reklam

15 Haziran 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

İstanbul'da 'Dev Konut Projesi' hayata geçiyor

İkitelli, Ayazma ve Tepeüstü Bölgeleri Kentsel Yenileme (Gecekondu Dönüşüm) Projeleri'ne ilişkin protokol, Saraçhane Belediye Sarayı'nda düzenlenen törenle imzalandı.

İstanbul "Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Rehabilitasyon Projeleri"nde ilk adım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş ile Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar ve Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay'ın imzaladığı protokolle atıldı.

"İkitelli, Ayazma ve Tepeüstü Bölgeleri Kentsel Yenileme (Gecekondu Dönüşüm) Projeleri"ne ilişkin protokol, Saraçhane Belediye Sarayı'nda düzenlenen törenle Başkan Topbaş, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ve Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay tarafından imzalandı.

Başkan Topbaş: "İstanbul modern bir şehir olacak!..."

Toplantı projeyi tanıtan bir sinevizyon gösterimi ile başladı. Ardından basın mensuplarına çalışma hakkında açıklamalarda bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, İstanbul'daki çarpık yapılaşmaya ve deprem riskine dikkat çekerek, şöyle konuştu;

"Bugün İstanbul için tarihi bir gün... Bu çalışmamız, İstanbul'un kentsel dönüşümü ve olası bir depreme hazırlığı açısından çok önemli bir proje. Kentin yenilenmesine herkesin destek vereceğine inanıyorum. Çünkü, ancak insanlarımızın barınma ihtiyaçları doğru şekilde karşılanırsa çarpık yapılaşmanın önüne geçilebilir. İstanbulluların bir çoğu şehir konseptinde yaşamıyor. Yerleşim birimlerinin sosyal donatı alanları, eğitim, sağlık ve eğlence yerleri yok. Lüks semtlerde bile bu sosyal donatı alanlarında eksiklik var. Düzenli bir çevrede büyüyen çocukların ve yaşayan insanların davranışları da düzenli olur. Biz bu gerçeği dikkate alarak, Sayın Başbakanımızın ülkemizdeki konut sorunun çözülmesi için başlattığı projeye bu şekilde destek veriyoruz. Gecekonduların ıslahı, çarpık kentleşmenin giderilmesi ve konutların depreme dayanıklılığını arttırmak için İstanbul'un yenilenmesi gerekiyor."

Rehabilitasyon projesini İstanbul'un Gaziosmanpaşa, Beyoğlu, Pendik ve Zeytinburnu gibi 9 ayrı ilçesine de yayacaklarını ifade eden Başkan Topbaş, proje kapsamındaki arazilerin bir kısmının İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne, diğerlerinin ise Hazine'ye, ilçe belediyelerine ve vatandaşlara ait olduğunu kaydetti. Mimar Topbaş, projenin inşaat aşamasının 3 ay içinde başlayacağını ve 1.5 yılda konutların sahiplerine teslim edileceğini de sözlerine ekledi.

TOKİ Başkanı Bayraktar: "İstanbul'un çehresini değiştirecek ciddi bir adım.."

Başkan Kadir Topbaş'dan sonra söz alan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar da projenin kaçak yapılaşmayla ciddi bir mücadele anlamı taşıdığını vurgulayarak, "Bu çalışma İstanbul'un çehresini değiştirecek ciddi bir adımdır. Projenin, İstanbul'u saran kaçak yapılaşmayla mücadeleye de ciddi çok büyük katkısı olacak" dedi.

İstanbul'daki 2.5 milyon konuttan 700 bin kadarının deprem riski taşıdığının ve yıkılarak süratle yenilenmesi gerektiğinin altını çizen Erdoğan Bayraktar, şunları söyledi; "İstanbul bu haldeyken bizler makamlarımızda rahatça oturamayız. Bu projeyi tamamladığımızda birçok kişi ve yerleşim alanı sakinleri de aynı kentsel dönüşümü talep edecek."

Aziz Yeniay: "Küçükçekmece, kaçak yapılaşmanın başında geliyor!.."

Toplantıda konuşan Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ise, 'İstanbul açısından milat oluşturacak bir gün' yaşandığını dile getirerek, "Bu proje, bütün Türkiye'ye model oluşturacak dünyadaki en büyük kentsel dönüşüm projelerinden biri. Eğer kentimizde uzun vadeli stratejik planlar yapmazsak, 10 yıl sonra da sadece bugün yaptıklarımızın tamiri ile uğraşırız" diye konuştu.

Küçükçekmece Belediyesi'ni 'Çok büyük borçlarla devralmalarına rağmen boş arazileri hemen satılacak arazi' olarak görmediklerini vurgulayan Aziz Yeniay, sözlerini şöyle sürdürdü; "Bu arazileri böyle ve benzeri projelerle kent yaşamına katacağız. Bu proje için Küçükçekmece'nin İkitelli-Ayazma ve Tepeüstü civarındaki 120 hektarlık bir alanı tespit ettik. Bu semtlerde yaşayan tapu sahibi olan veya olmayan, gelir düzeyi düşük, sosyal güvenceden yoksun gecekondu sakinleri için sosyal konut alanları yapacağız."

Bu arada; TOKİ'nin yapacağı konutlar, yapım ihalesinin tamamlanmasından sonra hesaplanan maliyet üzerinden yüzde 10-25 peşinat, ortalama 120 ay vade ve her altı ayda bir memur maaş artış oranında arttırılan aylık ödemelerle satılacak.
İBB

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Aydan Balamir, Ziya Tanalı
 ve Abdi Güzer
27 Nisan - 29 Haziran 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

Ulusal Mimarlık Ödülleri üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

Ulusal Mimarlık Ödülleri hakkında görüşlerinizi bildirmek için buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz