reklam

12 Haziran 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Betoncunun gözü yolda

Dünyada 100 yıldır kullanılan hazır beton, özellikle ülkemizde yaşanan depremlerden sonra yapılarda güvenlik öneminin kavranmasıyla, klasik harç yerine yaygın olarak kullanılmaya başlandı.

Binalarda hazır betonun kullanım oranı yüzde 75’lere ulaşırken uzmanlar yollarımızda da asfalt yerine artık beton kullanılmasına dikkat çekiyorlar. Uzmanlar, beton yolların kullanılmasıyla asfaltın hammaddesi olan petrolün yerine de çimento kullanılacağını ve bu alanda petrol ithalatından kurtulabileceğimizi belirtiyorlar.

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Hakan Gürdal, binalarda artık hazır beton kullanılması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: “Artık elle karıştırılarak yapılan betonun tarih olması gerekir. Çünkü özellikle deprem kuşağında olan ülkemiz için bu çok önemli. Hazır betonla yapılan binalar, dayanıklı ve uzun ömürlü olmaktadır. Ayrıca yapılırken işçilik gerektirmiyor. Fiyat olarak da diğerine göre yüzde 10-15’lik bir ucuzluk sağlamakta. Avrupa’da yüzyıldır binalarda hazır beton kullanılırken bizde son 25 senedir yapılıyor. Yaşanan son depremlerden sonra bu oran artarak yüzde 75’lere ulaştı.”

Petrol bağımlılığına son
Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Hakan Gürdal, hazır betonla yapılan beton yolların avantajlarını şöyle anlattı: “Ülkemizde henüz böyle bir yol yok. Şu an Afyon’da 4 kilometrelik bir bölümde yapımına başlandı. Beton yolların en büyük avantajı uzun ömürlü, dayanıklı olması ve maliyetlerin düşük olmasıdır. Ülkemiz şartlarına göre düşündüğümüzde, asfaltın hammaddesi olan petrolün ithalatından bu alanda kurtulabiliriz. Diğer yandan ülkemizin karayolu yükünün ağırlığı sebebiyle yolların bozulmasının ve sık tamirinin önüne geçilebilir ve daha uzun ömürlü, daha kaliteli yollara kavuşuruz” şeklinde konuştu.

İhtiyaç oldu
Beton yol uzmanları bu yolların, hem dayanıklılığı, hem uzun ömürlü olması sebebiyle ülkemiz için de artık bir ihtiyaç olduğunu ve bir an önce uygulamaya geçilmesini beklediklerini söyledi.

Sektör görücüye çıkıyor
CNR Dünya Ticaret Merkezi’nde açılan Beton 2004 Fuarı’nda, hazır beton sektörünün temsilcileri son teknoloji ürünlerini gösterime sundu. Beton, agrea ve inşaat sektörüne hizmet, makina ve ekipman sağlayan yerli-yabancı çok sayıda firmanın katıldığı fuar yarına kadar devam edecek. Fuara katılan firma temsilcileri hazır betona olan talebin arttığını belirttiler. Scania İnşaat Araçları Satış Şefi Levent Aşık, bu yıl kendilerine gelen araç talebinin geçen yıla göre iki kat arttığını ifade ederek, “Bunda en önemli sebep hazır betona olan ilginin artması. Hazır beton kullanımı depremlerden sonra hızla arttı. Diğer yandan da sektöre yeni firmalar girmekte ve eskilerden de bir kısmı araç parklarını yenileme ihtiyacı duymakta” dedi.
Türkiye

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Aydan Balamir, Ziya Tanalı
 ve Abdi Güzer
27 Nisan - 29 Haziran 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

Ulusal Mimarlık Ödülleri üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

Ulusal Mimarlık Ödülleri hakkında görüşlerinizi bildirmek için buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz