reklam

02 Haziran 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Kültür mirası risk altında!

Sayıştay'ın, kültür mirasımız olan 10 binin üzerindeki eserin korunmasına yönelik yaptığı inceleme sonucunda hazırlanan raporda önemli uyarılara yer verildi. TBMM Başkanlığı'na sunulan 52 sayfalık raporda, vakıf eserlerinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğuna dikkat çekildi.

"Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Sorumluluğundaki Tarihi Eserlerin Korunması Hakkındaki" Sayıştay Raporu taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının bugün geldiği durumu çok ayrıntılı bir şekilde ortaya çıkardı. Raporda, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan tarihi eserlerin fotoğraflarına da yer verilirken, alınması gereken önlemler konusunda da teklifler sıralandı.

Süpürgeyle temizlik
Tarihi eserlerin bakım ve onarımları için herhangi bir prosedürün bulunmadığı, onarım yapan firmaların sözleşme hükümlerine göre istihdam etmek zorunda oldukları restorasyon uzmanı yerine genellikle uzmanlığı tartışmalı personel kullandıkları tespitine de yer verilen raporda, "Taşınmaz tarihi eserlerin bakımlarının nasıl ve kimler tarafından hangi sıklıkla, hangi araç ve gereçler kullanılarak yapılacağına dair ayrıntılı prosedürler belirlenmemiştir. Yapılan temizliklerde herhangi bir ev veya işyerinin temizlenmesinde kullanılan elektrikli süpürgelerin ve diğer temizlik araçlarının kullanıldığı görülmüştür. Kullanılan bu araç ve gereçlerin tarihi yapıya zarar verip vermedikleri araştırılmamıştır. Özellikle camilerde yapılan boya, badana, ve çatı onarımlarının, çini, mermer, ahşap, minber mihrap ve kapıların temizlik ve boyanmasında kullanılan malzeme ve araçların tarihi esere zarar verebildiği belirlenmiştir" görüşlerine yer verildi.

RİD modeli tutmadı
Taşınır ve taşınmaz tarihi eserlerden yok olma riski taşıyanların bakım ve onarımlarının öncelikli olarak yapılmasına yönelik bir çalışma yürütülmediği için özellikle meskun mahal dışındaki han ve kervansarayların yok olma riskiyle karşı karşıya bulunduğuna da dikkat çekildi.

İzinsiz müdahaleler
Raporda, 1997 yılından itibaren Restore Et-İşlet- Devret (RİD) modeli ile günümüze kadar 22 tane onarım işinin gerçekleştirilmesine yönelik sözleşme imzalandığı hatırlatıldı. Bu modelle bazı kervansarayların restorasyonlarının yapılmasına yönelik çalışmalara dikkat çekildi ancak 1997 yılında başlayan projenin başarılı olmadığı ve günümüze kadar sadece bir kervansarayın restorasyonunun gerçekleştirildiği tespitine de yer verildi. Başka kurum ve kişilerin kullanımında olan tarihi eserlerin Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından sistemli kontrol edilmediğinden, bu eserlere kullanıcılar tarafından izinsiz müdahale edildiği, bunun önlenmesinde ise geç kalındığı belirtildi.

Raporda, tarihi eser restorasyonunun aslına uygun olarak yapabilecek usta kişilerin yetiştirilmesi için kursların düzenlenmemesi sebebiyle zaman içinde kurum dışındaki usta sayısının azaldığı ve yeni ustaların da yetiştirilemediğine dikkat çekildi. Ayrıca, sözü edilen tarihi eserlerin güvenlik açısından da yetersiz olduğunu açıklandı.

Eşrefoğlu Camii’nde restorasyon
Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, çeşitli gazetelerde yayımlanan, "Eşrefoğlu Camii'nin restorasyon çalışmalarının, orijinal mimariye zarar verildiği gerekçesiyle durdurulduğu" yönündeki haberlerin doğru olmadığını bildirdi. Beyazıt, camide devam eden restorasyon çalışmalarının geçen ocak ve şubat aylarındaki soğuk kış şartları sebebiyle yavaşlatıldığını belirtirken, nisan ayı itibariyle duraklayan çalışmalara yeniden başlandığını ifade etti. Beyazıt, ahşap ve süsleme yüzeylerin temizlenmesi, ilaçlanması ve restorasyon çalışmaları için herhangi bir ödenek problemi olmadığını dile getirdi.
Türkiye

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Kültür ve sanat üzerine söylemek istedikleriniz Sanat ve Tasarım forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz