reklam

25 Haziran 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Mortgage, 2 milyar dolar yabancı sermaye getirir

İpoteğe dayalı finansman yöntemlerinin kullanıldığı ve 15-20 yıl gibi sürelerle kira öder gibi ödemelerle ev sahibi olabilmeyi sağlayan mortgage sistemi ile Türkiye'ye 2 milyar dolarlık bir yabancı sermaye çekilebileceği belirtiliyor.

DÜNYA İnşaat Dergisi'nin 10 Haziran'da çıkan yeni sayısında mortgage sistemine geniş yer verildi. Dergide yer verilen araştırma haberde, mortgage sistemi sayesinde Türkiye'nin dünyadan 2 milyar dolarlık bir kaynağı çekebileceği kaydedildi. Araştırmada ayrıca, 30 milyar dolarlık ipotek piyasasının oluşabileceği vurgulanırken, sistemin önündeki en büyük engelin yüksek faiz oranları olduğu kaydediliyor. Dergide, Türkiye'de mortgage piyasasının başlatılabilmesi için ulusal ipotek merkezinin kurulması gerekliliğine işaret edilirken, Medeni Kanun ve İcra İflas Kanunu başta olmak üzere konuyla ilgili birçok yasada önemli değişiklikler yapılması üzerinde duruluyor.

Sistem devreye girecek
Mortgage sisteminde çalışmaların sonuna yaklaşılıyor. Sistem için Maliye Bakanlığı ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) son sürat hazırlık yaparken, inşaat şirketleri de çalışmalara başladı. Dünyada çok yaygın bir şekilde kullanılan mortgage sistemi, yüksek enflasyon, siyasi istikrarsızlık ve özellikle de mevzuat eksikliği nedeniyle bugüne kadar Türkiye'de istenen şekilde uygulanamamıştı. Ekonomide tek rakamlı enflasyona geçilmesi ile mortgage sisteminin Türkiye'de tekrar uygulanması için harekete geçen SPK ve Maliye Bakanlığı çalışmalarını birlikte yürütüyor.

Sektör yetkilileri, mortgage sisteminin Türkiye'de 2005 yılından itibaren uygulanmaya başlamasına kesin gözü ile bakarken, bu konuda dünyadan 2 milyar dolarlık bir kaynağın Türkiye'ye çekilebileceğine dikkat çekiyorlar. İktidara geldiğinde `Dar gelirliye 100 bin konut' yapacağını ilan eden AKP hükümeti de, mortgage sistemine sıcak bakıyor. Özellikle enflasyonun önemli bir oranda düşmesi, sistemin uygulanmaya geçmesi için önemli bir adım olarak gösteriliyor.
Dünya

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Sokakları, caddeleri, binaları, sorunları, keyifleri, artıları ve eksileri ile kentte yaşamak, kentli olmak üzerine söylemek istedikleriniz Kent ve Çevre forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz