reklam

27 Mayıs 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Zeugma için 100 milyar aranıyor

Gaziantep'in Nizip İlçesi sınırları içinde baraj suları altında kalan Zeugma antik kentinin mozaik ve fresklerinin (duvar resmi) çıkarılabilmesi için gerekli olan 100 milyar lira bulunamıyor. Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Sualtı Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Belkıs Köyü'nde tüm dünyanın ilgi odağı haline gelen Zeugma Antik Kenti'nde kazı çalışmalarının sürdürüldüğünü söyledi.

Bölgede kurulan Birecik Barajı nedeniyle Zeugma antik kentinin yüzde 40'ının sular altında kaldığını ve su altında olan bölgede kazı çalışması yapılamadığını belirten Şahin, ''Büyük İskender'in komutanı I. Seleukos tarafından Milattan önce 300'lü yıllarda kurulan ve Roma döneminde altın çağını yaşayan Zeugma kentindeki, dünyada bir örneği daha bulunmayan binlerce mozaik ve fresko halen sular altındadır'' dedi.

Su altında kalan tarihi değerlerin kaybolmuş sayılmadığını, yapılacak olan su altı kazılarıyla söz konusu tarihi değerlerin kurtarılabileceğini anlatan Şahin, şunları söyledi: ''Zeugma'da su altında bulunan tarihi eserlerin çıkarılması için bir proje hazırladık. Kendileriyle görüştüğümüz yetkililer, bu proje için destek olacaklarını söylemişlerdi, ancak şimdi ise çeşitli gerekçeler göstererek sözlerini tutmuyorlar. Bu yaz 20 kişilik bir ekiple yaklaşık bir ay sürecek su altı kazı çalışmasına başlamak için hazırlanmıştık. Zeugma'da halen devam eden bir ana kazı var. Bizim yapacağımız su altı kazısı ise yardımcı kazı olduğu için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan ödenek alamıyoruz. Finansman desteği bulamadığımız için ise projeyi askıya almak zorunda kaldık. Baraj suları altında kalan mozaikler ve freskoların yeryüzüne çıkarılabilmesi için ihtiyaç duyduğumuz 100 milyar lirayı bulamıyoruz.''

Yoksa Define Avcıları Çıkaracak 
Söz konusu alanın sularla kaplanması nedeniyle, mozaik ve taşlarınüzerindeki toprağın şekerin suda eridiği gibi eriyerek tarihi eserlerin net bir şekilde ortaya çıkmasını sağladığını vurgulayan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu projenin hayata geçirilmesi çok önemlidir. Bu işlem yapılmazsa su altındaki çok değerli mozaikler define avcıları tarafından çıkarılacak. Projenin hayata geçirilebilmesi için ihtiyaç duyulan paranın temini için yaptığımız görüşmelerde dilenci muamelesi görüyoruz. İş adamlarımızdan beklenen ilgiyi göremedik. Bu parayı biz servet sahibi olmak için istemiyoruz. Zaten yapılan tüm harcamaların faturasını sponsor kuruluşlar ödeyecek.''

Şahin, söz konusu paranın temin edilmesi durumunda çalışmaların bir hafta içinde başlayabileceğini, bu nedenle tarihi konularda duyarlı olan işadamlarından maddi destek beklediklerini sözlerine ekledi.

Mozaikler İstanbul'a Gelmiyor 
Öte yandan Kültür Bakanı Mumcu, mahkemenin lehlerindeki kararına rağmen zaman kalmadığı için Zeugma Mozaikleri'ni İstanbul'a getirmeyeceklerini söyledi.
Hürriyet

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz