reklam

19 Haziran 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Liman, aktarma merkezi oldu

ABD'nin savaş zamanı askeri üsse çevirdiği İskenderun Limanı, Irak’ta kurulması planlanan enerji santralı parçalarının aktarma merkezi oldu. Ünitelerin Irak'a nakli için en uygun kara yolunun da Türkiye olduğu belirtildi

ABD'nin Irak'a müdahalesi öncesi başlatılan ve 5 yıldır devam eden, ancak savaş nedeniyle ara verilen Rus Teknofreks firmasının yaptığı termik santral inşaatına yeniden başlandı. Bunun üzerine Rusya'nın Novorosisk ve İchevk limanlarından yüklenen enerji santralı parçaları, 6 bin 714 grostonluk Bahama bandıralı 'Cec Century' adlı gemiyle İskenderun Limanı'na getirilerek, Irak'a götürülmek üzere 3 numaralı rıhtıma boşaltıldı. Malzemeler, Bağdat yakınlarındaki Yusufiye kentine sevk edilecek. Sevkıyatı gerçekleştiren İbrekom şirketinin yetkilisi Ali Aydın, termik santral malzemelerinin taşınmasının iki yıl içinde tamamlanacağını söyledi. Önceleri Irak'ın Kumkasar Limanı'na taşınan malzemelerin, daha sonra Mersin ve Gaziantep serbest bölgelerinde biriktirildiğini bildiren Ali Aydın, 'Irak yönetimince en uygun güzergahın Türkiye olduğuna karar verildi' dedi. Rus Teknofreks firmasının yürüttüğü proje kapsamında İskenderun'a gemi ile getirilen malzemeler arasında üç ana büyük ünite olduğunu belirten Aydın, şöyle devam etti: 'Ağır yüklerin Türkiye'den başka güvenli geçiş yeri yok. Malzemelerin Irak'a taşınması için 120 TIR'a yükleme yapılıyor. Gruplar halinde çıkacak olan TIR'lar Irak'ta güvenli bölgede Iraklı şoförlerin kullandığı araçlara aktarılarak Yusufiye kentine götürülecek' şeklinde konuştu.

Yusufiye kentine kurulan termik santralin benzerinin Kerkük'e de kurulma çalışmalarının devam ettiğini bildiren Aydın, 'Bu termik santralin malezemeleri de İskenderun Limanı kullanılarak aktarılacak' dedi.
Akşam - Halit Sapmaz

 

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Kültür ve sanat üzerine söylemek istedikleriniz Sanat ve Tasarım forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz