reklam

14 Haziran 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Dünyanın Gözü Pekin'in Üzerinde…


Soho China

Dünyada benzeri olmayan bir şehirdesiniz. Pekin ne Çin'in New York'u, ne kuzeydoğu Asya'nın Londra'sı ne de doğunun Mexico City'si. Birkaç yıl içinde Blade Runner'ın ya da Fritz Lang'ın Metropolis'inin setini tüm bu diğer şehirlerden daha fazla andırabilir.

2008 yılında başkentte tamamlanmış olacak hırslı projeler arasında CBD (Çin Dünya Kompleksi) bölgesinde 10.000.000m²'den fazla inşaat; 148,5km'lik yeni hafif raylı sistem ve metro hatları; Pekin'e 718km'lik çevreyolu ve binlerce kilometrelik otoyol sağlayan Fifth Ring Road, Sixth Ring Road ve Pekin-Miyun Çevreyolu; kent merkezindeki 318km'lik sokak yapım ve genişletilmesi sayılabilir.

Bu rakamlar Pekin XXIX. Olimpiyat Oyunları Organizasyon Komitesi (BOCOG) tarafından yayınlanan istatistikler ve Xinhua raporlarından derlenmiştir. Çin'de ve dışarıdaki gazetelerde neredeyse her gün farklı rakamlar duyurulması bu şehrin birkaç yıl içerisinde neye benzeyeceğini tahmin etmeyi zorlaştırıyor: herşey değişim halinde.

Yeni altyapı projelerinin ve farklı yapıların inşasının ardında yatan sebepler var: bazıları yıllardır süregelen yapım sorunlarını hafifletmek için tasarlanıyor, bazıları özellikle Olimpiyatlar için planlanıyor, fakat hepsi atletler ve izleyiciler şehirden ayrıldıktan sonra da şehrin çevresine katkıda bulunmaları ümidiyle inşa ediliyor. Sonuçları ne olursa olsun 2008 yılı Pekin'i bugün bildiğimiz şehirden dramatik biçimde farklı olacak.

İyi Bir İlk İzlenim
Pekin Uluslararası Havaalanı en son 1999'da Pekin Mimarlık Enstitüsü'nün (BIAD) tasarımlarına bağlı olarak yenilendi. Kapasiteyi artırmanın yanı sıra gelen ziyaretçilere Pekin'e ve tüm Çin'e dair bir ilk izlenim verecek üçüncü bir terminalin inşası için yeni bir plan yapıldı.

Tasarım, künyesinde HSBC Binası, Chek Lap'teki Hong Kong Havaalanı ve Londra'daki kötü şöhretli, Gherkin diye de bilinen Swiss Re Binası bulunan Norman Foster'a ait. Havaalanının kendisi değişen tek tesis değil. Halen Pekin Havaalanı'ndan şehre ulaşım shuttle otobüslerle ve pek de iyi kokmayan taksilerle sağlanırken, 2008'de Dongzhimen'e kadar giden hafif raylı sistem yapılacak.

Pekin'in ulaşımla ilgili planları vahşi kentleşmenin sürdürülebilirliğine bağlı. Dongzhimen değişimi havaalanını şehrin metro sistemine, uzun mesafe otobüs garlarına ve tabi ki Olimpik Köy'e bağlayacak. Pekin'in diğer ulaşım altyapı planları arasında ise Olimpiyatlar'da ve sonraki oyunlarda kullanılacak iki yeni hatla metro sisteminin genişlemesi ve şu anda kenti kesen birkaç ana güzergah boyunca yol kapasitesinin artırılması var.

Buna karşılık bir grup, Dongzhimen ve Xizhimen'de giderek artan ulaşım merkezlerinin zaten sıkışık olduğuna dikkat çekerek bu derece büyük ulaşım değişikliklerinin gerekliliğini sorgulamaya başladılar bile. Projeye yakın bir kaynak bu merkezlerin kapasitelerini artırmanın trafik sıkışıklığını azaltmaya değil onlar üzerindeki baskıyı artırmaya yarayacağını belirtti. Özellikle Dongzhimen, havaalanına yakınlığı nedeniyle tek bağlantı noktası olacağı için daha da az gerekli olabilir. Yolların sıkışıklığı ve insanları şehir içinde başka yerlerden Dongzhimen'e getiren kalabalık metroyla birleşince, insanların yalnızca bir trene binmek için Dongzhimen'e özel bir yolculuk yapmaya sıcak bakmaları pek ihtimal dahilinde değil. Araba sahipleri havaalanına bir 20 dakika daha sürmeye devam edecek gibiler.

Bölgenin bir başka ilginç özelliği de gelecekte havaalanından şehre varan uluslararası yolcular, uzun mesafe otobüslerle kırsal kesimden şehre gelen insanlar ve Dongzhimen değişimini çevreleyen yeni apartmanlarda oturan yüksek sosyo-ekonomik gruba mensup sakinleri arasındaki tezatlık olacaktır. Dongzhimen'in güneyindeki büyük ölçek alışveriş merkezi ve Oriental Kenzo Apartman Kompleksi şimdiden iş yapmaya başladı. Ünlü film yönetmeni Zhang Yimou, su geri dönüşüm tesisatı ve yeşil ısıtma teknolojisi yüzünden çevre dostu olarak satılan Dongzhimen'in kuzeyinde hala inşa halinde bir gelişim olan MOMA'nın en üst katınının tümünü yakın zamanda satın aldı.

Dongzhimen'den Olimpik Köy'e metroyla, hafif raylı sistemle veya otobüsle gitmek mümkün olacak. İki başlıca Olimpik proje "Kuş Yuvası" adıyla anılan Olimpik Stadyum ve aynı zamanda "Su Kübü" olarak da bilinen Ulusal Yüzme Merkezi. Kuş Yuvası İsviçreli Herzog & De Meuron firması tarafından tasarlandı. Firmanın daha önceki işleri arasında Londra'da Thames Nehri kıyısında eski bir güç istasyonunun yenilenerek Tate Modern Sanat Müzesi'ne dönüştürülmesi de bulunuyor. Herzog & De Meuron ayrıca geçen yıl Londra'nın dışındaki Laban Dans Merkezi tasarımıyla Sterling Mimarlık Ödülü'nün de sahibi oldu.

Su Kübü 2000 Sydney Oyunları'nda Uluslararası Atletik Merkez ve Aquatic Merkez'i Ove Arup Engineering ile birlikte tasarlayan Avustralyalı firma PTW tarafından tasarlandı. PTW Çin'de pekçok proje yaptı ve Şangay ile Pekin'de ofisleri bulunuyor. Ove Arup ise havaalanının yeni terminali, Dongzhimen değişimi ve CCTV genel merkezi de dahil olmak üzere Pekin'deki yeni projelerin büyük çoğunluğunun mühendislik işlerinden tek başına sorumlu olan bir firma.

Güç Kulesi
Bu yapı muhtemelen Olimpik ziyaretçiler için görülmesi gereken bir turistik bölge olacak. CCTV binası Çin'in hatta dünyanın daha önce gördüğü hiçbir şeye benzemiyor. Yapı Çin'deki tümü yabancı mimarlar tarafından tasarlanmış büyük mimari projelerin insanların algılarındaki rollerini değiştirecek. CCTV projesi Rem Koolhaas tarafından yürütülen OMA firması tarafından tasarlandı. 1980'ler ve 1990'larda Koolhaas, başlıca tasarımlarının hiçbiri inşa edilmeden çok önce yazdığı Delirious New York gibi kitaplarla adını duyuran uluslararası mimarlığın kötü çocuğuydu. Koolhaas'ın künyesinde New York'taki Prada mağazası ve Berlin'deki Hollanda Başkonsolosluğu yer alıyor. Şu sıralarda ise Avrupa Parlamentosu yeni genel merkezini tasarlama göreviyle yükümlü.

CCTV genel merkezi Pekin'in en avantgard yapısı olabilecekken Koolhaas bir yandan da Pekin'in hutonglarının tahribatı ve korunması üzerine bir rapor yazmak üzere seçildi.

CCTV binasının yaşadığı bazı sorunlar ve eleştiriler Çin'e gelen uluslararası mimarlık firmalarının karşılaştığı zorlukların temsilcisi oluyor: tasarımlarının yeterince Çinli olmaması ve bu hırslı projelerin yabancı mimarların Çin'i tasarımları için, yaşamak zorunda olmadıkları deneysel bir oyun alanı olarak kullanmaları gibi.

Yumurta Kabuğu Üzerinde Yürümek
En tartışılabilir yeni yapılardan biri de, Fransız mimar Paul Andreu tarafından tasarlanan "Yumurta Kabuğu" olarak anılan, Tian'anmen Meydanı'ndaki Great Hall of the People'ın batı yakasındaki yeni Ulusal Tiyatro. Paul Andreu'nun daha önceki işleri arasında Osaka Denizcilik Müzesi ve Dubai Havaalanı yer alıyor.

Tiyatronun oval kubbesi tamamlanmaya başlıyor ve çevresindekilerle zıtlık oluşturuyor. Bu yapıyla ilgili Pekin merkezinin feng shui'sini bozduğu ve ne Great Hall of the People ile ne de yakındaki Yasak Kent'in geleneksel ev tipleriyle uyuştuğu yolunda şikayetler bulunuyor. Yine de Çin'in modern kent planlaması Tianjin, Şangay ve Harbin gibi şehirlerde kentsel yerleşimlerin ızgara planlarından başlayarak Amerika'nın spagetti kavşaklarını anımsatan yakın zamanlı otoyollarıyla her zaman Batı'ya bakar olmuştur. Pekin'in sivri uluslararası mimarlardan yana olan tercihi, modern dünya seviyesine yükselme isteğinin ve Çin'in 21. yüzyıl başında "modern"den ne anladığının tahmin edilebilir bir manifestosudur. Dünyaya kendini tanıtmanın en önemli aracı olan Olimpiyatlar da işin içine girince insan dikkate değer, büyük ve görkemli projeler beklemeden edemiyor.

Kırmızı Bölgede
Bu projeler ölçekte gerçekten Olimpiyatlar'la ilgili olsa da ve Pekin'in ufuk çizgisini ne kadar fantastik ve fütüristik hale getirseler de sonunda sadece 2008 Oyunları'nın yalnız anımsatıcıları olarak da kalabilirler. Olimpik Köy'ün kurulması CBD'yi (Çin Dünya Kompleksi) karşılayan bölgede emlak fiyatlarının artmasına yardımcı olsa da hala Pekin'in kuzey bölgelerinde sosyal veya kamusal bir merkez olmaktan çok uzak. Projenin başlangıçtaki yatırımını telafi etmesi ve Olimpiyatlar sonrası da finansal olarak yaşayabilmesi amacıyla, Su Kübü gibi tesisler dışarıya kiralanacak ve yüksek-sınıf spor salonları olarak kullanılacak. Pekin Olimpiyat Oyunları'nın finansal direktörlerinden medyaya gönderilen tüm işaretler temel amaçlarının bu yapıların ticari olarak yaşayabilmesini sağlamak olduğu yönünde.

Organizatörler Barselona Oyunları'nı örnek almışlar ve 1992'deki Oyunlar'ın Barselona'da olduğu gibi 2008 Oyunları'nın da Çin'in başkentinin de profilini yükselteceğini umuyorlar. Belediye başkanı Oyunları kentin tüm gözardı edilmiş sorunlarını tanımlamak ve çözmek için bir fırsat olarak gördüğü için Olimpiyatlar Barselona'ya tüm diğer Olimpiyat şehirlerine yaptığından daha fazla katkıda bulunmuştu. Barselonalılar şimdi bir dönem atletlerin kaldığı villalarda ikamet etmekte ve Olimpik Köy kentin canlı kısmı, bir iş ve sanat merkezi olarak tamamen birleştirilmiş durumda. Şehri değiştirmek için gereken güç ve hız açıkça orada olsa da Pekin'in de aynı sona varacağını söylemek bu aşamada zor gözüküyor.

Olimpik projeleri bekleyen sorunlardan bir diğeri ise bu dünya çapındaki mimarlar arasındaki tutarsızlık ve işçilikle yüksek kalite malzeme elde etmek konusundaki problemler. Mimarlar her zaman en son detayına ve malzemenin dokusuna kadar binalarının bitmiş halinin nasıl görüneceği konusunda tam bir görüşe sahiptirler ki bu bitmiş proje de her zaman beklendiği gibi işlemez.

Umut Işığı
Herşeye rağmen Olimpiyatlar'a dayalı gelişmenin şu andaki aşaması, şehir için pek çok imkan ortaya koyuyor. Tüm mimari firmaları Çinli bir ortakla çalışmaya zorlayan bir yönetmelik var. Bu Çinli ve yabancı mimarlar arasında benzersiz bir etkileşim şansı sağlıyor ve potansiyel olarak yeni, kozmopolit bir Çinli mimar kuşağına işaret ediyor.

Bu değişim şimdiden görülüyor. Bazı özel sektör mülk müteahhitleri, 20. yüzyıl sonu Çin kentsel tasarımını karakterize eden beton bloklar ve yapay Çin çatılarından radikal bir kopuş niteliği taşıyan cesur mimari tasarımlar öne sürüyorlar. Bu bağlamda fark edilebilir bir başarı, Pekin'in kuzeydoğusunda Wangjing yakınlarında bir apartman kompleksi olan CLASS. Özgün tasarımlarıyla pazarlanan CLASS, CBD'ye kıyasla dezavantajlı konumuna rağmen tüm dairelerini satmayı başardı. Daha önce sözü edilen MOMA, CBD'deki Central Park (bir Hong Kong Land projesi) ve Amerikan inşaat firması Hines tarafından yapılan Park Avenue yüksek kalitede inşaat ve tasarımın bilincinde olan özel sektörün örnekleri.

Bu yaklaşıma öncülük eden müteahhit ekip, Pan Shiyi ve Zhang Xin tarafından yürütülen "SOHO Çin"dir. SOHO ilk olarak ismini, geçen yıl Venedik Bienali'nde modern mimariye katkılarından ötürü Pan ve Zhang Ödülleri'ni kazanan Çin Seddi yakınındaki Commune projesiyle duyurmuş ve ilk kez Çinliler bu derece uluslararası bir takdir elde etmiştir.

SOHO daha sonra, bu aşamada hem finansal olarak başarılı hem de yeni modern komplekslere yaklaşımları açısından benzersiz gibi görünen "SOHO Yeni Kent"le (Xiandaicheng) ve henüz tamamlanan "Jianwai SOHO"yla devam etti. Her iki proje de tanınmış mimarlarla yüksek kaliteli uluslararası standart konutlaşmayı Pekin'e taşıyarak kendilerini açıkça pazarladılar. Aynı zamanda bu projeler, belli yüksek-gelirli kişiler için uygun olsa da Pekin sakinlerinin yaşam standartlarını direk olarak etkileyen projelerdi.

SOHO, şu sıralar dünyanın en büyük ve en hırslı özel sektör mimari projelerinden birine girişmiş durumda: "SOHO City". Pekin'in güneydoğusunda Tianjin otoyolunun yanında konumlanmış SOHO City 1.000.000m²'lik bir apartman, ofis, dükkan ve parklar topluluğu. Proje, Nobel Ödülü'nün mimari karşılığı sayılan Pritzker Mimarlık Ödülü'nün sahibi olan Irak doğumlu İngiliz vatandaşı Zaha Hadid tarafından tasarlanıyor. Hadid'in daha önceki işleri arasında Cincinnati'de yeni tamamlanan Rosenthal Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Leipzig'deki BMW Tesisi Merkez Binası yer alıyor.

SOHO City birlikte akması gereken ve insan ve etkinlik akışını kolaylaştıran asimetrik bir dizi farklı yapıyı kapsıyor. SOHO City'nin sıkışıklığa ve Pekin'in gelişme sorunlarına karışmadan organik olarak büyüyüp gelişen, kendi sosyo-kültürel yaşantısıyla bir mikro-şehir olması ümit ediliyor. Ama tabi ki pazarlama taleplerini sorgulamak için SOHO City inşa edilene ve insanlar yerleşene kadar beklemek gerekiyor.

Daha önemlisi özel mülk sektörü oyuncuları iyi kalite konuta yatırımın rağbet gördüğünü ve finansal olarak başarılı olduğunu gösteriyor. Bu, hala dünyanın en kalabalık nüfusa sahip ulusunun kentsel tasarımının geleceği için iyi bir gelişme.

Bu durumda 2008'de Olimpiyatlar için ilk ziyaretçiler geldiğinde kendilerini anime bir Neo-Tokyo'yu andıran bir şehirde mi bulacaklar? Şehir, içinde yaşanacak bir yer olarak mı işleyecek yoksa uluslararası mimarlık için sözgelimi bir vitrin mi olacak? Pekin'den geriye belirleyici Çinli bir şey kalacak mı?

Bu soruları yanıtlamak imkansız. Kesin olan şu ki; önümüzdeki birkaç yılda Pekin avantgard mimarlık için dünyada bir sıcak nokta ve de 21. yüzyıl şehrinin inşasında yaşayan bir deney olmaya devam edecek.
Xinhuanet - Ezgi Kocahan - Arkitera

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Sokakları, caddeleri, binaları, sorunları, keyifleri, artıları ve eksileri ile kentte yaşamak, kentli olmak üzerine söylemek istedikleriniz Kent ve Çevre forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz