reklam

27 Mayıs 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Mera alanları peşkeş çekilecek

Türkiye genelinde meralar üzerinde inşa edilen kaçak villa, bağ evi ve kooperatifleri ''yasal güvence''ye kavuşturacak Mera Yasası değişikliği TBMM Genel Kurulu gündemine alındı.

Orman talanına yol açacak 2/B niteliğindeki arazilerin satışına ilişkin yasayı Çankaya Köşkü'nden geçiremeyen AKP hükümeti, bu kez de meraları peşkeş çekmeye hazırlanıyor. TBMM Genel Kurulu gündemine alınan Mera Yasası değişikliği ile Türkiye genelinde meralar üzerinde inşa edilen kaçak villa, bağ evi ve kooperatifler ''yasal güvence'' ye kavuşturulacak.

AKP'nin dün TBMM Genel Kurulu gündemine aldığı Mera Yasası değişikliğine ilişkin tasarı, meralar üzerindeki kaçak yapılara af getiriyor. Tasarı ayrıca gerekli görülmesi halinde mera alanlarının ''turizm amaçlı tahsis edilebileceğini'' hükme bağlıyor. Tasarı ile getirilen diğer düzenlemeler özetle şöyle:

Petrol sahası
Tasarı, meralardan yararlanma konusunda geniş istisnalar getiriyor. Buna göre meralar Enerji Bakanlığı'nın talebi üzerine, maden-petrol arama sahası olarak tahsis edilebilcek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın talebi üzerine ise uygun görülen meralar, turizm yatırımları için tahsis edilebilecek. Böylece, kıyılardan sonra meralar da turistik tesislerin talanına açılacak.

Ülke güvenliği ve olağanüstü hal durumlarında, doğal afet bölgelerinde yerleşim için gereksinim duyulması durumunda da mera arazileri tahsis edilebilecek.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın ve TEMA Genel Müdürü Ümit Gürses yaptıkları ortak açıklamada, mera alanıyla ilgili ek bir imar planı yapılarak tahsis amacı değişikliğine gidilmesinin bu alanlarda yapılmış olan kaçak yapıları yasal hale getireceğini belirterek şunları söylediler:

''Tasarı ile mücavir alan olarak ilan edilen ve Türkiye genelindeki çok geniş alanlarda yer alan meralar üzerinde tecavüz sonucu inşa edilen villa, bağ evi ve belli grupların kooperatif evleri gibi yapıların da yasal hale getirilmesi sağlanamaktadır."
Cumhuriyet

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

Internet hakkında sormak istediğiniz sorular, önerileriniz, beğendiğiniz ya da beğenmediğiniz siteler, web tasarımı bu başlık altında

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz