reklam

22 Haziran 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Deprem konutlarının tabanı 4 yılda çöktü

Bolu'da 12 Kasım 1999'da yaşanan depremden sonra yapılan kalıcı konutların tavan ve duvarlarından sonra tabanları da çöktü.

Evleri depremde yıkıldıktan sonra devlet tarafından yapılan konutlara giren depremzedeler ikinci bir deprem yaşadıklarını belirtti. 

Dairelerin, üç firma tarafından yapıldığını kaydeden konut sakinleri, 17-18 ve 19'uncu adaların yapımında eksik malzeme kullanıldığını savundu. Yaklaşık bir yıl önce Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndan gelen üç mühendisin dairelerde inceleme yaptığını söyleyen depremzedeler, kendilerinden yapılan masrafların faturalarının istendiğini ve bunların ödeneceğinin bildirilmesine rağmen şu ana kadar bir cevap gelmediğini açıkladı. Kalıcı konutlar 19. Ada 1 No'lu dairede oturan Yunus ve Mürüvvet Ergin ailesi, dört yıl önce girdikleri evde ilk yıldan sonra çökmeler başladığını belirtti. Ergin ailesi, birinci katta bulunan dairelerin sadece dış duvarları tutan temellerinin döküldüğünü, dairelerin iç kısımlarında bir temel olmadığı için çökmeler yaşandığını kaydetti. Mürüvvet Ergin, "Biz emekli bir aileyiz. Dört senedir bu çökmeler ile uğraşıyoruz. Perişan olduk, odaların tabanlarını ikinci kez döküyoruz. Çökme hâlâ devam ediyor, duvarlar patlamaya başladı. Bizimle ilgilenen hiç kimse yok. Geçen yıl mühendisler geldi. Dilekçe verdik. Cevap alamadık. O günden bu yana uğrayan yok." dedi.

Aynı binanın karşı dairesinde oturan Nezaket Bozkurt, depremden sonra aylarca çadırlarda yaşadıklarını, tam sorunlarının bittiğini, güzel bir eve yerleştiklerini düşünürken odalarda duvarların çatladığını, tabanların çökmeye başladığını anlattı. Evde meydana gelen çökmeler için yaklaşık 4,5 milyar lira harcadığını belirten Bozkurt, "Ben çöken yerleri tamir etmek için tam 4,5 milyar lira para harcadım. Salonum ve yatak odası tekrar çöktü. Tuvalette fayanslar kabardı. İki yıldır yıkılacak korkusuyla duvarları yıkayamıyorum. Ben depresyona girdim. 10 ay önce kalp ameliyatı oldum. Bu yıl yine odaların tamiri için 2 milyar harcama yapacağım. Lütfen yetkililer bizim sesimizi duysun." diye konuştu.

Bayındırlık İl Müdürlüğü Afet İşleri Şubesi'nden yapılan açıklamada, kalıcı konutlarda meydana gelen çökmelerin inşaatın kış aylarında yapılmasından kaynaklandığı bildirildi. Açıklamada, binalardaki çökmelerin kalifiye eleman eksikliği nedeniyle oluştuğuna dikkat çekildi. Çökmelerin bir süre sonra ortadan kalkacağı belirtilen açıklamada, 150 günde bin 500 konut inşa edildiği, sorunun büyütülecek kadar vahim olmadığı ifade edildi. Yine kalıcı konutlarda ev alan depremzedelerin evlerinin tapularını alırken konutların sağlam ve eksiksiz olduğunu kabul ettiklerini belirten imzalar attıkları belirtildi. Konut sahiplerinin dairelerinin tapularını aldıkları için meydana gelen çökmeleri kendi imkanları ile tamir ettirmeleri gerektiği kaydedildi.

Bolu Mimarlar Odası Başkanı Hüseyin Özsoy, kalıcı konutlarda meydana gelen göçmelerin zeminde bulunan dolgudan kaynaklanabileceğini söyledi. Özsoy, kış aylarında çadırlarda kalan insanların bir an önce rahata kavuşması için acele edildiği için böyle sorunlar çıktığını vurguladı. Özsoy, “Zeminde yapılan dolgular yeterince sıkıştırılamamış olabilir. İnşaat kalitesinde ve betonunda bir eksik olmadığını düşünüyorum. Endişe edilecek bir durum yok. Zemin oturduktan sonra bir daha çökme olayları yaşanmayacaktır." dedi.
Zaman - Mustafa Altuntaş

 

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Binaların tasarımlarını, fonksiyonlarını, kent ölçeğindeki konumlarını, mimari ve şehircilik açısından değerleri Bina Eleştirisi forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz