reklam

01 Haziran 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Rem Koolhaas Tasarımı Seattle Kütüphanesi Açıldı


Fotoğraf: OMA© 

Güzelce kesilmiş kıymetli bir taşı andıran Koolhaas'ın 165.5 Milyon Dolarlık Seattle Merkez Kütüphanesi 23 Mayıs'ta kapılarını ziyaretçilerine açtı. İlk iki saat içinde 9000 ziyaretçiyi çeken binayı kapanış saati olan 19:00'a kadar toplam 28.000 kişi ziyaret etti.

Kütüphaneci Deborah Jacobs bunu "kesinlikle inanılmaz" olarak değerlendirdi. Jacobs beklenen kalabalığın 20.000 kişi olduğunu, organizatörlerin ise 30.000 kişiyi beklediklerini açıkladı.

Büyük gürültü koparan ve göze çarpan bu bina bütün ilgiyi Hollandalı mimarın üzerine yöneltti.

Geleceğin Kütüphanesi
Seattle Kütüphanesi Mütevelli Heyeti 1999 yılında Koolhaas'ı binayı tasarlamak için seçtiği zaman onu "geleceğin kütüphanesine getireceği entellektüel yaklaşımından" dolayı çağırmıştı. Bu yaklaşımın gerçekleşen hali olan 11 katlı kütüphane bütün bir hacim içindeymiş hissi veriyor, birbirine bağlı platformlar arasındaki bölünmüşlük birinden diğerine serbestçe geçme imkanı sağlıyor.

Bu platformların etraflarında gezinmek "Super Mario Bross" video oyununda oynamaya benziyor: Bir aşamadan diğerine atlamak gibi. Halı kaplı "Oturma Odası"nda romanlar yer alırken roman olmayan kitaplar dört kat boyunca devam eden spiral rampada yer alıyor. Böylelikle ziyaretçiler sürekli bir düzende kitaplara bakabiliyor.

"Geleneksel çok katlı bir bina yapmadığım için üzüntü duyuyorum." diyor Koolhaas. Basitçe katlara bölünmüş ve her katı fazla veya az rastgele birleşmiş objelerden oluşan bütün yerine biz tek, sürekli, her zaman sakin bağımsız katlara sahip olmak istedik. Neden spiral önerisi getidiğimizin cevabı bu.
Dış cephedeki balık pulu şeklindeki yüzey Mühendislik Firması Arup tarafından inşa edilmiş. Böylelikle bina yandan gelecek yüklere (Deprem yükü gibi) karşı koyabiliyor.

"Başvuru masası" gibi modası geçmiş terimlerin yerine bu binada "karışık oda" gibi terimler kullanılmış. Alışveriş yapmak ve bilgi almak için kullanılan bu yer spiral rampanında başlangıcı.

"Biz bu aralar kelime dağarcığımızı yeniden keşfetmekle ilgilileniyoruz. Sonuçta bunun gibi sonu olmayan bişi bizi bir sonuca taşımasada." diyor. Koolhaas ve ekliyor "Eğer bir cümlede 'başvuru masası' ve 'karışık oda'yı kullanırsanız, bir tanesi ilgi uyandırmaz ve diğeri kulağa sanki birşey oluyormuş izlenimi uyandırır."

Binanın içinde Gary Hill, Ann Hamilton ve Tony Oursler'ın gibi sanatçıların çalışmaları yer alıyor. Peyzaj ve iç mekan tasarımı Petra Blaisse ait. Eski binanın iki katı büyüklüğündeki binada 1.400.000 tane kitap yer alıyor.
Seattle Times
Çeviren: Emine Merdim - Arkitera

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

Sokakları, caddeleri, binaları, sorunları, keyifleri, artıları ve eksileri ile kentte yaşamak, kentli olmak üzerine söylemek istedikleriniz Kent ve Çevre forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz