reklam

07 Haziran 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Çevre için el ele

Dünya Çevre Günü etkinliklerinde çocuklar, doğmamış çocukların geleceği için daha temiz bir dünya istedi. Orman ve Çevre Bakanı Pepe ise uyardı: Türkiye elden gidiyor, çölleşiyoruz.

Dünya Çevre Günü, çeşitli etkinliklerle kutlandı.
İstanbul İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün düzenlediği 'Çevre Yürüyüşü', sağanak altında yapıldı. Öğrenciler ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve üyeleri, 'Doğmamış Çocuklarımızın Geleceğini Karartmayalım' pankartlarıyla Taksim Meydanı'na yürüdü.

Ankara'da ise Vakıflar Bankası Genel Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda tören düzenlendi. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, "Trakya'da bundan 15 sene önce yeraltı sularının seviyesi 150 metredeyken bugün 400-450 metreye inmiş. Bu ne demek biliyor musunuz; ülke elden çıkıyor demektir, ülke çölleşiyor" diye konuştu.

'Çankaya ve çevre, sorunlar ve çözüm arayışları' konulu etkinlikte, TEMA Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Hayrettin Karaca, Çankaya'nın doğasına ve kültürüne yaptığı katkılardan dolayı 'Çankaya Dünya Gönüllüsü' ödülünü Can Dündar'a verdi. Karaca, insanların 'tüketim ve kirletme makinesi' haline getirildiğini öne sürdü.

Samsun'da Orman ve Çevre İl Müdürlüğü ekipleri bin adet fidan dağıttı. Vali Mustafa Demir, milletvekilleri Musa Uzunkaya ve Mustafa Çakır ile TEMA yöneticilerinin katılımıyla vatandaşlar el ele tutuşarak, 'çeve zinciri' oluşturdu.

Eğitim şart
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, çevrenin korunması bilincinin gelişmesi eğitim kampanyalarının artırılmasını istedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da mesajında herkesin doğal dengenin korunması için küçük yaştan itibaren bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydetti. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal çevre bilincinin her platformda konuşulmasını istedi.

Türkiye'nin performansı
Türkiye'de, eğitim eksikliğinin yanı sıra politika yoksunluğu, yasal karmaşa, denetim ve yaptırım eksikliğinin yarattığı tablo şu:

Toplam 3 bin 215 belediyeden yalnızca 112'sinde atıksu arıtma tesisi var. Bu tesislerle hizmet edilen nüfusun toplam nüfusa oranı yüzde 17. Atıksu oluşumunda yüzde 55 paya sahip sanayide ise bunların yalnızca yüzde 9'u arıtılıyor. 45 organize sanayi bölgesinin 10'unda arıtma tesisi bulunuyor.

Türkiye'de her yıl ortalama 5.5 milyon ton tehlikeli atık oluşuyor, yüzde 1'i bertaraf ediliyor.

Temel çevre sorunlarının çözümüne yönelik altyapı yatırımları için 30-50 milyar euro'luk kaynağa ihtiyaç var.
Radikal 

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Sokakları, caddeleri, binaları, sorunları, keyifleri, artıları ve eksileri ile kentte yaşamak, kentli olmak üzerine söylemek istedikleriniz Kent ve Çevre forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz