonra festival yaptı. Ancak Gazhane'nin, kültür merkezi olabilmesi için iki yıldır tek bir adım atılmadı.

İETT, Gazhane için ilk engel
Mülkiyet sahibi İETT, araziden çıkmaya niyetli değil. Maliye Bakanlığı da alacakları için koyduğu dört hacizi kaldırmıyor. Ön projesi hazırlanan Gazhane için gözler şimdi Büyükşehir'e çevrildi.

Selami Öztürk'ün umutları tükeniyor
Kadıköy Belediyesi, Anadolu yakasının en büyük kültür merkezi için imkanlarını seferber etti, ancak başkanın da umudu her geçen gün tükeniyor.

"Bu iş için altı ay süre veriyorum kendime. Bu dönem oldu oldu, olmazsa en az beş yıl proje rafa kalkar. Umarım Büyükşehjir Belediye Başkanı Kadir Topbaş projeye onay verir. Bu projeyle Kadıköy ve çevresi hem kültür merkezine hem de yeni bir akciğere kavuşacak" diyor Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk.

Restorasyon projesi bile hazır
İTÜ Mimarlık ve Resterosyon Bölümü'nün hazırladığı ön projeye göre Gazhane, restore edilecek. Üçü yıkılmış 23 bina onarılacak.

Amsterdam'da, Berlin'de olduğu gibi, yeni nesil hem bir dönemin teknolojisini görme imkanı bulacak, hem de daha yeşil bir çevrede yaşayacak.

Gazhane etkinlikleri
27 Mayıs Perşembe: 15.00'te İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası Bando Grubu
28 Mayıs Cuma: 19.00'da Bülent Evcil ve Ferda Arıkan'ın verecekleri flüt-arp konseri
CNN Türk - Hüseyin Yılmaz

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

Binaların tasarımlarını, fonksiyonlarını, kent ölçeğindeki konumlarını, mimari ve şehircilik açısından değerleri Bina Eleştirisi forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz