reklam

18 Haziran 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

TOKİ'den "iş bitirme garantisi" önlemleri

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), konut inşaatlarının istenilen sürede ve kalitede yapımını sağlamak üzere önlemini aldı.
TOKİ Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, konutların istenilen kalitede ve sürede yapımını garanti altına almak için, müteahhitlerin her hak edişinden yüzde 5 kesinti yapacaklarını söyledi. Bayraktar, yaptığı açıklamada, bu hakediş kesintilerinin geçici kabulün onayından sonra verileceğini belirtti.

TOKİ'nin inşaat işlerine ilişkin esasların, "Toplu Konut Kanunu Kapsamında Yapılacak Sözleşmelerde Uygulanacak Esaslara İlişkin Bakanlar Kurulu" kararı olarak geçen hafta Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatan Bayraktar, bu düzenlemenin kendileri açısından önemli kolaylıklar getirdiğini söyledi.

Müteahhidin işini istenilen kalitede yapmadığının belirlenmesi halinde sonradan yaptırım uygulamanın zor olduğuna, bunun zaman kaybına da neden olduğuna işaret eden Bayraktar, "Hak edişlerden yapacağımız yüzde 5 kesinti, bizim sigortamız, garantimiz olacak" dedi.

Karar uyarınca, yapım işlerinde hak edişler yüzde 95 oranında ödenecek. Her hak edişten yüzde 5 oranında yapılan kesinti tutarları toplamı, iş sözleşmesine uygun olarak tamamlandıktan sonra, geçici kabul onay tarihinden itibaren 15 gün içinde yükleniciye verilecek. Sözleşmenin feshi hallerinde, bu kesintiler gelir kaydedilecek ve yüklenicinin borcuna mahsup edilmeyecek.

Kararda müteahhitlere iş bitirme belgesi kadar iş alabilme sınırı getirdiklerini vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:

"Bir müteahhit, 50 trilyon liralık iş bitirmişse, en fazla 50 trilyon liralık iş alabilecek. Gücünün üzerinde iş verip, sonradan yarıda bırakma durumu olmayacak. Kapasitesine, gücüne göre iş alabilecek."

Karar ile TOKİ'ye karma sözleşme yapma olanağı da sağlandığını belirten Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, işin niteliğine göre, aynı ihale kapsamında birim fiyat veya götürü bedele dayalı iş yaptırılabileceğini kaydetti.

Erdoğan, bu düzenlemelerin TOKİ'nin inşaat işlerini zamanında ve istenilen kalitede bitirmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.
Dünya

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Sokakları, caddeleri, binaları, sorunları, keyifleri, artıları ve eksileri ile kentte yaşamak, kentli olmak üzerine söylemek istedikleriniz Kent ve Çevre forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz