reklam

28 Haziran 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Mersin Limanı ölçütlere uymadığı uluslararası ulaşıma kapatılabilir

Türkiye, Uluslararası Gemi ve Liman Tesisi Güvenlik Kodu kriterlerini 1 Temmuz'dan itibaren uygulayacak. Ancak Mersin Limanı'ndaki çalışmaların bu tarihe kadar yetişmeme olasılığı bulunuyor.

ABD'nin uluslararası terorizm tehdidine karşı geliştirdiği Uluslararası Gemi ve Liman Tesisi Güvenlik Kodu (ISPS) kriterlerine uyulması için verilen süre 1 Temmuz'da dolacak.

Mersin Limanı'nda kriterlerin yerine getirilmesi amacıyla sürdürülen çalışmaların bu tarihe yetişmeme riski bulunduğuna dikkat çeken yetkililer, ''Bu önlemleri almayan limanlara uluslararası taşımacılık yapan gemiler yanaşamayacak'' dediler. 11 Eylül 2001'de hava saldırılarıyla sarsılan ABD tarafından, denizden yönelebilecek tehlike olasılıklarına karşı geliştirilen ISPS Kodu, uluslararası sefere açık gemi ve limanlara ilişkin bir dizi önlem düzenlenmesini içeriyor.

Türkiye'nin 1 Temmuz 2004'ten itibaren yaşama geçirmeyi taahhüt ettiği uygulamaya göre, uluslararası sefere açık limanlar, 500 groston üzerindeki yük gemileri ve yolcu gemileri istenilen kriterlere uymak zorunda.Sözleşmeye göre 1 Temmuz'dan itibaren ISPS kriterlerini yerine getirmeyen limanlara uluslararası ticaret ve yolcu gemileri yanaşamayacak.

Mersin Limanını'ndaki ISPS Kodu'na uyum çalışmalarının yavaş gitmesi ise yetkilileri endişelendiriyor. Denizcilik Müsteşarlığı yetkilileri, çalışmaları yoğunlaştırdıklarını belirterek ''Mersin Limanı'nın zaten varolan bir güvenlik planı var. Bu planının, ISPS Kodu'na uyarlanmasına çalışıyoruz'' diye konuştu.

ISPS Kodu kriterlerini yerine getiren liman ve gemiler, can ve mal güvenliği açısından güvenlik belgesi aldıktan sonra bu belgeyi Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne (IMO) bildirmek zorunda. Daha sonra bu kuruluş, güvenlik belgesi alan ve almayan liman ve gemilerin listesini yayımlayarak taşımacıları uyaracak.
Cumhuriyet - Abidin Yağmur

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Sokakları, caddeleri, binaları, sorunları, keyifleri, artıları ve eksileri ile kentte yaşamak, kentli olmak üzerine söylemek istedikleriniz Kent ve Çevre forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz