reklam

12 Haziran 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Aşırı Ortamlarda Mimarlık


EPTAP İstasyonunun iki görevden (1999&2001) sonraki bugünkü hali
Fotoğraflar: Pol Taylor, Marcelo Bernal

1999 yılında Antartika'nın affetmeyen ikliminde, kampçılık ve yelkencilik methodlarından alınmış inşaa teknikleriyle Şilili bir araştırma üssü kuruldu. Bu rapor, aşırı iklimlerde yaşama koşullarını araştıran ARQZE (Arquitectura de Zonas Extremas -Uç Bölgelerde Mimarlık) adlı grubun gelişimini açıklıyor.

Şili'de Buz İstasyonu
19 Kasım 1999 tarihinde Şili Hava Kuvvetleri'ne ait iki C-130 Herkül tipi uçak Patriot Tepeleri'ne iniş yaptı. Seçilen iniş alanı, Arjantin ve Büyük Britanya arasında tartışmaya yol açan TACH (Territorio Antártico Chileno) adlı davalı bölgenin yanında bulunan ince bir şerit. Patriot Tepeleri'nin seçimi jeopolitik sebeplerin yanısıra tam bir incelemenin sonucu. Katabatic rüzgarlar bölgeye bakan dağlardan aşağı eserek buz kütlesinin yüzeyindeki karı süpürüyor.

Bu rüzgar, uçakların kayağa ihtiyaç duymadan iniş yapabileceği kıvrımlı buzdan oluşan çok geniş bir alan ortaya çıkarıyor. İki uçak, katılaşmış okyanusun üzerine, hava kuvvetleri ve kara ordusu personeli, sivil havacılık memuru ve Şili Valparaiso'da bulunan Universidad Tecnica Federico Santa Maria üniversitesinden üç profesöründen oluşan grubu boşalttı. Görevlerinin amacı yapım metodlarındaki yenilikleri ve mekanlaşma ile ilgili yeni kavramları denemekti. Uçaklar; tırtıllı araçlar [caterpillar vehicles], motorlu kızaklar ve bir kutup istasyonun monte edilmemiş parçaları olan, Avusturalyalı bir üreticiden altı tane fiberglass yaşama modülü ve Şili yapımı, onları birbirine bağlayacak bir strüktürü de taşımıştı.

Ekip, 20 gün boyunca -15° ile -30°C arasında değişen hava sıcaklığına maruz kalarak ve geceden yoksun bir şekilde, kutup yazında bir ay süre ile kullanmak üzere tasarlanmış üslerinin birinci bölümünü monte etti. EPTAP istasyonunun (Estación Polar Teniente Arturo Parodi) resmen göreve başlaması 7 Aralık 1999 tarihini buldu. EPTAP başarısını, projenin doğal sınırlamalarından zekice fayda sağlayan, teknolojik ve yapısal çözümlerdeki stratejiye borçlu. ARQZE araştırma birimini yürüten mimarlara verilen ilk görev, biri duş ve tuvalet arıtması için iki ofis birimi ve üç yatakhaneyi kapsayacak basit modülleri (yüksek irtifa ve kayak istasyonları için üretilmiş) birbirine bağlayacak strüktürü tasarlamaktı. Projenin bütçesi 20.000$'dı ve inşaat prototipleri için hiç bir olanak bırakmıyordu.

Tasarımcıların ters hava koşullarında hayatta kalması çözümün uygunluğunun kanıtı olacaktı. EPTAP, Antartika'da kullanılan bina tiplerine (genellikle, yerel coğrafik ve iklimsel koşullarla tezat oluşturan prefabrik konteynerlardan oluşuyor) karşı çıkarak, bölgenin belirli karakteristiklerinden faydalandı. Yaşama modülleri, basınç altında diklik ve sağlamlık temin eden halka formunu sağlamak için, digatal ortamda modellenen U-şeklinde yaylara asıldı. Halka, C-130'un gövdesine rahatça sığabilmesi için kıvrılmış, bir seri çelik tüpten yapıldı. Ayrıca polyester bir ağla güçlendirilmiş PVC zar tüplere yapıştırıldı. Sistem yelkencilik teknolojisinden ve kamp çadırının monte edilmesinden esinlenilmiş.

Korunaklı yürüyüş yolununun içindeki hava sıcaklığı, fiberglass kapsüllerinden kaçan ılık hava geri dönüştürülerek -15° ila -5°C arasında tutuluyor. Bölgenin morfolojik ve meteorolojik koşulları projenin seçimlerini etkilemiş. Üssün yerleştirilmesi, karın üstünde "yüzeysel yüzmeyi" [superficial floating] sağlamak için dikkatlice ölçüp biçilmiş. Temellerin yokluğunda karın ağırlığı strüktürü yere sabitlemek için kullanılmış.

Yapım geometrisi, termal izolasyonu arttırarak ve zarara da sebep olmadan, üssün nerdeyse tamamen karla kaplanmasına müsade ediyor. Rüzgar kuvvetine maruz kalan, halkanın uçlarının ürettiği türbülans daha az kar yığılmasını sağlıyor. İşte bu noktada, iki katlanmış polykarbonat levha yürüyüş yolunu oluşturmak üzere birleşiyor. Bu yürüyüş yolu ziyaretçilerine dışardaki sonsuz büyüklükteki kar ve buz manzarasını sunuyor. Kuzey Kutbu'nun 2001 yazında, ikinci bir misyon başka bir hafif strüktürü Patriot Tepeleri'ne getirerek ilkine bağladı.

EPTAP'ın birbirini izleyen yapım aşamaları her zaman çevreye maksimum saygıyı içerdi. Her türlü atık (biolojik olanlar da dahil) uçakla Şili'ye götürüldü ve üs sadece güneş ve rüzgar enerjisiyle işledi. Yararlı yaşam döngüsünün sonunda parçalara ayrılıp Şili'ye geri götürülecek. Catabatic System (Catabatic Sistem) adlı ikinci modül üç simetrik aks üzerinde konumlanan üç parabolik yüzeyden yapıldı. Bu modül kantin ve istasyonun alan mutfağı olmak üzere tasarlandı. Parçalara ayrılmış ve katlanmış Catabalic Sistem sadece iki metre küp alan kaplıyor ve 1.000 kilo geliyor. İlk görevden toplanan deneyimler yapım detay ve tekniklerinin zarifleşmesini sağladı. Cenderelenmiş aliminyum tüpler membran örtüye tutturuldu. Daha önce polyester ve PVC'den yapılmıştı fakat farklı teknik özellikler yalıtım seviyesini artırdı. Temeller yerine strüktür, bölgeye püskürtülen suyun donması beklenerek elde edilen rigid düz platfromun üzerine inşaa edildi.


EPTAP İstasyonu

ARQZE modeli, gelişmiş bir ülkeden gelen tasarımdaki ustalığı gösteriyor. Gelişmiş teknolojik çözümler yerel zanaatçı üretim standartlarına göre yeniden şekillendi. Beklenmedik kombinasyon ve orijinal kullanıma seçenek yaratan durumların türemesi ile uç koşullara dayanıklı malzemeler tamamlandı. Pahalı rüzgar tüneli deneyleri yerine üç boyutlu bilgisayar modellemeleri kullanıldı ve genel durumun kendisi de yapım malzemesine karın şeklini verdi. Yarısaydam beyaz PVC halka yay, mavi fiberglas modüller ve parlak kırmızı parabolik kantin (Şili bayrağının üç rengi) kutup istasyonlarına yeni bir estetik kattı: daha haffif ve uçuk.


Hangar

2004 yılının Kasım ayında Shockwave 300 adlı bir hangar ve gelişmiş sıhhi olanaklara sahip iki fiberglas modül Patriot Tepeleri'nin mavi buzu üzerine yerleştirilecek.

Domus - Fabrizio Gallanti
Çeviren: Beliz Özgür - Arkitera

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık ve tasarım dünyası ile ilgili genel tartışma konuları Mimarlık forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz