reklam

10 Haziran 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

İstanbul turizminin bugünü ve geleceği panelde konuşuldu

Başkan Dr. Mimar Kadir Topbaş, "Bir Başarı Öyküsü Türkiye Turizmi: Bugünü ve Geleceği" konulu panelde, İstanbul turizmine yönelik hizmetlerini ve projelerini anlattı.

Vakıf 2000 tarafından Hilton Oteli'nde düzenlenen "Bir Başarı Öyküsü Türkiye Turizmi: Bugünü ve Geleceği" konulu panelde, Türkiye'de ve İstanbul'da turizm alanında yaşanan gelişmeler ele alındı.

Eski Bakanlardan Kurtcebe Alptemoçin'in Vakıf Başkanı olarak ev sahipliği yaptığı toplantıda; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, Prof. Dr. Talat Halman, TYD Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Tavit Köletavitoğlu ve Şair-Yazar Sunay Akın birer konuşma yaparak İstanbul'un turizm potansiyeline ilişkin düşüncelerini açıkladılar.

Başkan Topbaş: "Projelerimizle İstanbul'u dünya ile yarıştıracağız!..."
Panelde davetlilere hitap eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, İstanbul'un tarihi süreçte özgürlüklerin yaşandığı hoşgörü ve barış kenti olduğunu belirterek, "İstanbul'un Fethi sadece askeri bir hareket değildir. Fetihle o döneme kadar süren halkın kalelerden idare edildiği bir yönetim anlayışının yerine, halkın kendi içinden yönetildiği bir yeni bir yönetim anlayışı gelişti ve çağı değiştirdi. Biz o ecdadımızdan kalan sadece sokak çeşmelerimizi ayakta tutabilseydik, bu eserleri görmeye gelen insanlar turist olarak bize yeterdi" dedi.

Dünyada artık ülkelerin yerine kentlerin yarıştığına dikkat çeken Başkan Topbaş, göreve geldiğinde ilk toplantıyı turizmcilerle yaptığını ve bir turizm platformu oluşturduklarını vurguladı. Türkiye'nin dış tanıtımlarında o bik kamuoyu araştırmasıyla o ülkenin vatandaşlarının da görüşlerinin alınması gerektiğine dikkat çeken Topbaş şöyle konuştu;

"İstanbul'un dünya ile yarışabilmesi için çok ciddi projelerimiz var. Simgesel özellikleri olacak modern eserlerin yanısıra, tarihi dokuyu da ihya edeceğiz. İstanbul'u bölgelere ayırarak kentsel dönüşüm projelerini başlatıyoruz. Süleymaniye, Sultanahmet, Sirkeci Taksim-Talimhane gibi bölgeleri şehre yeniden kazandırıyoruz. Her ilçemizde ayrı bir turizm potansiyeli olmasına rağmen, öncelikle turizmin ağırlıklı olduğu semtlerdeki kamu binalarının turizme kazandırılması için çalışıyoruz. Şehrimizi sahilleriyle, caddeleriyle, meydanlarıyla ve eserleriyle aydınlatma çalışmaları da yapıyoruz. İstanbul'u 24 saat yaşanan, güvenli ve dünyaya açık bir kent haline getirmek istiyoruz. Ayrıca, İstanbul'u bütün dünyaya tanıtacak çok ciddi bir film projemiz var. Senaryo, yönetmen ve oyuncular konusunda çalışmalarımız sürüyor. Bugüne kadar İstanbul ile ilgili olarak yapılmış bütün araştırma ve projeleri toplayacak 'İstanbul Araştırma Merkezi'ni de hayata geçireceğiz"

'Yeni Yerel Yönetimler Yasası' ile İstanbul'da yatırımlar artacak...

Yeni Yerel Yönetimler Yasası'yla belediyelerin hizmet etmesinin daha kolay hale geleceğini dile getiren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, Turgut Özal döneminde Büyükşehir Belediyelerinin İller Bankası'ndan aldığı yüzde 12'lik payın, şu anda 3.6'ya kadar düştüğünü ifade etti. İstanbul il sınırlarının sadece yüzde 20'lik bir bölümünün İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde kaldığını da hatırlatan Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Büyükşehir Belediyesi sınırlarının mutlaka il sınırlarına kadar uzatılması lazım. Şu anda şehrin yüzde 20'lik sıkıştırılmış bir diliminde hizmet etmeye çalışıyoruz. Bu arada çok büyük bir kültürel mirasa sahip olan İstanbul'un gözümüzün önünde yok olup gitmesine asla müsade etmeyeceğiz. Türkiye'nin gelişmesinde bir altın anahtar rolü üstlenen İstanbul'un gelişmesi için her türlü gayreti sarfediyoruz. Ben, hayatımın her anını İstanbul'a hizmet etmek üzere bu göreve seçildim..."

Prof. Dr. Halman: "İstanbul'u iyi anlamalı ve iyi tanıtmalıyız..."

Toplantıda konuşan Bilkent Prof. Dr. Talat Halman İstanbul'u yeni bir bilinçle ele alarak iyi tanımamız gerektiğinin altını çizdi ve şehrin tarihi hakkında özel bilgiler sundu. 27 asırlık bir medeniyet geçmişi olan İstanbul'un 49 ayrı ismi olduğunu ve dünyanın kültür başkenti konumunda bulunduğunu belirten Prof. Halman, "Ebedi kent diye bahsedilen İstanbul, dünya üzerindeki hakettiği noktaya mutlaka ulaşacaktır. Benim İstanbul'um kendisini dünyanın rdeğişik dinlerine ve kültürlerine açan bir 'Dersaadet'dir" şeklinde konuştu.

Tavit Köletavitoğlu da konuşmasında İstanbul'un yüz yıl önce bir dünya şehri olduğunu kaydederek, şöyle konuştu; "Cumhuriyetle birlikte İstanbul'un gelişmesi ihmal edilmiştir. Son yıllarda Türkiye turizmi gelişirken, İstanbul turizmi bu gelişmeden hakettiği payı alamamıştır. Gerçekleştirmeye başladığımız 2. Turizm Yatarımı Hamlesi ile sadece deniz, güneş kum değil; kültür, folklor ve termal zenginlikler gibi alternatif turizm olanakları da yaratılmaya başlanıyor. 2. Turizm Hamlesi'nin alanı sadece sahiller değil, bütün Türkiye olacaktır..."

Şair- Yazar sunay Akın ise, edebi bir dille gerçekleştirdiği konuşmasında İstanbul'un bütün dünya insanlarını eğitecek kültür birikimine sahip bir kent olduğunu vurgulayarak, "İstanbul öyle bir şehir ki, bu kentin ölüleri bile bütün dünya insanlarını eğitir..." dedi.
İBB

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Sokakları, caddeleri, binaları, sorunları, keyifleri, artıları ve eksileri ile kentte yaşamak, kentli olmak üzerine söylemek istedikleriniz Kent ve Çevre forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz