reklam

03 Haziran 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Turizme inşaat darbesi

Turgutreis'te inşaat yasağına uymayan bir oteldeki çalışmalar, turistlerin tepkisini çekti. Jandarmanın tutanağına rağmen şantiye şefi Göksel Can, inşaatın süreceğini söyledi.

Bodrum'da beş yıldızlı bir otele tatile gelen Avrupalı turistler, inşaat yasağına rağmen toz toprak ve gürültüyle karşılaşınca, oteli terk etmeye başladı. Otel yönetimi, verdikleri ücreti geri isteyen 60 turiste de 4 bin 700 euro (yaklaşık 8.6 milyar lira) ödedi. Jandarmanın bastığı inşaatın şefi, "Otel yapıyoruz, turistler sıkıntıya katlansın" derken, vali yasal işlem başlattıklarını söyledi.

Muğla Valiliği kararıyla 1 Mayıs'ta başlayan inşaat yasağına bazı bölgelerde uyulmaması, turizmcileri zor durumda bıraktı. Bodrum'un Turgutreis beldesinde 16 milyon euro harcanarak yaptırılan ve 1 Mayıs'ta açılan beş yıldızlı Aegean Dream Resort Oteli'ne Almanya, Hollanda, Rusya ve Belçika'dan gelen 560 turistten 120'si, yandaki bir başka otelin inşaatı nedeniyle tatilin beşinci günü ülkelerine döndü. Diğerleri de, sahildeki iskeleyi ve plajı boşaltarak otel havuzu başında tatil yapmaya başladı.

Uyarılar işe yaramadı
İki hafta içinde 60 turist, Çankırı İnşaat'ın yapımı sürdürdüğü, 150 işçinin çalıştığı Le Blance isimli 1200 yataklı beş yıldızlı otel inşaatının yarattığı görüntü ve gürültü kirliliğini fotoğraf makineleri ve video kameralarla tespit ederek, tatile geldikleri acenteye başvurdu, paralarının iadesini istedi. Acentenin talebiyle otel yönetimi, tatil paralarını iade etti.

'Sıkıntıya katlansınlar'
Aegean Dream Resort Oteli, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile valiliğe başvurdu. İnşaat yasağının yanı sıra, Turgutreis Belediyesi ve jandarmanın uyarılarına rağmen 150 işçiyle çalışmaya devam eden Çankırı İnşaat'ın şantiyesine Turgutreis Jandarma Komutanı Üsteğmen Yusuf Küçükbaşol baskın yaptı. Jandarma, inşaatın sürdüğünü tutanakla belirleyip çalışmanın durdurulmasını isterken, şantiye şefi Göksel Can, "İnşaata devam ettiğimiz doğru. Ancak inşaatı gelecek sezona bitirmek için çalışmaya devam edeceğiz. Turistler de bu sıkıntılara biraz katlansın. Biz de turistik tesis yapıyoruz" dedi.

Başvurular boşuna!
Turgutreis Belediye zabıtası da inşaatın devam ettiğini tutanakla tespit edip, durumu valiliğe bildirdi. Aegean Dream Resort Oteli Genel Müdürü Ülkay Atmaca, Avrupa'da turizm fuarlarında yaptıkları tanıtımla mayıs başından itibaren oteli doldurduklarını, ancak yasağa rağmen yan taraflarında bir aydır süren inşaat nedeniyle 4 bin 700 euro tazminat ödemek zorunda kaldıklarını söyledi.

Atmaca, "Belediye, kaymakamlık ve valilik olmak üzere başvurmadığımız yer kalmadı. Madem inşaat yasağı uygulanmayacaktı, karar niye alındı? Turizmde kendimizi rezil ediyoruz. Soruna çare bulunması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na da faks ve e-mail'le durumu ilettik" dedi.

Vali: Durdurulacak
Vali Hüseyin Aksoy da, otelle ilgili sık sık şikâyetlerin geldiğini, sözlü uyarılara rağmen inşaatın sürdüğünü saptadıklarını açıkladı. Aksoy, "Turizme zarar vermeye başlayan inşaatta çalışmalara izin vermeyeceğiz. Yasal işlemleri başlattık. İnşaat kesinlikle durdurulacak" diye konuştu.
Radikal - Yaşar Anter

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

17 Ağustos depreminden sonra kaliteli bina üretimine destek olmak amacıyla öncelikle 27 ilde başlayan yapı denetimi hakkında tüm konular Yapı Denetimi forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz