reklam

18 Haziran 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Zirve Vadisi 3 gün trafiğe kapalı, 23 bin 568 polis görevli

İstanbul Valisi Muammer Güler, NATO Zirvesi için olağanüstü güvenlik önlemleri alındığını belirterek, "İstanbul tümüyle NATO Zirvesi'ne hazır" dedi.
Vali Muammer Güler, 28-29 Haziran tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilecek NATO Zirvesi ile ilgili alınacak önlemleri, düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu. İstanbul Emniyet Müdürlüğü binasında düzenlediği toplantıda konuşan Güler, İstanbul'un önemli organizasyonlara ev sahipliği yaptığını belirterek, "Dünya şehri olma yolundayız. İstanbul Haziran ayı içerisinde bir çok organizasyona başarıyla ev sahipliği yaptı. Hiç bir sorun yaşanmadı. NATO Zirvesi'ne de en güvenli biçimde ev sahipliği yapmaya hazırlanıyoruz. Zirveye 46 ülkeden devlet veya hükümet başkanı, bakanlar, 3 bine yakın delege ve 3 bin 500'e yakın basın mensubu katılacak" dedi. Dünyada yaşanan olaylar nedeniyle, tarihi zirvede güvenlik boyutunun ön plana çıktığını belirten Vali Güler, NATO Zirvesi'nin, Türkiye'de bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük uluslararası organizasyon olduğunu ve

güvenlik önlemlerinin en üst düzeyde hazırlandığını söyledi. Güler, "İstanbul Emniyet Müdürlüğü bu zirveye 16 bin 108'i kendi kadrosu, 7 bin 460'ı takviye olmak üzere 23 bin 568 personelle güvenlik önlemlerini alacak. İl Jandarma Komutanlığı, Jandarma Komando Alay Komutanlığı ekipleri de gerektiğinde hazır bulundurulacak. 230 yabancı dil bilen amir seviyesinde koruma görevini yapacak eleman tahsis edildi. 2 bin 400 polis zirve boyunca tek tip kıyafet giyecek. 400'ü bayan polis memuru" diye konuştu.

Bu konuda kamuoyu desteğinin önemine dikkat çeken İstanbul Valisi Muammer Güler, "İstanbul dünyanın en mutlu insanlarının yaşadığı kent olmalıdır. Bunu İstanbul halkını desteğiyle sağlayabiliriz. Zirve boyunca İstanbulluların bilgilendirilmeleri için Zirve Danışma Merkezi oluşturulacak. Merkezin 636 11 07 - 636 11 13 numaraları telefonları aranarak, her türlü bilgi alınabilecek" ifadelerini kullandı.

Zirve Vadisi
Vali Güler; Cumhuriyet Caddesi, Taksim Gezi Parkı, İnönü Stadı, Küçükçiftlik Caddesi, Abdi İpekçi Caddesi ve Vali Konağı Caddesi arasındaki alanı "Zirve Vadisi" olarak tanımladı.

Güler, şunları söyledi: "Birinci güvenlik bölgesi Zirve Vadisi'dir. Zirve Vadisi'nin tamamı bariyerlerle çevrilecek ve güvenlik güçleri tarafından kontrol altında tutulacak. Zirve Vadisi'nde, konuklar haricinde yaklaşık 35 bin kişi görev yapacak. Delegasyonun geliş tarihi 27 Haziran. 27 Haziran-30 Haziran tarihleri arasında zorunluluk nedeniyle özel uygulamalar getirilmiştir. Gerekli olursa, bugün açıklananların dışında ekstra önlemler de alınabilecektir. Birinci ve ve ikinci güvenlik bölgelerindeki vatandaşlarımızın kimlik bilgileri önceden tespit edilmiştir. 26 Haziran gecesinden 30 Haziran sabahına kadar Zirve Vadisi'ne sadece belli noktalardan kontrollü olarak giriş yapılacak. Abdi İpekçi ve Mim Kemal Öke Caddeleri Zirve Vadisi için ikinci güvenlik bölgesidir. Burada oturan ve çalışanlar, ev ve işyerlerine giderken belirlenmiş kontrol noktalarından geçiş yapacaklar. Bunlara kart verilmesi söz konusu değil. Kart uygulaması, Zirve Vadisi'nde görevli olanlar için geçerli olacak. Vatandaşlar giriş ve çıkışlarında kimlik belgelerini gösterecekler. Zirve sırasında Divan Kavşağı, Vali Konağı ve Cumhuriyet Caddesi araç trafiğine kapatılacak, Dolapdere tarafındaki kaldırım yaya trafiğine açık olacak."

Sahil yolu kapalı
Zirve güzergahı hakkında da bilgiler veren İstanbul Valisi Muammer Güler, "27 Haziran ve 29 Haziran tarihlerinde sahil yolu araç trafiğine kapatılacak" dedi. Güler, "Bu tarihlerde trafiğe kapatılacak olan sahil yolunda, 28 Haziran'da kontrollü olarak araç geçişine izin verilecek. Sahil yolunun kapalı olması nedeniyle bir çok yolda yeniden düzenleme yapılma zorunluluğu doğdu. Sahil yoluna çıkışı bulunan bütün cadde ve sokaklar bariyerlerle kapatılacak. Bu yollarda da sahile çıkış mümkün olmayacak. Bu yollar trafiğe açıktır kendi içinde, sadece sahil yoluna çıkış olarak herhangi bir trafik verilmeyecek. Sahil yolunun kapalı tutulması, E-5 ve TEM yollarının kullanımını gerektirecek. Vatandaşlarımız, NATO Zirvesi süresince özel araçları yerine toplu taşıma araçlarına ilgi göstermelidir ve İETT, bu tarihler arasında sefer sayısını artıracak. Zirve boyunca, Mecidiyeköy-Taksim hattında metro seferi yapılmayacak" diye konuştu.

İstanbul Boğazı'nda trafik geçici olarak askıya alınacak
NATO Zirvesi nedeniyle boğaz trafiğinde de önemli düzenlemeler yapıldığını belirten Vali Güler, zirve boyunca İstanbul'un denizden ve havadan kontrolünün Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yürütüleceğini söyledi. Güler, "27 Haziran ve 29 Haziran'da İstanbul Boğazı'nda trafik geçici olarak askıya alınacak, kapatılma söz konusu değil. Özellikle tehlikeli kargo taşıyan gemiler bu süre içinde geçemeyecekler, yolcu gemileri ve kuru yük gemileri de kontrollü olarak bu süre içinde boğazlardan geçebilecek. Yenikapı-Bandırma-Yalova hattında arabalı vapur seferi yapılmayacak, sadece deniz otobüsleri çalışacak ve yolcu taşınacak. Arabalı vapurlara araç alınmayacak, sahil yolu tümüyle kapalı olduğu için sadece insan taşıması yapılacak" açıklamasında bulundu.

İskelelerin durumu
İskelelerin durumu hakkında da bilgi veren Vali Güler, şunları söyledi: "Ortaköy ve Barbaros iskelelerinde 27 Haziran 08.00 ve 30 Haziran 06.00 saatleri arasında sefer yapılmayacak. Özel ve kamuya ait deniz taşıtları da iskelelerde bulundurulmayacak. Beşiktaş İskelesi'nde 27 Haziran 08.00 ve 30 Haziran 06.00 saatleri arasında Beşiktaş-Üsküdar, Beşiktaş-Kadıköy hattında vapur seferleri çoğaltılacak. Deniz Otobüsü seferleri Kabataş İskelesi'ne kaydırılmıştır. Kabataş İskelesi'nde de Denizcilik İşletmeleri ve İDO seferleri devam edecek. Karaköy İskelesi'nde denizcilik işletmelerinin seferleri yapılabilecek.

Eminönü İskelesi'nde denizcilik işletmelerinin seferleri yapılacak. Sirkeci Feribot İskelesi'nde araç taşınmayacak, sadece yolcu taşınacak. Yenikapı'da Denizcilik İşletmeleri ve İDO araç taşımayacak, yolcu taşıyacak. 27 Haziran 08.00 ve 30 Haziran 06.00 saatleri arasında boğaz bölgesinde balıkçı tekneleri denize açıklamayacak. Galata Köprüsü, gerektiğinde çift yönlü trafiğe kapatılacak."

Kanunsuz toplantılara izin yok
Vali Güler, İstanbul'da zirve sırasında kanuni toplantılara engel olunmayacağını söyledi. Toplantı alanı olarak Avrupa yakasında Şişli Çağlayan Meydanı, Anadolu yakasında da Beykoz Çayır Alanı'nın belirlendiğini söyleyen Güler, "Bunun dışında toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılması mümkün değil. Sivil toplum kuruluşlarının basın açıklamalarını demokratik olarak yapabilmeleri için 19 bölge oluşturulmuştur. 21 Haziran ve 2 Temmuz arasında yerler belirlenmiştir. Ancak bu tür açıklamaların kanunsuz toplantıya dönüşmesine izin verilmeyecektir, belirlenen yerlerin dışında yapılacak toplantılara izin verilmeyecektir. Basın açıklamalarının kanunsuz toplantı ve gösteri yürüyüşüne dönüştürülmemesi gerekmektedir. Valiliğin ön gördüğü toplantı alanının dışında herhangi bir toplantıya izin verilmeyecektir, bu durumda kanuni gereği yapılacaktır. Kanunsuz toplantıya davet etmek, bu toplantıya katılmayı teşvik etmek de ayrı bir suç konusudur. Vatandaşlarımızın bu tür çağrılara itibar etmemelerini istiyoruz" dedi.

Zirve için her türlü tedbirin üst dtüzeyde alındığının altını çizen Güler, sağlık alanında da gerekli önlemlerin alındığını söyledi. Zirve Vadisi'nde 560 sağlık personelinin 94 ambulansla görev yapacağını ifade eden Güler, "Bu bölgede 4 sağlık merkezi ve 6 sağlık birimi geçici olarak konuşlandırılacak. Zirve Vadisi içinde her türlü telefon görüşme imkanı sağlanmış olacak. Sivil Savunma, Arama ve Kurtarma Birliği'ne Ankara'dan yapılan takviyeyle beraber 190 kişilik ekip hazırlandı. Zirve, Türkiye'nin itibarı için, tanıtımı için son derece önemli. Bu, ülkemiz için bir fedakarlığı da getirmektedir. Vatandaşlarımızdan zirve boyunca fedakarlık bekliyoruz. NATO Zirvesi, inşallah ülkemiz için en iyi tanıtım vesilesi olacaktır" diye konuştu.

Zirve Vadisi'nde kartlı sistem
Güler, Zirve Vadisi'nde basın mensuplarının rahat çalışmaları için gerekli bütün hazırlıkların yapıldığını söyledi. Büyük bir basın merkezi oluşturulduğunu belirten Güler, "Basın mensuplarının görevlerini en iyi ve en süratli şekilde yapabilmeleri için önlemler alınacaktır. Hiçbir sıkıntı yaşamayacaksınız, buna söz veriyoruz. Zirve Vadisi'nde değişik kartlar dağıtılıyor. Her kart sahibinin gireceği yerler bölünmüş durumdadır. Basın mensuplarının da giremeyeceği alanlar var. Bu, güvenlik görevlileri için de delegasyon için de geçerlidir. Bu bölgelerde oturan kişilerin kayıtları muhtarlıklardan alınarak tespit edilmiştir. Bu bilgilerin ilgili makamlarda bulunması gerekiyordu. Hepsinin bizde kaydı var. Sadece kimlik kartlarını gösterecekler. Genel hayatı engelleyici hiç bir husus yoktur. Zirvenin bütün güvenlik sorumluluğu Türk makamlarına aittir" açıklamasında bulundu.

Basına da çağrıda bulunan Güler, yapılan eylemlerin abartılı bir şekilde basında yer almasının, göstericilerin, kendilerini güçlerinden fazla göstermelerine destek olacağını söyledi. Zirve nedeniyle ciddi bir tehdidin söz konusu olmadığının da altını çizen Güler, böyle bir tehdidi önleyecek güçle olduklarını da ifade etti.

Güler son olarak, "Şehrin diğer bölgeleri için de güvenlik önlemleri hiç eksiltilmeden alınacaktır. Güvenlik güçlerinde senelik izinler kaldırılmıştır. Güvenlik görevlileri büyük fedakarlıkla, çoğu evlerine dahi gitmeye fırsat bulmadan Zirve Vadisi'nde çalışacaklar. Sabah 12.00 akşam 00.00 uygulamasına geçildi. El ele vereceğiz ve İstanbul bu zirveyi başarıyla atlatacak" diye konuştu. Güler'in açıklamalarının ardından, polis memurlarının zirve boyunca giyecekleri tek tip kıyafet basına tanıtıldı.
Dünya

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Sokakları, caddeleri, binaları, sorunları, keyifleri, artıları ve eksileri ile kentte yaşamak, kentli olmak üzerine söylemek istedikleriniz Kent ve Çevre forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz