reklam

23 Haziran 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Yapı Denetiminde İhmal

Ankara Çankaya İlçesi, Dikmen Caddesi üzerinde yapımı devam etmekte olan inşaatta, 19 Haziran 2004'te ihmal ve denetimsizlik sonucu göçük meydana gelmesi ve bunun bir cana malolmasından dolayı Ankara İnşaat Mühendisleri Odası tarafından aşağıdaki bildiri yayınlandı.

Yapı denetiminin işlevselliğe kavuşturulması gerektiğinden bahseden bildiride yapının uygulama aşamasında mühendis bulundurulması ve iş güvenliği için önlemlerin alınması gerektiği vurgulanıyor.

Yine İhmal, Yine Kaza, Yine Ölüm
"...Özel yapı sektöründe denetim mekanizmasını yürütmek üzere 4708 sayılı yasa ile kurulan yapı denetim firmalarının işlevi maalesef fenni mesuliyet uygulamasının kurumsallaşmasının ötesine gidememiştir. 4708 sayılı yasa ile, 595 sayılı yasa tarafından getirilen müteahhitlerin şantiye şefi bulundurma zorunluluğu ortadan kaldırılmıştır. Dolayısı ile yapının en önemli aşamalarından birisi olan uygulama aşamasında mühendis bulundurma zorunluluğu olmadığından iş güvenliği önlemlerinin alınması ile ilgili sorumluluk alanı doğru tariflenememektedir.

İnşaat yerinde yapılan incelemede iş güvenliği adına herhangi bir tedbir alınmadığı gözlenmiştir. Temel kalıbı yapılmakta olan inşaatta yaklaşık 20 metre kazı yüksekliği mevcuttur. Bu kazının sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için hazırlanacak geoteknik rapor neticesinde zeminin tüm özellikleri, taşıma gücü, tabakalarının özellikleri, şev ve kazı durumlarının belirtilmesi gereklidir. Bu raporun hazırlanmasının ardından kazı ile ilgili gerekli önlemlerin alınması, ilgili belediyeye onaylatılması gerekmektedir. İlgili belediyenin zaten bu işlemler yapılmadan kazı ruhsatı vermemiş olması gerekir.

Yapılmış olan mevcut kazıdan anlaşıldığı kadarı ile bu işlemler ya yapılmamış, ya da onaylı uygulama proje ve detayı olduğu halde uygulanmamıştır. Yan parselde yapımına devam edilmekte olan harfiyat işlemi sırada alınması gerekli iş güvenliği önlemlerinin hiçbirisi alınmadığı gibi işçiler bu tehlikeli ortamda risk altında çalıştırılmaya devam edilmiştir. Dolayısı ile kazada iş güvenliği önlemlerini almayan her iki parsel müteahhidinin olduğu kadar bu önlemlerin aldırılmasını sağlamakla yükümlü olan yapı denetim firması yetkilileri de en az aynı oranda sorumludur. Keza eğer kazı ruhsatı alımı sırasında gerekli prosedür gerçekleştirilmemiş ise ilgili belediyenin de sorumluluk payı vardır.

Sonuç olarak güvenli yapı üretimi süreci değerlendirilirken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan birisinin de iş güvenliği ve işçi sağlığı olduğunun her zaman ön planda tutulması, yapı denetimi kavramının işlevselliğe kavuşturulmasının gerekliliği, geoteknik araştırma yapılmasının gerekliliği, vurgulanması gereken önemli noktalardır. Bilim ve Teknoloji ışığında bu hizmetlerin üretim, denetim, uygulama ve her aşamasında yetkin mühendislerin bulunması bu tür kazaları önleyecek en önemli unsur olarak önümüzde durmaktadır. Yeni ölümler yaşanmadan tedbirlerin alınması, gerekli yasal düzenlemelerin yapılması dileği ile..."
Arkitera

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

17 Ağustos depreminden sonra kaliteli bina üretimine destek olmak amacıyla öncelikle 27 ilde başlayan yapı denetimi hakkında tüm konular Yapı Denetimi forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz