reklam

30 Haziran 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Türkiye arkeologlar için tam bir cennet

'Türkiye dışındaki tarihi eserler tanıtıma katkıda bulunuyor'.
Arkeolojik değerlendirmeler yeni teknik gelişmelerle değişecek. Alman Arkeoloji Enstitüsü İstanbul Şube Başkanı Prof.Dr. Hoffmann, Türkiye'nin, eski medeniyet ve kalıntıların çok olması nedeniyle arkeolog ve araştırmacılar için tam bir cennet olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Adolf Hoffmann, Alman arkeologların, Bergama, Didim, Milet, Priene, Troya, Boğazköy gibi dünyaca tanınan yerlerde 19. yüzyılın sonundan itibaren yaptıkları kazılarda, çok önemli bulgulara ulaştığını kaydetti.

Tam bir cennet
Anadolu'nun, insanlık tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını anlatan Hoffmann, "Türkiye, eski medeniyet ve kalıntıların çok olması nedeniyle arkeolog ve araştırmacılar için tam bir cennet" dedi.

Eserlerin korunması zor
Hoffmann, değişik bölgelerinde birçok tarihi esere sahip bulunan Türkiye gibi büyük bir ülkede, bu eserlerin korunmasının zorluğuna işaret ederek, Türkiye'nin tarihi eserlere verdiği değeri ve korunması için gösterdiği çabayı takdir ettiklerini vurguladı.

Bütçeden ayrılan para az
Türkiye'deki arkeolojik kalıntıların ortaya çıkarılmasındaki yavaşlığı, bu iş için bütçeden ayrılan paranın azlığına bağlamamak gerektiğini anlatan Hoffmann, şöyle konuştu: "Bütün dünyada olduğu gibi, Türkiye ve Almanya'da da ortaya
çıkarılmayan birçok kalıntı ve tarihi eser var...

"Böyle olması bir bakıma iyi. Çünkü, zaman geçtikçe teknoloji gelişiyor, arkeolojide yeni teknik yöntemler elde ediliyor. Bugünkü arkeolojik değerlendirmeler, yeni teknik gelişmelerle birlikte değişebilecek."

Yurtdışındaki tarihi eserler
Hoffmann, Avrupa'nın birçok ülkesinde Türkiye'den götürülen tarihi parçalar bulunduğunu belirterek, bunların Türkiye'ye iade edilmesinin politikacıları ilgilendiren bir konu olduğunu söyledi.

Arkeologların ve araştırmacıların, arkeolojik eserleri 'dünya kültürel mirası'na kazandırmak için çalıştığını ifade eden Hoffmann, "Türkiye dışındaki müzelerde sergilenen tarihi eserler, ülkenizin tanıtımına katkıda bulunuyor. Müzeleri gezen insanlar, Türkiye'nin bu tür değerlere sahip olduğunu görerek, bunları yerinde görmek için ülkenize geliyorlar" diye konuştu.
CNN Türk

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz