reklam

10 Haziran 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Haliç'te kirlilik ve koku geriye döndü

Haliç'te yaşanan ve dünya birinciliğine layık görülen çevre başarısı başarısızlığa dönüştü. Deniz yeniden dolmaya ve kokmaya başladı.

Milyarlarca dolar harcanarak, onlarca yıl uğraşılarak, 5 milyon metreküp de çamur çıkarılarak temizlenen Haliç'te tekrar geriye dönüş başladı. 2002 yılında Dünya Büyükşehir Belediyeler Birliği tarafından dünyanın en iyi çevre projesi ödülünü de alan Haliç, yeniden dolmaya ve kokmaya başladı. Kefaldan lüfere, deniz yıldızından iskorpite, çaça balığından denizatına kadar 34 çeşit canlı hayvan türünün yaşamaya başladığı ve deniz dibi florasının oluştuğu Altınboynuz'da canlı yaşamı yeniden tehlikeye düştü. Sütlüce ve Eyüp'ten sonraki kesimlerde ise hayat sona erdi. Toplu balık ölümleri ve tekrar ortaya çıkan koku yaşanan hızlı değişimin vatandaşlar tarafından bile fark edilmesini sağladı.

Altınboynuz hayali...
İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri İşletmeciliği Enstitüsü, Haliç'te her ay ölçümler yapıp, canlı yaşamın gelişimi üzerine incelemeler yapıyor. Ancak, son aylarda bu ölçümler Haliç'in yeniden ne kadar dolduğunu ve yaşamın ne oranda yok olduğunu belirlemeye yönelik olmaya başladı. Sonuçlar, Altınboynuz'un yeniden kötü ünüyle anılan Haliç'e dönüştüğünü gösteriyor. Yıllardır Haliç'te incelemeler yapan su derinliği ve kalitesini her ay ölçen Doç. Dr. Erdoğan Okuş, Haliç'in, eski haline doğru gitmeye başladığını söyledi. Haliç'te bazı aksaklıkların olduğunu ve Alibey ve Kağıthane derelerinden gelen askıda madde (silt: mil karışımı yoğun çamurlu su) ve kirliliğin ciddi anlamda arttığını kaydederek, "Haliç ve derelerin çevresine yapılan kolektörler (atık su toplama kanalları), aşırı yağışlar nedeniyle yağmur suları ile taşınan çamurlarla tıkandığı için çalışmıyor. Savaklardan taşan atık sular ve siltasyon da Haliç'e akıyor" şeklinde konuştu. Kolektörün teknik bir konu olduğunu ve İSKİ tarafından giderilmek için yöntem arandığını belirten Okuş, "Biz atık gelmesin istiyoruz. En önemlisi arkadan (Alibeyköy ve Kağıthane) gelen kirliliğin kontrolü. Haliç'te evsel ve endüstriyel girdi de söz konusu. Kolektörler yapıldı ama tamamen girdi kesilmedi. Özellikle kaçak girdiler (fabrikalar ve evlerden) etkili oluyor" dedi.

6 altın öneri
Okuş, alınması gereken önlemleri ise 6 madde olarak sıraladı: "1-Kolektörler iyi çalışmalı. 2-Yağmur suları kolektörlere verilmemeli; bunları toplayacak yağmur suyu kolektörleri yapılmalı. 3-Alibey ve Kağıthane derelerine çamur çöktürme havuzları yapılmalı. 4-Eski Galata köprüsü tamamen açılmalı. (Başka yere taşınmalı.) 5- Metro geçişi sırasında dubalı Unkapanı köprüsü yenilenirken kazıklı sisteme geçilmeli. 6-Ağaçlandırma yapılarak siltasyon engellenmeli. (Milin erozyonla taşınımını engelliyor.)"

Çamur taranacak
İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur, bu yaz yeniden taban taraması yapılarak çamurun çıkartılacağını belirterek, "Orada hala kirli su üreten fabrikalar kaçak atık su basıyor. Üzerine gideceğiz. Yağmur suyu ile birlikte gelen birikinti de Haliç'i dolduruyor. Küçükköy deresinin 250 metrelik kesiminde sıkıntı var. Kamulaştırmaları yaptık. Dere ıslahı ve kolektörleri yapıp, Güney Haliç'e bağlayacağız. Bir de kolektörlerin içi yağmur suyu ile gelen çamurlarla dolmuş durumda. İlçe belediyeleri ve vatandaşlar giderini bulamayınca en kolayı yağmur suyu kanallarını da kaçak olarak bizim kolektörlere bağlıyorlar. Temizlenmesi için ihalesini yaptık, komisyon inceliyor" şeklinde konuştu.
Sabah - Salim Yavaşoğlu

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Sokakları, caddeleri, binaları, sorunları, keyifleri, artıları ve eksileri ile kentte yaşamak, kentli olmak üzerine söylemek istedikleriniz Kent ve Çevre forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz