reklam

21 Haziran 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Bizim F-1 pisti Schumacher’in boyun ağrısına ilaç olacak

Formula 1 otomobil yarışları, Olimpiyatlar ve Dünya Kupası’ndan sonra dünyada en fazla izlenen spor etkinliği. 1,5 milyar insanı TV başında buluşturan Formula 1’in Schumacher, Raikkonen, Hakkinen, Barrichello gibi ünlü pilotları yakında Kurtköy’deki pistte de yarışacak.

Kurtköy pistinin en önemli özelliklerinden biri, otomobillerin ters yönde dönecek olması. Bu sayede, yüksek süratle girilen virajlarda pilotların boyunlarına binen 400 kiloya yakın basınç, diğer pistlerin aksine Türkiye’de ters açıdan etki edecek ve pilotları az da olsa rahatlatacak.

Otomobil yarışı meraklısı bir grubun 5-6 yıl önce sohbet sırasında aklına gelen bir fikirdi sadece. Bir gün Formula 1 yarışları Türkiye’de de koşulmaya başlansa!. Bu hayal şimdi projeye dönüşmüş durumda. Seneye Türkiye Kutköy pisti ile F1 yarışlarının etaplarından biri haline gelecek. Pendik’in kuzeyinde, Kurtköy Tepeören’de, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden 20 yıllığına kiralanan 2.1 milyon metrekarelik arazide kurulan F1 pistinin inşaatı tüm hızıyla sürüyor. Dokuz ay önce İstanbul Ticaret Odası’nın öncülüğünde başlatılan proje tamamlanmak üzere. Projenin planlanan takvimden hızlı ilerlediğini belirten İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, ‘Viraj sayısı, pist yapısı ve trafik yönüyle yarış izlemesi heyecan verici bir pist hazırlıyoruz’ diyor.

Saat Yönünün Tersine
Kurtköy pistinin en önemli özelliklerinden biri, otomobillerin ters yönde dönecek olması. Dünyadaki pistlerin çok azında trafik akışı saat yönünün tersine. Düzenleme Uluslararası Otomobil Federasyonu’nun (FIA) isteği doğrultusunda yapıldı. Nedenini Mehmet Yıldırım anlatıyor: ‘Yüksek süratlerde girilen virajlarda pilotların boyunlarına 400 kiloya yakın basınç biniyor ve ağrıya neden oluyor. Bizim pistte yarışmacıların boyunlarının aksi yönüne binecek basınç. Ağrılarını hafifleteceğiz.’

Formula 1 pistinin bir başka özelliği de, otomobillerin birbirini geçebilecekleri ek alanların bulunması, virajların iniş ve çıkışlı yapılması. Pist otomobillerin kuyruğa girip birbirini takip etmesine izin vermeyecek. Yarışların temposu, dolayısıyla heyecanı artacak.

Maliyetinin 80 milyon doları bulması beklenen tesis için İTO 10 trilyon sermayeli bir şirket kurdu. Ancak yapımında büyük zorluklarla karşı karşıya kalınmış. Yıldırım, ‘Mesela pistin ruhsatını 270 imzadan geçtikten sonra çıkarabildik. Tesislerin bulunduğu bölgeyi TEM’e bağlayacak 5 kilometrelik bağlantı yolu için Orhanlı Belediye Meclisi hálá karar vermedi. Ama biz yılmadan işleri yürütüyoruz.’ diyor. İnşaat yabancı gözlemciler tarafından kontrol ediliyor. Kullanılan malzeme dahi Almanya’daki laboratuvarda kontrolden geçiriliyor, onaylanıyor. Tek bir koltuğun bile izleyicilerden biri tarafından sökülüp piste atılması durumunda İTO’nun Formula 1 Birliği’ne (FAO) ödeyeceği cezanın 150 milyon dolar olduğu düşünülecek olursa, testler İTO için risk sigortası gibi.

2005’te Türkiye’de yapılacak yarışlara 20-30 bine yakın turistin gelmesi bekleniyor. Ayrıca organizasyonun yeni iş alanları yaratması ve ortalama 50 bin yeni istihdam sağlaması umuluyor. Avrupa’da yapılan araştırmalara göre, F1 yarışı izlemek için bir ülkeye giden turist, kişi başına günde ortalama 300 dolar harcıyor.

İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, pist inşaatı sırasında çok ilginç taleplerle karşılaşmış: ‘300’e yakın milletvekili, 100’e yakın bürokrat, inşaat projesi için beni bizzat aradı. Malzeme satmak isteyenler, projeyi üstlenmek isteyenler, yakınlarını işe sokmak isteyenler... Olumsuz yanıt alınca da çoğu bana küstü. 40 yıllık müteahidim, 42 yıldır da Ticaret Odası’na kayıtlıyım böyle şey görmedim.’

Sayılarla Kurtköy Pisti
* Pist uzunluğu 5.378 metre. Pist genişliği 12,5 ile 21,5 metre arasında değişiyor.

* Toplam 13 viraj bulunuyor. 6’sı sağ, 7’si sol. En keskin viraj yarı çapı 15 metre.

* En uzun düzlük 720 metre. Start-finish düzlüğü uzunluğu 655,5 metre.

* Teorik maksimum hız saatte 320,58 km.

* Bariyerlerde 124 bin lastik kullanılacak.

* İlk Grand Prix’de 28 bin kişi sabit kapalı tribünlerden, 60 bin kişi taşınabilir sıralardan, 5 bin kişi VIP salonundan ve 35 bin kişi de doğal çim seyir alanından yarışı izleyebilecek.
Hürriyet - Cahit Akyol

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

AMV Genç Mimar Ödülü 2004


Son başvuru tarihi:
30.07.2004

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz