reklam

05 Haziran 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Mimarlar Paris'in 1970'lerden Kalma Çirkinliğini Yeniden Tasarlamak İçin Yola Çıktılar


Jean Nouvel'in Projesi

Dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan Paris'te yapılmış belki de en büyük mimari hata olan Le Forum des Halles'i düzeltmek üzere çalışmalara yeniden başlandı. Yıllarca Paris'in hallerinin işgal ettiği bölgede -Fransa'nın Covent Garden'ı- yayılmış beton ve camdan bir ucube, köhne ve döküntü, neon ışıklı yeraltı alışveriş standları duruyordu.

1970'lerde Paris'in göbeği diye bilinen alan neredeyse on yıl boyunca bir şantiye halinde dururken inşasına karşı uzun süren protestolar yapıldı. Şimdiyse bozulmuş, yağmalanmış ve iyice itici durumda ve belediye burayı ziyaretçiler arasında Eyfel Kulesi, Pompidou Center ya da Louvre Piramitleri kadar popüler görülmeye değer bir yere çevirmek istiyor.

Gelecek ayın sonuna kadar dört projeden birini seçmesi gereken Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoé şöyle diyor,"Çok hassas bir işe giriştiğimizin farkındayım. Uzun zaman zarar görmüş bu bölgeyi başka bir travmaya daha sürüklemek niyetinde değilim. Bu bölge Paris'in merkezi için bir hatayı daha kaldıramayacak kadar sembolik bir bölge."

Yılda on milyon ziyaretçi çeken Le Forum Rivoli, Etienne Marcel ve Louvre Caddeleri ve Sebastopol Bulvarı'nın sınırını oluşturduğu 15 hektarlık bir arazide yer alıyor. Alan şu anda günde 800.000 yolcunun kullandığı bir RER metro istasyonunu, farklı kotlarda 180 dükkanı, oyun alanını, bir yüzme havuzunu, sinema ve sergi mekanlarını barındırıyor.

Ama alışveriş merkezinin çürümekte olan, grafiti kaplı duvarları, uzun ve dar aydınlatmaları, hüzünlü dükkanları, akan çatıları ve uzun süredir uyuşturucu satıcılarının buluşma noktası haline gelmiş yavan bahçeleri, mimaride klasisizm ve yeniliği biraraya getirmekle gurur duyan bir şehir için utanç kaynağı olmuştur.

Şık Parisliler, alışveriş merkezinin gündüz vakti asi varoş gençliğinin takıldığı yer şeklindeki tekin olmayan ününden kaçınarak başka yerlerde alışveriş yapıyorlar.

Belediyeden bir yetkili durumu şöyle ifade ediyor "Forum gittikçe göze daha çirkin görünüyor ve ne şehir konseyinin ne de en yerel yurttaşların vermek istedikleri Paris'in merkezi görüntüsünü temsil ediyor." ve ekliyor, "Radikal birşey yapmalıyız, herkesin gurur duyacağı birşey."


David Mangin

Dört proje başvurusu yapıldı. Fransız mimar David Mangin projesinde kocaman, tamamıyla yeniden yaratılan bahçeleri ve forumun 9m üzerinde asılı duran cam çatıyla sona eren "Barselona'nın Ramblas'ı" gibi geniş bir gezinti yeri tasarlamış.

Proje yeşil alanlarını, çocuklar için düşünülmüş oyun alanlarını, yemek yerleri kapasitesini ve düşük yüksekliği takdirle karşılayan pek çok kentlinin desteğini almış oldu. Bir semt derneğinin başkanı şöyle diyor, "Hepsinin içerisinde bu, kentlilerin isteklerini gerçekten hesaba katan tek proje."

En görülmeye değer proje Jean Nouvel'in projesi. Proje şehrin nefes kesici bir manzarasını sunan 27m yüksekliğinde bir asma bahçeyi de içeren üç farklı kottaki geniş yeşil alanlardan oluşuyor.

"Pek çok insan buna bayıldı," diyor Mr Pourbaix. "Pekala yenilikçi bir proje, ancak bize kalırsa tüm semti günışığından mahrum edecek."


MVRDV


OMA

Hollandalı mimarlar Winy Maas ve Rem Koolhaas tarafından hazırlanan diğer planlar ise sırayla Les Halles bölgesinin 40%'ını kapatacak dev bir cam çatı ve tüm alana serpiştirilmiş, her biri radikal olarak yeniden tasarlanmış iç mekanlara giriş veren 21 adet renkli cam piramit öneriyor.

Mr Delanoé bir favorisi bulunmadığını söyledi, fakat "bu projelerin hiçbirinin mevcut halleriyle kabul edilebilir olmadığı"nı da ekledi.

Çalışmaların 2007'de başlaması ve Paris'in 2012'de ev sahipliği yapmayı umut ettiği Olimpiyat Oyunları'na kadar bitmesi planlanıyor.
The Guardian - Jon Henley
Çeviren: Ezgi Kocahan - Arkitera

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Uygulama sırasında karşılaşılan problemler, çözümler, öneriler ve yeni teknolojiler Yapı Sorunları forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz