reklam

14 Haziran 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Herkesi çimlere basmaya davet ediyorum

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, park ve yeşil alanlardaki ‘çimlere basmayın' levhasına tepki gösterdi.

Bu anlayışın yanlış olduğunu belirten Pepe, “Üzerine basılması çime zarar vermez. Çim daha iyi oturur. Çimlere basın.” mesajını verdi. Pepe, Zaman'a bu konuda yaşadığı bir olayı da anlattı: “Akşam üzeri bizim evin önünde üç kız çocuğu top oynuyor. Yukarıdan biri ‘çimlere basmayın' diye kızmış. Kırmızı plakayı görünce çocuklar yanıma geldi. ‘Siz ne diyorsunuz?’ diye sordular. Ben de onlara, ‘Çime basın. Çimin üzerinde rahatça oynayın.' dedim. Maalesef toplumda böyle yasakçı bir anlayış var. Bu yanlıştır.”

Pepe, uzun süre tartışıldıktan sonra rafa kaldırılan 2-B Yasa Tasarısı'nın Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği açısından ‘olmazsa olmaz' niteliği taşıdığını öne sürdü. Pepe'ye göre AB'ye uyum için orman alanlarındaki devlet tekelinin kaldırılması gerekiyor. Bunun için de Anayasa'nın 169 ve 170. maddelerinin yanı sıra ilgili mevzuatın değiştirilmesi şart. Pepe, “Aksi takdirde bizi AB'ye almazlar.” dedi.

2-B'lere ilişkin Anayasa değişikliğini Ekim ayından sonra tekrar Meclis'e taşıyacaklarını kaydeden Bakan Pepe, bu düzenlemeden orman varlığının zarar göreceği ve yağmalara yol açılacağına ilişkin kaygıların yersiz olduğunu vurguladı. Geçen ay gittiği Finlandiya'dan örnek veren Pepe, Türkiye'nin yüzölçümü kadar olan ormanları 400 bin ailenin işlettiğini ve yılda 15 milyar gelir elde edildiğini kaydetti. Pepe, şöyle devam etti: "Türkiye ise bunun onda birini elde edemiyor. Ormanlar elden çıkarılıyor yaygarasını yapanlar yanlış yapıyor. Devletin elindeki ormanlar daha rahat yağmalanıyor. Orman, bir köyün olsa bir Allah'ın kuluna dalını dokundurtmaz. Devletin ormanına ise eşeğini kapan gider."

Bakan Pepe, Akdeniz havzasında orman yangınlarında aşırı bir artış yaşanırken, Türkiye'de yarı yarıya azalma görüldüğünü açıkladı. Pepe, Türkiye'de 1992 ila 2002 yılları arasında ortalama 14 bin hektarlık alanın yandığı, geçtiğimiz yıl bu rakamın 6 bin 500 hektara indiği bilgisini verdi. Pepe, Portekiz'in bütün orman varlığının beşte birini geçen yıl kaybettiğini hatırlattı. Türkiye'de geçen yıl yanan ormanların 2-B ile hiçbir ilişkisi olmadığını vurgulayan Pepe, bu konudaki eleştirilere şu karşılığı verdi: "Yanan bu alanlarda bir tek karış ağaçlandırılmamış yer yoktur. Yanan alanlar üzerine kimsenin kötü emeli olmasın, avuçlarını yalarlar. Burgazada'da 6 Ekim'de yangın oldu. 16 Ekim'de ağaçlandırmaya başladık ve iki ay sonra tamamlandı. Şimdi ağaçlar yeşillenmeye başladı. Bu bir rekordur, rekor..."

Çevre ve Orman Bakanı Pepe, muhtemel orman yangınları için aldıkları tedbirleri de açıkladı. Yangınlara karşı hazırlıklı olduklarını söyleyen Pepe, Hava Kuvvetleri, Jandarma gibi kuruluşlardan aldıkları helikopterin yanı sıra 12 tane de yurtdışından helikopter alacaklarını söyledi. Pepe, bu helikopterlerden 4'ünün geldiğini, 8 tanesinin ise bir süre sonra geleceğini belirtti. Orman yangınlarına bu sene 120 trilyon lira para ayırdıklarını kaydeden Pepe, küresel ısınmanın yangınları artırması nedeniyle yurtdışından helikopter bulmakta zorlandıklarını sözlerine ekledi.

Hükümet ve Bakan Pepe, 2-B yasasından yaklaşık 25 milyar dolar gelir bekliyor. Yasanın çıkması ile Türkiye'nin IMF'ye ihtiyacı olmayacağı öne sürülüyor. 2-B tartışmalarının yoğun olarak yaşandığı geçtiğimiz yıl Hürriyet'in ekonomi yazarı Ege Cansen, “2.5 milyar dolar toplasınlar Taksim'de horoz gibi öterim" demişti. Bakan Pepe, Cansen'in bu sözlerine, "Güzel espri yapmış. Aynı zamanda Çevre Bakanı olduğum için kendisini hayvan sevgisinden ötürü kutlarım. Ancak herkes şunu iyi düşünmeli. Dünyanın neresinde bu kadar gayrimenkulü, ormanı, oteli olan devlet var? Bu âtıl kaynaklar mutlaka ekonomiye kazandırılmalı." karşılığını verdi.

Bakan Pepe’nin ‘Değiştirmezsek bizi AB’ye almazlar’ dediği Anayasa’nın 169 ve 170. maddeleri

MADDE 169: Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir.

Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz. Devlet ormanları kanuna göre, Devletçe yönetilir ve işletilir. Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz. Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasî propaganda yapılamaz; münhasıran orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz. Orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen, aksine tarım alanlarına dönüştürülmesinde kesin yarar olduğu tespit edilen yerler ile 31.12.1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş olan tarla, bağ, meyvelik, zeytinlik gibi çeşitli tarım alanlarında veya hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler, şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerler dışında, orman sınırlarında daraltma yapılamaz.

MADDE 170: Ormanlar içinde veya bitişiğindeki köyler halkının kalkındırılması, ormanların ve bütünlüğünün korunması bakımlarından, ormanın gözetilmesi ve işletilmesinde devletle bu halkın işbirliğini sağlayıcı tedbirlerle, 31.12.1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tamamen kaybetmiş yerlerin değerlendirilmesi; bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında yarar görülmeyen yerlerin tespiti ve orman sınırları dışına çıkartılması; orman içindeki köy halkının kısmen veya tamamen bu yerlere yerleştirilmesi için devlet eliyle anılan yerlerin ihya edilerek bu halkın yararlanmasına tahsisi kanunla düzenlenir.

Devlet, bu halkın işletme araç ve gereçleriyle diğer girdilerinin sağlanmasını kolaylaştırıcıtedbirleri alır. Orman içinden nakledilen köyler halkına ait araziler, Devlet ormanı olarak derhal ağaçlandırılır.
Zaman - Ömer Şahin

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Sokakları, caddeleri, binaları, sorunları, keyifleri, artıları ve eksileri ile kentte yaşamak, kentli olmak üzerine söylemek istedikleriniz Kent ve Çevre forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz