reklam

29 Haziran 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Karşıyaka çözüm bekliyor

TOKİ ile belediye arasında bir yıldan bu yana süren "imar planı" anlaşmazlığında uzlaşma sağlanırsa Mavişehir konutlarının bulunduğu bölgeye 2 bin 425 yeni konut yapılacak

Gecekondu Sahipleri Örnekköy'e
Anlaşma sağlanırsa, Mavişehir'in bitişiğindeki Yalı Mahallesi'nde bulunan yaklaşık 450 adeti imar aflı, bir bölümü gecekondu, bir bölümü imar planlarında yol olarak görülen alanda kalan 808 ev Karşıyaka Belediyesi tarafından yıkılacak. Hak sahiplerine TOKİ'nin Örnekköy'de yaptıracağı konutlardan verilecek.
Emlak Bankası'nın tasfiyesinin ardından kurumun arsalarını devralan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Karşıyaka Belediyesi'nin Mavişehir Bölgesi'ndeki otopark ve yeşil alan sayısını artırmak için geçtiğimiz yıl yaptığı imar plan değişikliğiyle inşaat haklarının bir bölümünü kaybetti.

670 adet konut kayıp
Karşıyaka Belediyesi, 2003 yılında yaptığı imar plan değişikliğine gerekçe olarak Mavişehir Bölgesi'ndeki otopark ve yeşil alan sıkıntısını gösterdi. TOKİ, bu değişiklik ile 670 konut ve 34 bin metrekarelik ticaret alanı yapma hakkını kaybetti. Bu uygulama ile TOKİ'nin 247 bin 327 metrekarelik inşaat hakkı, 142 bin 830 metrekareye düşürüldü.

TOKİ, bilgileri dışında yapılan bu plan değişikliğiyle ilgili olarak Karşıyaka Belediyesi'ne 2003'ün Mart ayında itirazda bulundu. İtiraz sonuç vermeyince Karşıyaka Belediyesi'ne karşı geçtiğimiz yıl temmuz ayında dava açtı. Eğer dava istedikleri gibi sonuçlanırsa, TOKİ, bölgede 2 bin 425 adet konut yapacak, 34 bin metrekare inşaat alanlı ticari alanlar ve kültürel tesis oluşturacak.

Geri verin, yapalım
TOKİ ile Karşıyaka Belediyesi arasındaki dava sürerken seçimlerin ardından Cevat Durak Karşıyaka Belediye Başkanı oldu. Durak, anlaşmazlığı çözmek için TOKİ ve İstanbul Emlakkonut yetkilileri ile görüşmeye başladı. Görüşmelerden henüz kesin sonuç alınmazken, TOKİ, 2003'te yapılan imar plan değişikliğiyle kaybettikleri inşaat haklarını geri almaları halinde davaya gerek kalmadan, yarım kalan Mavişehir Konutları Projesi'ni tamamlayacaklarını söyledi.

TOKİ, 1991'de onaylanan imar plan kararları yeniden yürürlüğe girer ve haklarını geri alırsa, yani eskiden olduğu gibi arsalarının tamamında inşaat yapabilirse düşük yoğunluklu, bol yeşil ve rekreasyon alanlı konutlar inşa edecek.

Durak: İşgalin bitmesi gerekli
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, konuyla ilgili şunları söyledi:
"Yalı Mahallesi'nde kapkaç, uyuşturucu, hırsızlık gibi sosyal yönden çekilen sorunlara çözüm bulmalıyız. Kurtarılmış bölge konumundaki mahallede bulunan evlerin yıkılması ve işgalin bitmesi lazım. Bununla ilgili TOKİ ve İstanbul Emlakkonut ile 1.5 aydır görüşüyoruz.

Tramvay çalışacak
O bölgede bir iyileştirme çabası içindeyiz. TOKİ, Örnekköy'deki konutları yapacak. Ancak TOKİ ve Emlakkonut'un bazı istekleri var. TOKİ'nin kendi konutlarının değerlerinin artırımıyla ilgili olarak bir çalışmaya girdik. Mavişehir'e bir tramvay yapımıyla ilgili. Karşıyaka İskele ile Mavişehir arasında tramvay yapılacak. Sorunlar çözülürse Karşıyaka'da yeni bir dönemin başlayacağı müjdesini vermiş oluruz."

Projede neler var?
TOKİ, mevcut Mavişehir konutlarının bulunduğu bölgede çeşitli tip ve yüksekliklerde 1+1, 2+1, 3+1 ve daha büyük 2 bin 425 adet konut yapacak. 34 bin metrekare inşaat alanlı ticari alanlar ve kültürel tesis oluşturacak.
TOKİ tarafından 2004 yılı fiyatlarıyla 35 trilyon lira harcanarak inşa edilecek konutlar tamamlandıktan sonra 12 ay içinde Karşıyaka Belediyesi'ne anahtar teslimi devredilecek. Belediye bu konutları gecekondu alanlarının kaldırılmasında kullanacak.
Yeni Asır - Nil Kuyumcu Aksüyek

 

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Yapı sektörünün uygulama alanına yönelik genel tartışma konuları Şantiye forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz