reklam

16 Haziran 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Ahmet Piriştina'yı Kaybetmek...

Bazı ölümler var ki, insanın yüreğine oturur ve tutulur kalırsınız. Hiçbir ölümün karşılığı yoktur, ama bazı ölümler insanı çaresiz bırakır. Ahmet Piriştina 'nın ölümü bende bir çaresizliğe neden oldu. Ahmet Priştina, çok özel bir insandı. Onun İzmir'deki varlığı sanki hepimiz için uzak bir sigorta gibi oluyordu. İzmir'de Ahmet var, o zaman İzmirliler mutlu diye düşünürdük. Onunla İzmir'e gittiğimizde bir araya gelir, her seferinde yeni projelerini dinlerdik. Ahmet Piriştina yalnızca bir belediye başkanı değildi, milletvekili iken de yalnızca milletvekili değildi, gönül adamıydı, kültür adamıydı, dosttu.

DSP'den İzmir milletvekili iken, İzmir Kordonboyu'nun Burhan Özfatura tarafından doldurulmasında onun da sorumluluğu olduğunu belirten kışkırtıcı bir yazı yazmıştım. Çünkü Kültür Bakanı İstemihan Talay 'ın seçtiği Koruma Kurulu'nun yeterince etkin davranmadığını görüyor ve tepki gösteriyordum. Piriştina da İstemihan Talay'la aynı partidendi ve İzmirliydi. Hemen telefon etti ve kendisinin bu doldurma girişimiyle mücadele ettiğini ve kendisine haksızlık yaptığımı söyledi. Sonra da bir faks göndererek bu konudaki tutumunu anlattı.

O faks metnini arşivime koydum. Sonra bir yazı daha yazarak ve Piriştina'nın açıklamasını da bu yazıya ekleyerek ''görelim bakalım'' dedim. Ahmet Piriştina'nın bu konuda hiçbir sorumluluğu olmadığı halde onu da sorumluların arasına katan tutumum nedeniyle sonradan üzüldüğümü de itiraf etmeliyim. Bana telefonda, ''Bu sözlerimi sana pratikte kanıtlayacağım'' da demişti.

Söylediklerini uygulama ile kanıtladı. Milletvekilliğinden ayrılıp İzmir Belediye Başkanı seçildiğinde ilk iş olarak Kordonboyu'nda doldurulan alanı, bir yürüyüş ve dinlenme parkı haline getirdi. Özfatura'nın kentin ortasından geçirmek istediği karayolu projesini de böylece ortadan kaldırmış oldu. Bu güzel projeyi tamamladıktan sonra telefon edip beni İzmir'e davet etti. Birlikte Kordonboyu'nda dolaştık. Mutluydu, ben de onun yaptıklarından bir arkadaşı olarak gurur duymuştum. Üstelik beni mahcup etmişti.

Piriştina, daha sonra büyük projelere imza attı. Körfezi temizledi, Körfez'deki akıntıyı engelleyen yüzyıllık dalyanları büyük hukuki mücadeleler vererek kaldırttı ve en önemlisi, çok gelişmiş bir arıtma sistemiyle İzmir Körfezi'nin geleceğini garanti altına aldı. Karşıyaka - Konak gemi seferlerini, gemileri Denizyolları'ndan satın alarak düzene soktu. Bir günde daha önce 7 bin yolcu taşınan bu seferler, kısa süre içinde 50 bin yolcu kapasitesinin üzerine çıktı. İzmir'de ulaşımı kolaylaştıracak çok önemli projelere imza attı. Daha neler neler yaptı... Onu en iyi İzmirliler biliyor. İzmirlilere öyle bir başkanları olduğu için hep gıpta ettik.

Ahmet Piriştina'nın ölümü, ülkemiz için büyük bir kayıp. Daha çok gençti ve yapacağı o kadar şey vardı ki! O yalnızca belediye başkanı değil, sosyal demokrat hareketin önemli isimlerinden birisiydi. Çevresine ve farklı olana da güven veren bir siyasi kişiliği vardı. Hiçbir zaman fanatizme ve iç gerilimi kışkırtan siyasetlere itibar etmedi. Bu nedenle İzmirliler ona bu kimliği nedeniyle özel destek verdiler. CHP'ye verilen oy ile ona verilen oy arasında, iki misli bir fark oluşmuştu. Sosyal demokrat hareket için lider aranırken benim favorim hep Ahmet Piriştina olurdu. ''Keşke o olsa'' derdim. Bunu çevreme de söylerdim. Onun farklı ve olgun çizgisi önemli bir siyasi tercihi de ifade ediyordu. Ama o şimdi yok ve böyle bir olanağı da yitirmiş bulunuyoruz.

Çok çok üzülüyorum. Onu erkenden yitirmenin acısı tam anlamıyla yüreğime oturmuş durumda. Ahmet Piriştina'nın ölümü Türkiye için bir kayıp, ancak biz dostları için ayrıca bir kayıp. Onun neşeli, kendine güvenen çelebi hali, bütün arkadaşlarını ayrıca mutlu ederdi.

Sevgili Ahmet, seninle birlikte çok şeyi yitirdik. Artık bundan sonra sensiz yaşamaya da alışmak zorundayız. Seni hep sevgi ve özlemle anacağız.
Cumhuriyet - Oral Çalışlar

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Sokakları, caddeleri, binaları, sorunları, keyifleri, artıları ve eksileri ile kentte yaşamak, kentli olmak üzerine söylemek istedikleriniz Kent ve Çevre forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz