reklam

28 Haziran 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Gecekondu yapana 8 milyar ceza

İmar Yasası yeniden düzenleniyor, binası yıkılan müteahhitlere 10 yıl ağır hapis cezası verilebilecek.

Taslakta belediyelere, emlak vergileri karşılığında tahvil çıkarma hakkı da öngörülüyor. Doğal afetlerde ölüme yol açan müteahhitlere ağır ceza verilecek, gecekondu yapanlar ceza ödeyecek.

İmar Yasası'nda ''sil baştan'' düzenlemeler yapılıyor. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nca hazırlanan İmar Yasası Taslağı uyarınca, doğal afetlerde çok sayıda vatandaşın ölümüne yol açan müteahhitlere ağır ceza verilecek, gecekondu yapanlar ise 8 milyar lira ceza ödeyecek. Taslakta belediyelere, emlak vergileri karşılığında tahvil çıkarma hakkı da öngörülüyor. Getirilen diğer düzenlemelerden bazıları şöyle:

* İmar planları en fazla 20 yıl geçerli olacak.

* Belediye ve il özel idareleri, taşınmazlar üzerinde kamu sağlığı, çevre, doğa ve kültürel değerleri koruma, afet tehlikelerinden kaçınma veya riskleri azaltma, yapı ve çevre güvenliği ve ulaşım amaçlarıyla geçici ya da sürekli kısıtlamalar uygulayabilecek.

* Afet tehlike ve risklerinin yüksek olduğu yerlerde, kentsel risk analizleri sonucu oluşturulan sakınım değerlendirmelerinin imar planlarında dikkate alınması zorunlu olacak.

* Yapıların bir kısmı ya da tamamının yıkılacak derecede tehlikeli olduğu durumlarda, bunu düzeltmeleri için yapı sahiplerine 10 gün içinde tebligat yapılacak. Süresi içinde sahibi tarafından yıktırılmayan yapılar, idarelerce yıktırılacak ve giderleri yüzde 20 fazlası ile yapı sahibinden alınacak.

* Yapıya başlama süresi, ruhsat düzenleme tarihinden itibaren 1 yıl olacak. Yapı ruhsat düzenleme tarihinden itibaren 5 yıl içinde bitirilecek.

* Mevzuata aykırı inşa edilen yapılarda denetimden sorumlu kişilere, denetimden sorumlu kişilerin uyarısına karşın yapılmış yapılarda ise yapı sahibi ve müteahhide, ruhsatsız yapılarda da sahip ve müteahhide 4 milyar liradan az olmamak üzere para cezasına idare encümenince karar verilecek.

* Yapılardan kaynaklanan yaralanma ve can kaybı durumlarında 10 yıl ağır hapis cezası ve Türk Ceza Yasası'nda yer alan hükümlere ilave olarak 50 milyar lira para cezası verilecek.
Cumhuriyet

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Sokakları, caddeleri, binaları, sorunları, keyifleri, artıları ve eksileri ile kentte yaşamak, kentli olmak üzerine söylemek istedikleriniz Kent ve Çevre forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz