reklam

21 Haziran 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Taksim Talimhane Bölgesi Turizm Merkezi'ne Dönüştürüldü

Kentsel dönüşüm ve sosyal rehabilitasyon projeleri hayata geçiyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş'ın hayali gerçek oldu... Taksim Talimhane bölgesi 30 günde turizm merkezi'ne dönüştü.

Dünün Topçu Talimhanesi bugünün turizm merkezi
Osmanlı Dönemi'nde topçu askerlerinin talim ettikleri Taksim Talimhane Bölgesi, zamanla şehirleşmenin içinde sıkışıp kaldı. Yıllardır ticarethane olarak kullanılan binalar, bölgenin çehresini değiştirerek, "Pera"lı günlerden uzaklaştırdı.İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş'ın Beyoğlu Belediye Başkanlığı döneminde turizme kazandırmayı hayal ettiği Talimhane Bölgesi'ni projelendirerek, ilk kazmayı 30 gün önce vurdu.

Talimhane bölgesi'nde yapılan çalışmalar
6 Trilyon 180 Milyar TL'ye malolan çalışma kapsamında, tüm altyapı ve üstyapı yenilendi. İlk kez uygulanan bir sistemle, cadde ve sokaklara dayanıklı-kırılmaz boru, tüm binalara da üç adet boş altyapı borusu döşendi.

Bu sistem sayesinde mevcut olan elektrik, telefon, doğalgaz gibi hatların arızalanması ya da yeniden döşenmesi durumunda, yollar kazılmadan ve döşemelere zarar verilmeden çalışma yapılacak.

Şehit Muhtar, Lamartin, Recep Paşa, Topçu ve Aydede Caddeleri araç trafiğine kapatıldı.

Alanda güvenliğin sağlanması ve algılanabilirliğin yükseltilmesi amacıyla yayalaştırma uygulamasına gidildi. Bölgede uygulanan 'Yayalaştırılmış Sokak Ağı' modeli, İstanbul'da bir 'ilk' niteliğindedir. Bugüne kadar, yayalaştırma uygulamaları, genellikle tek bir aksı ya da bir meydanı kapsayan, parçalı çözümler getirdi. Ancak; Talimhane Projesi'nde, sokaklar arası bağlantılar ve Taksim Meydanı gibi odak noktalarla ilişkiler bütün olarak tasarlandı.

Yayalaştırılan sokaklar gündüz ve gece, rekreasyon eğlence ve ticaret işlevlerine açıldı.

Yollar granit plak kaplama ile kaplandı. Acil araç trafik sirkülasyonu için Ankara, Alanya, Bergama, Erdek, Aksaray ve Bulancak'tan getirilen taşlar döşendi.

Bölgeye konulan kent mobilyaları ve ağaçlandırma, tamamıyla Peyzaj Projesi'ne uygun olarak yapıldı.

Aydınlatma elemanları İstiklal Caddesi aydınlatma projesinin devamı şeklinde ve özel olarak tasarlandı. Aydınlatma, paslanmaz çelik ayaklı, çelik çift kademe gergili, askı armatürlü, birçok Avrupa kentinde kullanılan katenar sistem ile yapıldı. Bu sistem aydınlatma işlevinin dışında özel gün aydınlatması ile desteklenecek.

Bölgedeki binaların bakım ve rehabilitasyonları yapıldı.

Uzun vadede otopark ve toplu taşıma sorunlarının çözümü için üst ölçekli bir planlama benimsendi. İlk etapta NATO Zirvesi misafirlerinin ağırlanması için yapılan bu düzenlemeler, uzun vadede şehrin geleceği için geliştirilecek.

Bu proje kapsamında ayrıca; Gümüşsuyu, Cumhuriyet, Mete, Asker Ocağı Caddeleri'nin de tüm altyapısı, yağmur suyu sistemleri ve aydınlatma sistemleri yeniden düzenlendi. Kentsel Dönüşüm Projeleri kapsamında 25.000 metrekare alanın 30 günde çehresi değiştirildi.

Bölgede, yabancı dil bilen 60 kişilik bir özel güvenlik ekibi ile 24 saat güvenlik sağlanacak.

Talimhane neden yayalaştırıldı ?
Talimhane Bölgesi kentin en çok turist çeken bölgelerinden biri olan Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'nin bulunduğu alanda, tarihi, kültürel ve eğlence mekanlarına yakın, stratejik bir konumda yer almaktadır.Tarihi Yarımada, Pera, İstiklal Caddesi, Galata Bölgesi, Dolmabahçe Sarayı ve İstanbul Boğazı'na erişim kolaylığına sahip olması, turistlerin bölgeyi seçmelerinde önemli bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Talimhane Bölgesi günümüzde işlevsel ve fiziksel bir çok sorunla karşı karşıyaydı. Turizm merkezi olabilecek bir bölge, keşmekeşlik içinde kayboluyordu..

Bölgedeki oto yedek parçacıları, turistik tesislerin yoğun olduğu böylesine merkezi bir alan içinde uyumsuz işlevler olarak göze çarpmaktaydı. Talimhane şimdi, hem İstanbulluların hem de turistlerin özgürce dolaşabileceği bir alana dönüştürüldü.

Yayalaştırma sonrası trafik düzeni nasıl olacak ?
Bölgeye, sadece ihtiyaç duyulan servis araçları ve turistik işletmelere hizmet veren araçlar belirli saatlerde girebilecek. Bunun dışında araç girişine izin verilmeyecek, Çıkış noktalarının da sadece Abdülhakhamid Caddesi'ne verilmesi ile bölgenin şehir trafiğine kontrollü karışması sağlanacaktır. Talimhane dışına çıkarılan otobüs ve dolmuş durakları ise yakın çevrelere taşındı.

Talimhane'de sivil katılım
"Talimhane Bölgesi Yayalaştırma Projesi" geleneksel tepeden inme yaklaşım içeren proje anlayışının aksine, bölgede yaşayanların katılımı ile gerçekleştirildi. Proje kararları, bölgede yaşayan ya da bölge hakkında bilgi sahibi kişi ve kurumlarla yapılan toplantılarda alındı.

Yayalaştırma sonrası işletim uygulaması
Projenin başarıya ulaşması için öncelikle bir "Talimhane Bölgesi Yerel Platformu" kurularak, bölgenin ilgili kurumlarla işbirliği içinde kendi yönetimi konusunda bir birliktelik sağlaması hedeflenmektedir. Bu platformun; güvenlik sisteminin çalışmasından, araç-giriş çıkışının kontrolüne, bölgedeki işletmelerin davranış biçimlerinin kontrolüne kadar bir çok konuda yetkili olması ve ilgili kurumlara bilgi aktarımını sağlaması için çalışmalara başlanmıştır. Bu yönüyle proje kendi sürdürülebilirliğini sağlayan bir oluşumu da beraberinde getirecektir.
İBB

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Aydan Balamir, Ziya Tanalı
 ve Abdi Güzer
27 Nisan - 29 Haziran 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

Ulusal Mimarlık Ödülleri üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

Ulusal Mimarlık Ödülleri hakkında görüşlerinizi bildirmek için buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz