reklam

26 Haziran 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Pekin'i Kaynama Noktasına Getiren Cam Balon

300 Milyon Dolar'a mal olan Çin Ulusal Tiyatro Binası, Pekin'in politik merkezi Tiananmen Meydanı'nda tamamlanma aşamasına yaklaşırken, birçok benzetmeye maruz kalıyor.

Bazıları ekvatordan bölünen bir küre ile kıyaslıyor, bazıları ise yapının kristal bir denizde yüzen fosforlu bir yumurtayı andırdığını belirtiyor.

Aslında yapı için şu günlerde yakıştırılan en iyi benzetme; sıcak bir patatese benzediği yönünde olan söylentiler.

Çin'de, hakkında yoğun bir araştırma yapılan binanın Fransız mimarı Paul Andreu, tasarladığı Paris Charles de Gaulle Uluslararası Havaalanı'nın bir kısmının Mayıs ayında çökmesi ile ikisi Çinli, dört kişinin ölmesi sonucu Fransa'da soruşturma altında tutuluyor.

Hiç bir toplum kuruluşunun ya da özel kuruluşun tiyatro binasını işletmek istememelerinin altında, Pekin halkının, titanyum ve cam kompleksinin 18 aydan daha kısa bir sürede tamamlanacak olmasına tepkisi yatıyor.

Çin, 2008 Olimpiyatları'nın Pekin'de yapılmasını başkentin yeniden yapılanması açısından bir fırsat olarak görüyor. Ancak milyarlarca Dolar harcanan gökdelenler, stadyumlar ve dünyanın önde gelen mimarları ile yerel mimarlar tarafından tasarlanan ulaşım hizmetleri, bir çok projenin fahiş fiyatlara mal olması ve Çin'in tarihi geçmişinden uzak olması yönüyle eleştiri alıyor.

Çin, geçen yıl kişi başına gelirin sadece 1.000 Dolar olduğu bir ülke olarak hala fakir olmasından dolayı kendi için tasarrufundan belli bir miktarı ayırıyor.

En çok istek duyduğu projeleri ise devletin sahip olduğu bazı şirketler ya da kamuya ait kaynaklar sayesinde gerçekleştiriyor ve büyük projeler için de genellikle yabancı mimarlar seçiyor.

Pekin Olimpik Stadyum için düzenlenen yarışmayı iki İsviçreli mimar; Jacques Herzog ve Pierre de Meuron kazandı. Mimarlar, 543 Milyon Dolar'lık kuş yuvasına benzeyen metal ağla örülmüş bir kase tasarladı. İngiliz mimar Norman Foster ise ejderha motifi kullanarak yenilediği Pekin Havaalanı için projesine 1.9 Milyar Dolar değer biçti.

Hollandalı mimarlar Rem Koolhaas ve Ole van Scheeren'in CCTV (China Central Television) için tasarladığı merkez binası da Andreu'nun Ulusal Tiyatro binası gibi inceleme altında...

Paris Havaalanı'nda yaşanan kazadan önce de 2.500 oturma kapasiteli büyük bir salon ve 3 küçük oditoryumdan oluşan Andreu'nun tiyatro binası tartışmanın alevlenmesi için bir parlama noktasıydı. Girişi adeta su altındaki bir tünele benzeyen binada, yükselen cam kubbe altına yerleştirilmiş olan salonlar hiçbir merkezi kolonla desteklenmiyor ve kubbe de göl üzerinde yüzen bir baloncuğu andırıyor.

Estetik değerlerinden öte yapıyı eleştirenler, binanın hiçbir zaman verimli işlemeyeceğini savunuyor. Şu an merkezi salonlardan en küçüğünün kullanılmasına rağmen, tüm mekanı saran kubbenin aydınlatma ve havalandırmaya ihtiyacı olduğunu vurgulayanlar, girişin yangın, deprem ya da terör saldırıları gibi beklenmeyen bir güvenlik riskinde ciddi tehlike taşıdığını belirtiyor.

Kazadan sonra yorum için fırsat bulamayan Andreu aynı zamanda Shanghai Havaalanını, Guangzhou'da bir stadyumu ve Shanghai Opera Binası'nı yaparak Çin'in en üretken yabancı mimarı oldu.
The New York Times - Joseph Kahn
Çeviren: Rabia Alga - Arkitera

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

17 Ağustos depreminden sonra kaliteli bina üretimine destek olmak amacıyla öncelikle 27 ilde başlayan yapı denetimi hakkında tüm konular Yapı Denetimi forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz