reklam

25 Haziran 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Tarihe kat çıkılacak!

Fatih'teki sarnıç, pazarcıların deposu. Bir önceki girişimden arta kalan sütunlar ve demir çubuklar yeni inşaatı bekliyor. 

Yerebatan, Binbirdirek sarnıçlarının 'kardeş'i, gömülüyor. Kentsel ve tarihi sit alanı kapsamına alınan 2 bin 600 yıllık sarnıç, inşaatın altında kalacak.

Fatih'teki 2 bin 600 yıllık Bizans sarnıcı, bir inşaatın bodrumuna gömülüyor. Daha önce inşaat çalışması durdurularak balyoz darbelerinden son anda kurtarılan sarnıç, Koruma Kurulu'ndan çıkacak ret kararını bekliyor. Binbirdirek, Yerebatan ve Theodisus sarnıçlarının bir benzeri olan tarihi sarnıç, halen pazarcı esnafının 'ardiyesi' olarak kullanılıyor.

Megaralı Byzas tarafından 2 bin 600 yıl önce yaptırıldığı tahmin edilen sarnıç, Haliç Caddesi üzerinde. Tapusu Rahmi Ak'a ait olan sarnıç üzerinde ilk inşaat, 1985'te Koruma Kurulu kararıyla başladı. Sarnıcın önüne de ek inşaat yapılınca, çalışma durduruldu. Ardından İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun '1995 tarih ve 6848 sayılı' kararıyla Bizans sarnıcı, kentsel ve tarihi sit alanı kapsamına alındı.

Şartlı izin verildi
Bu süreçte 'kereste deposu' olarak kullanılan sarnıç, tapu sahipleri ve Koruma Kurulu arasındaki yazışmaların konusu oldu. Tapu sahiplerinin bu yıl Fatih Belediyesi İmar Müdürlüğü'ne yaptığı başvuru üzerine, İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, 'İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü'nün 2004 tarih ve 623 sayılı raporu ile 419 sayılı ilke kararının 3.B maddesi uyarınca, 2863 sayılı yasa yönünden düzeltmeleri' dikkate alarak, inşaat projesini kabul etti. Böylece, daha önce inşaatın durdurulmasına neden olan sarnıcın önündeki ek inşaata, 'şartlı onay' çıkmış oldu. Koruma Kurulu yetkilileri, iznin, sarnıca
'hasar vermemesi' koşuluyla verildiğini, düzenlemenin buna göre yapıldığını belirtti.

Ancak sarnıcın üzerindeki inşaata ilişkin olarak, yeni bir 'temlik başvurusu yapılacağını' vurgulayan yetkililer, "Şayet inşaatın sarnıcı kapattığı anlaşılırsa, başvuru reddedilir ve muhtemelen de reddedilecek" dedi.

'İnşaat başlayacak'
Fatih Belediyesi yetkilileri ise, inşaat çalışmasının henüz başlamadığını ve ruhsatın yeniden onaylanması gerektiğini belirtti. Yetkililer, ruhsat
alındığı takdirde inşaatın engellenemeyeceğini belirtirken, tapu sahibi Rahmi Ak'ın yakınları da '1.5 ay' sonra inşaata başlayacaklarını söyledi.

Halen Fatih'teki pazarcı esnafının tahta sıralarını koyduğu tarihi sarnıcın önü bir duvarla kapatılmış durumda. Üzerinde 1985'te başlanıp yarım bırakılan inşaatın sütun ve demirleri var. İçinde biriken kirli sular çekilmediği için tüm caddeye kötü koku yayıyor. Ayrıca önceki inşaat çalışması yüzünden önündeki kemerler ve üzerindeki kubbeler tamamen tahrip olmuş.

Tarihi sarnıç, Koruma Kurulu'nun kararı uyarınca durdulmadığı takdirde, üzerinde yapılacak inşaatın temelleri arasında tarihe gömülecek.
Radikal - İsmail Saymaz

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Aydan Balamir, Ziya Tanalı
 ve Abdi Güzer
27 Nisan - 29 Haziran 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

Ulusal Mimarlık Ödülleri üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

Ulusal Mimarlık Ödülleri hakkında görüşlerinizi bildirmek için buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz