reklam

12 Haziran 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

İzmir Çağdaş Sanat Merkezi'ne kavuşuyor

İzmir fuarlar, kongreler, kültür ve sanat kenti olma yolunda hızla ilerliyor. Kültürpark’ta çağdaş normlarda kurulan yeni İzmir Uluslarası Fuar mekanlarının ardından inşa edilecek olan Adnan Saygun Sanat Merkezi ile İzmir, ortak vizyonuna bir adım daha yaklaşmış olacak. Önümüzdeki günlerde temeli atılacak olan Adnan Saygun Sanat Merkezi tamamlandığında sosyal ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Adnan Saygun Sanat Merkezi, Kültür Platformu ve Kent Meydanı ile bütünlüklü tasarlanmış mimarisi, akustiği, ışıklandırması, ses düzeni, asansörlü orkestra çukuru, iki kata yayılan sergi alanları ve toplantı salonları ile, İzmir’in önemli gereksinimlerini karşılayacak şekilde projelendirildi.

Sanat Merkezi’nde biri konser ve konferansların gerçekleştirileceği bin 100 kişilik, diğeri ise tiyatro oyunlarının sahneleneceği 250 kişilik ikinci bir salon yer alacak.

Ayrıca fuaye, kapalı ve açık sergi alanları, 8 adet simültane çeviri odası, 4 adet birleşerek büyüyebilme özellikli toplantı salonu, engellilere uygun yapılanma, yer altı ve üstünde 500 araçlık otopark bulunacak. Ayrıca, sahne ekipmanları ve sanatçılar için otobüs ve TIR'ların yanaşabileceği özellikte otopark yapılacak. Geniş bahçesinin peyzajı ise, kültür yapısı ile uyumlu şekilde düzenlenecek.

2000 yılında düzenlenen bir yarışma ile projesi hazırlanan Adnan Saygun Sanat Merkezi 21 bin metrekarelik alan üzerinde yer alacak. Üçkuyular’daki eski troleybüs garajının olduğu alanda hayat bulacak dev kültür merkezi, kolay ulaşılabilir olması açısından da sanatseverlerin uğrak merkezi olacak.

19. yüzyıldan kalan ve yıllar önce atlı tramvay deposu olarak kullanılan tarihi alandaki tescilli yapılar proje kapsamında restore edilecek. Mimar Tevfik Tozkoparan tarafından hazırlanan proje, “Kent Meydanı”, "Kültür Platformu” ve “Sanat Merkezi”ni içeren üç ana bölümden oluşuyor.

Kent Meydanı olarak adlandırılan ve aktivite duyurularının yer alacağı bu alan alan, halkın, kentin bu en büyük kültür yapısına doğal olarak katılımını sağlamak amacıyla tasarlandı. Kent Meydanı’nda CD, kaset, kitap, dergi vb kültürel yayınların satılacağı bölümler ile Sanat Merkezi adı verilen değerli müzik adamı Adnan Saygun'un kütürel kimliğine atıf olarak bir de müzik kütüphanesi kurulacak.

Kent Meydanı alanında bulunan ve bir dönem trafo olarak kullanılan tarihi yapılar ise Kent Meydanını çevreleyecek şekilde restore edilerek düzenlenecek.

“Kültür Platformu”nda ise üzerinde yoğunlukla sanat fonksiyonları bulunacak. Bunlar arasında açık hava sineması, çocuk tiyatrosu, açık alan sergileri ve her türlü sokak sanatçılarının performanslarının sergilenmesine imkan tanıyacak alanlar bulunacak. Kültür Platformu Kent Meydanı ile Sanat Merkezi arasında bir bağlantı noktası daha oluşturacak. Kültür Platformu altında otopark yer alacak.

Kültür Platformu ve Kent Meydanı ile bir bütünsellik içinde tasarlanan Sanat Merkezi, mimari akustik, ışıklandırması, ses düzeni, asansörlü orkestra çukuru, konser salonu, iki kata yayılan sergi alanları ve toplantı salonları ile İzmir’in önemli gereksinimlerini karşılayacak şekilde projelendirildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi 

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Sokakları, caddeleri, binaları, sorunları, keyifleri, artıları ve eksileri ile kentte yaşamak, kentli olmak üzerine söylemek istedikleriniz Kent ve Çevre forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz