reklam

12 Haziran 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

‘Denizlerimiz de elden gidiyor’

Çevre Haftası sebebiyle 12. Uluslararası Çevre Proje Olimpiyatı (INEPO) kapsamında gerçekleştirilen ‘2004 Çevre Basın Ödülleri’ törenine katılan Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Akdeniz, Marmara, Ege ve Karadeniz’de kentsel ve sanayi atıklarından kaynaklanan kirliliğin tehlikeli boyutlara geldiğini söyledi. INEPO Çevre Derneği öncülüğünde, Orman Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Koleji’nin ev sahipliği yaptığı ödül töreni önceki gece Beylikdüzü’ndeki Kaya Ramada Otel’de gerçekleştirildi. 

Gecede bir konuşma yapan Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Türkiye’nin de dahil olduğu çeşitli uluslararası sözleşmeler imzalandığını, ancak bunların kirliliği önleyemediğini kaydetti. Bakan Pepe, “Bugün hâlâ Karadeniz kirleniyorsa, denizlere atıklar bırakılıyorsa, siz istediğiniz kadar uluslararası anlaşmalara taraf olun, eğer oralarda yaşayan insanlar bununla dertlenmiyorsa, bizim yapabileceklerimiz sınırlı olacaktır” dedi. Türkiye’nin çevre konusundaki projeleri kararlılıkla uygulayacağını belirten Pepe, “Biz, çevre projelerinin öncelik sıralamasını yaparak, Türkiye’nin çevre envanterini çıkarıp hedef için startımızı verdik” şeklinde konuştu.

Yatırım şart
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Türkiye’nin AB üyesi olma yolunda önümüzdeki 10-15 yıl içinde yaklaşık 45-50 milyar Euro’luk çevre yatırımı yapmak mecburiyetinde olduğunu söyledi. Sınırlı tabiat kaynaklarının çoğu zaman sınırsızmış gibi kullanıldığını hatırlatan Bakan Pepe, “Doğa kaynaklarını hiç tükenmeyecekmiş gibi kullanan insanoğlunun, yolun sonuna doğru vardığını görüp kendine gelmek üzere olduğunu artık söyleyebiliriz. Buradaki genç bilim adamlarının çalışmaları, geleceğin dünyasının daha yaşanabilir olması için bir fırsatın var olduğunu gösteriyor” dedi. Türkiye’de de çevre olgusunun artık farklı biçimde ele alındığını kaydeden Pepe, bakanlığının yaptığı çalışmalara değinerek, 2003 yılında 170 milyon fide dikildiğini ve bu rakamın bugün 200 milyonu bulduğunu söyledi.

Ödüller sahiplerini buldu
“2004 Çevre Basın Ödülleri”nin verildiği törende, gazetemizden Harun Yerebakan’ın ‘Çevre Alarmı; Acımasızca Kirletiyoruz’ çevre haberi ‘Gazete Haberleri’ dalında ikincilik ödülü aldı. Yerebakan’a ödülünü AK Parti İstanbul Milletvekili Köksal Küçükali verdi. İHA Artvin Muhabiri Ziya Akyıldız da, ‘Hayvan Sevgisi’ isimli eseri ile ‘Jüri Özel Ödülü’ alırken, TGRT’ye de sponsor ödülü verildi. Akyıldız’ın ödülünü İHA Yazılı Haberler Müdürü Dursun Eker, TGRT’nin ödülünü ise Haber Merkezi’nden Işıl Özdem aldı.

Gecede daha sonra 12. Uluslararası Çevre Proje Olimpiyatı’na katılan 19 ülkeden 99 finalist arasından dereceye girenlere ödülleri verildi. Güney Afrika’dan Jadien Naicker, Güney Kore’den Jung Woo Kim ve Ja Hyun Koo ile Meksika’dan Zabdiel Domingues Trinidad, projeleriyle altın madalya kazandılar.
Türkiye

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Aydan Balamir, Ziya Tanalı
 ve Abdi Güzer
27 Nisan - 29 Haziran 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

Ulusal Mimarlık Ödülleri üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

Ulusal Mimarlık Ödülleri hakkında görüşlerinizi bildirmek için buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz