reklam

15 Haziran 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Ahmet Piriştina vefat etti

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Ahmet Piriştina (52), Karşıyaka'daki evinde kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. İki dönemdir Belediye Başkanlığı görevini yürüten Piriştina, 28 Mart seçimlerinde CHP'den aday olup kazanmıştı. CHP lideri Baykal, ölüm haberi üzerine grup toplantısını ve Brüksel gezisini iptal etti. Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Erdoğan Baykal'a başsağlığı dileğinde bulundu.

İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, vefat eden Büyükşehir Belediye Başkanı Piriştina'yı, lojmanda koruması ve şoförünün yerde yatar halde bulduğunu bildirdi.

Göksu, Piriştina'nın vefat ettiği Atakent Venedik Evleri'ndeki belediye lojmanında yaptığı incelemenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Piriştina'nın bu sabah İZFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Erdal İzgi ile randevusu olduğunu, ancak randevuya gitmemesi üzerine İzgi'nin merak ederek şoförü ve korumasını aradığını kaydetti.

Şüphelenen eşi Mine Piriştina, korumaları aradı
Piriştina'nın ölüm şekli ve cenaze törenine ilişkin bilgiler veren Göksu, olayın, şehir dışında bulunan eşi Mine Piriştina'nın sabah saat 10.00'da ve sonrasında telefonla iki kez aramasına karşın cevap alamaması üzerine ortaya çıktığını söyledi.

Göksu, Mine Piriştina'nın telefonlara cevap alamaması üzerine, korumaları arayarak “Bakın bakalım, bu saate kadar kalkması lazımdı” dediğini anlatarak, “Ondan sonra korumaları merak edip kapıyı çalıyor. Yanıt alamayınca da arka taraftan gelip pencere ve balkon kapısının hafif açıklığından istifade ederek içeriye bakıyorlar. Ayağını görüyorlar. Ayakta morluk olunca, Erdal İzgi'ye ve doktora haber veriyorlar” dedi.

Ahmet Piriştina'nın kesin ölüm nedeninin bilinmemekle birlikte ”büyük ihtimalle kalp krizinden kaynaklandığını” belirten Göksu, şunları kaydetti:

“Benim gördüğüm kadarıyla Savcı Bey, hala incelemelerine devam ediyor. Ama, kesin olmamakla beraber büyük bir olasılıkla kalp krizi. Gece olmuş ama saatini bilemeyiz.”

“Devlet töreniyle defnedilecek”
Ahmet Piriştina için düzenlenecek cenaze törenine ilişkin olarak da açıklamalarda bulunan Göksu, “Kendisine yakışır şekilde cenaze devlet töreniyle uğurlanacaktır” dedi.

Cenazenin ne zaman defnedileceğine ailesinin karar vereceğini belirten Göksu, şöyle konuştu:

“Eşiyle, görüşeceğiz. Nerede, ne zaman kimler gelecek. Hangi tarihte cenazenin kalkacağına bizzat ailesi karar verecek. Şu anda da bunun kararını verecek aşamada değiller, hepsi şoktalar. Cenaze tarihini ailesiyle oturup konuşacağız. Aradan biraz zaman geçsin. Sanıyorum son yolculuğuna da İzmirliler olarak en iyi şekilde uğurlamaya çalışacağız.”

Ailenin gözyaşları
Piriştina'nın önce oğlu Levent Piriştina, daha sonra da Çeşme'de bulunan eşi Mine ve kızı Zeynep babasının kaldığı Bostanlı'daki lojmana geldi.

Gözyaşları içinde lojmana gelen ailenin, yakınlarının kollarında güçlükle ayakta durduğu gözlendi.

Vatandaşlar evinin önünde toplandı
Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon da Bostanlı'daki lojmana geldi.

Ölüm haberinin duyulması üzerine eski ve yeni belediye başkanları, belediye bürokratları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda vatandaş lojmanın önünde toplandı. Evin önüne gelen yakınları ve belediye çalışanları gözyaşı dökerken, sinir krizi geçirenler de oldu.

Piriştina'nın oğlu Levent'in nişanlısı Nevda Gönültaş, evin önündeki çimlerin üzerine düşerek bayıldı. Gönültaş, bölgedeki vatandaşlar tarafından ambulansa taşındı.

8 Nisan 1952 İzmir doğumlu olan Piriştina, 1999 seçimlerinde DSP'den İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmiş, 28 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde bir dönem daha belediye başkanlığı yapmaya hak kazanmıştı.

Cesede otopsi yapılıyor
Piriştina'nın cenazesi, otopsi yapılmak üzere İzmir Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

Daha önce Ege Üniversitesi Hastanesi'ne götürüleceği bildirilen Piriştina'nın cenazesi, kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için otopsi yapılmak üzere İzmir Adli Tıp Kurumu'na, konvoy eşliğinde getirildi.

Piriştina'nın eşi Mine ve kızı Zeynep de ambulanstan cenazenin indirilmesine yardım etti. Mine ve Zeynep Piriştina da morga cenazeyle birlikte girdi.

Bayraklar yarıya indi
Öte yandan Piriştina için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önünde Piriştina için anı defteri açılarak, defterin yanına çiçeklerle süslenmiş fotoğrafı konuldu. Vatandaşların anı defterine Piriştina'nın vefatıyla ilgili duygularını yazdıkları gözlendi.

Belediye ve bağlı kuruluşlarda bayraklar yarıya indirildi.

Baykal: Ölümün şokunu yaşıyoruz
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın ölüm haberinin duyulması üzerine, bugün yapılacak olan grup toplantısını iptal etti. Baykal, grupta milletvekillerine yaptığı kısa açıklamada, "Arkadaşımız kaybetmenin acısını ve şokunu yaşıyoruz" dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın ölüm haberini, grup toplantısı yapmak üzere kürsüye çıktığında aldı. Gruptaki milletvekillerine haberi duyuran Baykal'ın sözleri, milletvekillerinde şok etkisi yarattı.

Konuşmakta zorluk çektiği gözlenen Baykal, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ahmet Piriştina'yı kaybettik. Kendisi son seçimde büyük bir başarı göstermiş, partimizi zafere taşımıştı. Bugün ise, onu kaybetmenin acısını ve şokunu yaşıyoruz. Şimdi, İzmir'e gitmeli ve ona karşı son görevimizi yapmalıyız" dedi.

Baykal Brüksel gezisini iptal etti
Bu arada, Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) Başkanlık Divanı Toplantısı'na katılmak üzere bu akşam Brüksel'e gidecek olan Baykal'ın, Piriştina'nın ölümünün ardından gezisini iptal ettiği bildirildi.

Deniz Baykal'ın parti yöneticileriyle birlikte bu akşam saat 19.30 uçağıyla İzmir'e gideceği, bazı CHP milletvekillerinin de karayoluyla İzmir'e hareket ettikleri belirtildi.

Sezer başsağlığı diledi
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın vefatı dolayısıyla başsağlığı diledi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Sezer, Piriştina'nın eşi Mine Piriştina, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne birer telgraf göndererek, başsağlığı dileklerini iletti.

TBMM Başkan Vekili Ateş: Piriştina, önemli başarılara imza attı
TBMM Başkanı Vekili Yılmaz Ateş, geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın, TBMM ve İzmir'de önemli başarılara imza attığını söyledi.

Ateş, TBMM Başkanlık Divanı toplantısının ardından gazetecilere yapığı açıklamada, Piriştina'nın ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Ateş, “Çok üzgünüm. Değerli bir arkadaşımızı kaybettik. Gerek Parlamento'da gerekse İzmir'de çok önemli başarılara imza attı. CHP'ye, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne, İzmir halkına başsağlığı diliyorum” dedi.

Başbakan Erdoğan: Halkın sevdiği bir belediye başkanımızdı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın, halkın sevdiği ve başarılı bulduğu bir belediye başkanı olduğunu söyledi.

Erdoğan, TBMM'de gazetecilerin konuya ilişkin sorusunu şöyle yanıtladı:
“Az önce Sayın Deniz Baykal ile de görüşerek başsağlığı diledim. Allah rahmet etsin. Bizler için bu sürpriz haber oldu. Sanıyorum bir kalp rahatsızlığı nedeniyle hadise cereyan etmiş. İzmir'de halkın sevdiği, başarılı bulduğu bir belediye başkanımızdı. Ailesine başsağlığı diliyorum. Kendileriyle telefonla irtibat kurmaya çalışıyorum. Allah geride kalanlara sabır versin.”

Ağar'dan Başsağlığı
DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Piriştina'nın ölümü nedeniyle CHP Genel Başkanı Baykal'ı ziyaret ederek başsağlığı diledi.

Baykal'ı, TBMM'deki makamında ziyaret eden Ağar, Piriştina'nın ölümü nedeniyle “Çok derin bir üzüntü içinde olduklarını ve bir anlamda şok geçirdiğini” söyledi. Mehmet Ağar, Priştina'ya rahmet, ailesine, tüm İzmirlilere ve CHP'lilere başsağlığı diledi.

Gökçek: Üzüntümüz Büyük
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Piriştina'nın ölümünden büyük üzüntü duyduğunu bildirdi.

Gökçek, Piriştina'nın vefatı dolayısıyla yaptığı açıklamada, ”Sayın başkanın ani kaybı nedeniyle üzüntümüz büyük. Kendisine Allah'tan rahmet; ailesine, yakınlarına ve İzmir halkına başsağlığı diliyorum” dedi.
Hürriyet

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Sokakları, caddeleri, binaları, sorunları, keyifleri, artıları ve eksileri ile kentte yaşamak, kentli olmak üzerine söylemek istedikleriniz Kent ve Çevre forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz