reklam

14 Haziran 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Tarihi yapılar kurtuluyor

Basmane oteller sokağında bulunan Nebahat Tabak Yetiştirme Yurdu, aslına uygun bir şekilde restore edilerek kent yaşamına kazandırılacak

Basmane'deki oteller sokağını yeniden kent yaşamına kazandırmaya yönelik çalışma başlatan Konak Belediyesi, aynı sokakta yıkılmaya yüz tutmuş Nebahat Tabak Yetiştirme Yurdu Binası'nı aslına uygun bir şekilde onaracak.
Başbakanlık Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından binanın tahsisinin yapılması halinde yıkılmaya yüz tutmuş tescilli yapı, İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan alınacak onay doğrultusunda aslına uygun olarak onarılacak. Böylece kent genelinde yok olmaya yüz tutmuş yüzlerce kültür hazinesinden birisi daha Konak Belediyesi'nin katkılarıyla kurtarılmış olacak.

"Akşit'ten istedik"
Binayı geçtiğimiz günlerde İzmir'e gelen Devlet Bakanı Güldal Akşit'ten istediklerini belirten Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ binanın bakım ve onarımını gerçekleştirdikten sonra tarihi yapıyı işlevsel kılacak bir düzenleme yapacaklarını söyledi.
İzmir'de bir çok tarihi yapının kaderine terkedildiğini çıkan yangınlarla kültür miraslarının bir bir yok olduğunu hatırlatan Tunçağ söz konusu binanın bakım ve onarımının yapılmasının ardından Agora ve çevresine hizmet edecek bir sosyal merkez olarak düzenleneceğini söyledi.

Aslına sadık
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Bornova Murat Köşkü'nde yaptığı gibi binayı Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü'nden tahsisini alıp yeniden hayat vermeyi planladıklarını belirten Tunçağ "Binanın tahsisinin belediyemize yapılması halinde binayı protokolle teslim alacağız. Önce restorasyon projelerini hazırlayıp Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onayına sunacağız. Aslına sadık kalarak binanın restorasyonunu yaptırıp o bölgede yaşayan insanlara yönelik bir eğitim merkezine dönüştüreceğiz. Bu merkezde okuma yazma kurslarından bağlama kurslarına kadar her türlü sosyal faliyeti içeren bir çalışma yapacağız. Yıkılmaya yüz tutmuş bu bina cıvıl cıvıl bir merkez haline gelecek" dedi.

Çok geç olmadan tahsisi yapın
Başbakanlık Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumuna örnek bir protokol yolladıklarını belirten Tunçağ son olarak bakan Güldal Akşit'e İzmir ziyareti sırasında konuyu açtığını ve kendisinin de projeye olumlu baktığını söyledi. Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü'nün elinde bu yurt gibi yıpranmış bir çok tarihi yapı bulunduğuna dikkat çeken Tunçağ, "Eğer tahsis gerçekleşirse en azından birini kurtarmış olacağız" dedi.
Yeni Asır - Ertan Gürcaner

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz