reklam

09 Haziran 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Rant kuşatmasındaki kent

Geçmiş iktidarların kentin tek yeşil alanı fuarda siyasi rüşvet olarak dağıttıkları büfelerin Piriştina yönetimince yıkılmasıyla başlayan gerilim, hafta sonu çıkarları zedelenen kesimlerden gelen kurşunlarla büyüdü. Ersözlü yaralanırken saldırının bireysel olmadığı iddia edildi.

Ege'nin incisi, rantiyecilerin baskısı ve farklı gerilimlerle bunalıyor.

Fuar'da büfesi yıkılan işletmecinin, belediye şirketi İZFAŞ'ın Genel Müdürü Dilara Ersözlü 'ye silahlı saldırısı, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah 'ın, kapkaçın İzmir'e kaydığı yolundaki saptamaları, gazeteci Hasan Tahsin 'in silahla tehdit edilmesi, rantiye kesiminin gökdelen talepleri, kenti korumaktan başka çıkarı olmayanların ''istemezükçü'' diye tanımlanıp yatırımları engellemekle suçlanmaları, rantçıların Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina 'yı yasadışı davranmaya çağırmaları, kentin gündemini belirliyor.

Geçmiş iktidarların kentin tek yeşil alanı fuarda siyasi rüşvet olarak dağıttıkları işletmeler ve büfelerin Piriştina yönetimince yıkılmasıyla başlayan gerilim, hafta sonu ekonomik çıkarları zedelenen kesimlerden gelen kurşunlarla büyüdü. Ersözlü, bu kesimlerin silahlı saldırısına uğrarken, saldırının bireysel olmadığı yolunda haberler yayılmaya başladı. Yine İstanbul Emniyet Müdürü Cerrah'ın, ''İstanbul'da barınma zorluğu çeken uzili, Kalaşnikoflu kapkaç çeteleri, İzmir'e kaymaya başladı'' sözleri sıkıntıyı büyüttü.

Havadan para
Bütün bunların yanı sıra yerel seçimlerin ardından yeniden harekete geçen rantiye grupları, AKP'nin de desteğiyle 5-6 katlı binalarını 30- 40 kata yükseltip ''yatırım yapacağız'' adıyla, ''havadan para'' kazanmak için baskılarını arttırdı. Örneğin, geçen dönem Konak Belediyesi'nden kentin merkezinde yoğunluğu arttıracak 35 katlı gökdelen için imar alan ancak büyükşehirde bu yatırımı engellenen Küçükbay Grubu, Piriştina'ya, yasadışı bir çağrıda bulundu.

Başkanın ''yasaların arkasına sığındığını'' savunan Küçükbay Grubu Yönetim Kurulu Başkanvekili Ahmet Küçükbay , ''Piriştina istedikten sonra bütün sorunlar aşılır. Yönetici isterse, aynı yasa ile projeleri engellediği gibi geçit de verebilir'' dedi. Açıkça belediye başkanını suç işlemeye çağıran bu yaklaşım tepkilere yol açarken, kenti, kentliyi değil, salt kendi çıkarlarını düşünen rantçıların gerçek yüzünü gösterdi.

Eski Adalet Bakanı Hasan Denizkurdu yerel bir gazetedeki köşe yazısında şu sözlerle sorunun çözümünün aciliyetini gösterdi: ''Bu görünmez gruplar o kadar organize ki, tüm makamları seçimli- seçimsiz ele geçirebiliyorlar. Eğer günün birinde, birisi yollarına taş koyacak olursa, görünür görünmez ne fauller yaparlar, ne fauller!.. Bugünlerde İzmir üzerine yeni oyunlar tezgâhlanıyor, tezgâh hazırlıkları ortaya döküldü bile. Diyorum ki, birileri bugünden başlayıp geriye doğru şu imar 'dalgalarını' ve 'isimlerini' araştırsa, çok iyi bir iş yapar.''

Bu kenti, Kordon'a otoyol, Konak'a Galleria, Fevzipaşa Bulvarı'nda beton direkler üstünde metro ucubesinden kurtaran ve kentlerini korumaktan başka bir çıkarları olmayan ''istemezükçüler'' e gelince... Onlar, 5- 6 katlı binaları yıkıp, 30-40 katlı gökdelenler dikerek ''havadan'' para kazanmak isteyenleri yasalara ve kente saygılı olmaya çağırıyor bir; otel ve iş merkezi yapmaya soyunan rantiyecilere 2.5 yıldır kapalı tutulan Efes Oteli ile 6 aydır işlemeyen Mercury Oteli'ni işaret ediyorlar iki; projelerin kentin daha uygun yerlerine kaydırılmasını istiyorlar üç, rantiyecileri sanayi yatırımlarına yönelmeye davet ediyor dört!

Bu durumda bize de, Kordon'daki iki katlı güzelim evlerini yıkıp bugün dünya kenti olabilecek İzmir'i beton setlerle kuşatan o dönemin rantiyecilerini ve onlara yol açanları anımsatmak kalıyor.
Cumhuriyet - Serdar Kızık

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Sokakları, caddeleri, binaları, sorunları, keyifleri, artıları ve eksileri ile kentte yaşamak, kentli olmak üzerine söylemek istedikleriniz Kent ve Çevre forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz