reklam

29 Haziran 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

İzmir'in 'gazı' iştah açtı

Türkiye'nin en büyük firmaları, 200 milyon dolarlık pastadan pay almak için birbiri ardına Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na başvudular.

İzmirli işadamlarının kurduğu Doğalgaz Dağıtım Şirketi (DODAŞ) ise yeterlilik belgesini aldıktan sonra sermaye artırarak devlerle yarışacak.

İzmir'in şehiriçi doğalgaz dağıtım ihalesi büyük bir yarışa sahne olurken, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) 21 firma yeterlilik almak için başvurdu. EPDK yeterlilik alan firmaları 1 ay içinde açıklaması beklenirken, İzmirli işadamlarının kurduğu DODAŞ ise, yeterliliği aldıktan sonra 1 trilyon lira olan sermayesini 10 trilyon liraya çıkararak dünya devleri ile yarışacak. EPDK Başkanı Yusuf Günay, yeterlilik ile ilgili çalışmaları 20 Temmuz'a kadar tamamlamayı planladıklarını belirtirken, yeterlilik alan firmaların ihaleye girmeye hak kazanacağını söyledi.

Temmuz'da açılır
İzmir merkez olmak üzere toplam 18 yerleşim bölgesini içeren dağıtım bölgesinde toplam yıllık tüketimin 2 milyar metreküp olması beklenirken, ihaleyi alacak firma ilk etapta 200 milyon dolarlık altyapı yatırımı gerçekleştirecek. Doğalgazın evlere ve işyerlerine bağlantısı için yapılacak yatırımın ise yaklaşık 600 milyon dolar olacağı tahmin ediliyor.

İhalenin temmuz ayında açılması beklenirken, ihaleyi kazanan firmanın 6 ay içinde inşaata başlaması gerekiyor. İnşaata başlayan firma, 18 ay içinde ilk doğalgazı evlere ve işyerlerine ulaştırmak zorunda. İhaleden sonra ise toplam 8 yıl içinde de 18 bölgenin tümüne doğalgazın verilmesi gerekiyor.

Nasıl yapılacak?
Kapalı zarf usulü ile teklif alma ve açık eksiltme yoluyla gerçekleştirilecek olan ihale için geçici teminat tutarı 2 milyon dolar, kesin teminat tutarı ise 5 milyon dolar olacak. Doğalgaz dağıtım lisansı 30 yıllığına verilecek. Yeterlilik alan firmalar temmuz ayında yapılacak ihaleye katılabilecekler.

İhale ile belirlenen Birim Hizmet ve Amortisman Bedeli, lisans yürürlük tarihinden başlamak üzere ilk 8 yıl boyunca sabit olarak uygulanacak ve bu sürenin bitiminden sonra ise her yıl kurul tarafından fiyat tavanı yöntemi ile belirlenecek.

Firmanın yükümlülüğü
İhale sonucunda dağıtım lisansı almaya hak kazanan firma lisans yürürlük tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde İzmir, Aliağa, Kemalpaşa ve Torbalı'da yatırıma fiili olarak başlayacak. İhaleyi alan firma bu yerlerde 18 ay içinde, Menemen, Menderes Tire'de ise 3 yıl içinde doğalgazı verecek.
Ayrıca, 5 yıl içinde, Aliağa, Kemalpaşa, Menemen, Torbalı, Tire ve Menderes'te, 8 yıl içinde ise İzmir, Sasalı, Sarnıç, Ulucak, Oğlananası, Görece, Koyundere, Maltepe, Ulukent, Ayrancılar, Çaybaşı ve Yazıbaşı'nda ise imarlı alanlar bütününde, doğalgaz kullanmak
isteyen her müşteriyi, tesis edeceği dağıtım şebekesine bağlayacak.
İzmir, Karacabey'den gelen yaklaşık 241 kilometrelik doğalgaz boru hattının tamamlanmasıyla doğalgaz kullanmaya başladı. İlk kullanıma da 2002 yılında Polat Holding'e bağlı Kemalpaşa'daki Ege Seramik firması geçti. Ardından Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi, Atatürk Organize Sanayi Bölgesi ve Torbalı Organize Sanayi Bölgesi de doğalgaza geçti.

Kar 10 yıl sonra
Proje, Karacabey'den gelen 36 çaplı hat ile Konya-Nazilli'den gelecek olan 40 çaplı hatlar aracılığıyla İzmir sehir merkezinin doğal gaz ihtiyacını karsılanmak üzere dağıtılmasını kapsıyor. İzmir'in üç noktası arasında yer alan Bornova, Çiğli ve Torbalı'dan başlayacak olan altyapı yatırımları belirtilen süre içinde yerleşim birimlerine ulaştırılacak. İhaleye girecek olan firmanın 10 yıl içinde yatırımlarını amorti edeceği belirtilirken, 200 milyon dolarlık yatırımı gerçekleştirecek olan firma kar için 10 yıl bekleyecek.

DODAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş: Rekabet İzmirli'ye yarar
Yeterlilik başvurusu yapan İzmirli 100 ortak tarafından kurulan DODAŞ'ın Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise, doğalgaz dağıtımına olan ilginin İzmirliler'e yarayacağını söyledi. Şu anda diğer ihaleleri incelediğini vurgulayan Demirtaş, "Yeterlilik başvurusu yapan bütün firmaların ihaleye katılacağı kesin değil. Ama herşeye rağmen ihalenin çetin olacağı kesin. Rekabetin yoğun olduğu yerde kalite olur, ucuzluk olur. Bundan da İzmirliler yararlanır. Biz ihalede iddialıyız. En şanslı gruplardan birisiyiz. İhaleyi alarak İzmirliler'e kaliteli ve ucuz enerji getirmek istiyoruz" dedi.

Maliyet yükselecek
Şu an için dağıtım işinde herhangi bir ortaklığın gündemlerinde olmadığını belirten Demirtaş, şöyle konuştu: "Eğer ciddi bir teklif gelirse değerlendiririz. Yaptığımız fizibilite sadece Büyükşehir Belediyesi sınırlarını kapsıyordu. 200 milyon dolar gibi bir maliyet ortaya çıktı. Oysa ihale İzmir'in yanında Aliağa, Tire ve Torbalı'ya, ayrıca diğer ilçelere de dağıtımı kapsıyor. Bu durumda bu ilçelerle aradaki BOTAŞ'ın iletim hatlarını da ihaleyi kazanan şirketin bedelini ödeyerek satın alması gerekiyor. Bu da maliyetleri çok daha yukarılara çıkarıyor. Ama biz kendimize güveniyoruz."

Belediyeler de katılacak
İhale şartnamesinde geçici teminat tutarı 2 milyon dolar, kati teminat tutarı da 5 milyon dolar olarak belirtilirken, 18 belediye ihaleyi kazanan şirketin yüzde 10'luk bölümüne bedelsiz olarak ortak olacak.

Yıllık 2 milyar metreküp olacak doğalgaz tüketiminin 590 milyon metreküpünün elektrik üretimine, 464 milyon metreküpünün sanayide, 760 milyon metreküpünün konutlarda, 3 milyon metreküpünün de gübre üretiminde kullanılması bekleniyor.
Yeni Asır - Şebnem Bursalı, Murat Şahin

 

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Yapı sektörünün uygulama alanına yönelik genel tartışma konuları Şantiye forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz