reklam

30 Haziran 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Dinlerin Buluştuğu Şehir, Mardin

Tarih ve kültür şehri Mardin, dünya kültür sıralamasında önemiyle yer alır. Müslüman, Ermeni ve Süryani semavi dinlerinin buluştuğu, mistik kültürel kucaklaşmanın şehri. Geçmişten bugüne ulaşan yapısal özelliği ile uygarlıkların mozaikleştirdiği özellikte değişik bir kent. Mezopotamya'nın bir ucunda, kalenin etrafına sarışan ve geceleri ışıl ışıl görünümüyle ak bedenlere gerdanlık, gündüzleri kem gözlere mezarlık görünümüyle dünden bugüne Mardin.

Hz. İbrahim aydınlığında insanlar, dinlerin baskısı yerine sevgisini taşıyarak yaşamayı öngörmüşlerdir. Dinlerin bu sevgi çağırışı, barış kıvılcımlarını yüreklere dokumuş ve bugünlere ulaştırmıştır. Mardin insanında tarihin derinliklerinden gelen dinlerde hoşgörü ve sevgi kültürel uzlaşmanın doğmasına neden olmuştur. Sabahın alacakaranlığında, insanlar uykunun derinini yaşıyorken çan ve ezan seslerinin ruhlara enjekte ettiği semavi duyguda asırlardır buluşmak bu kentin temel özelliğidir. Bu özellik, insanlarına çektiği acıyı aşma, barış içinde yaşama alışkanlığını verdi. Dünya devletlerinin yıllar süren din savaşlarında yüz binleri bulan insan kaybına baktığımızda, Mardin insanında dinlerin buluşmasıyla yükselen değerini sergilemelerini daha iyi anlıyoruz.

Asırlara meydan okuyan Osmanlı, Bizans, Selçuklu mimarı karması yapısıyla, taşlara işlenen sanatsal motif, hat ve yazıtlar kenti bugünlere ulaştıran diriltici bir soluktur. Bin yıl önceleri tıp, eczacılık ve mimari eğitimin beşiği olan Kasimiye Medresesi, bugün barış çağrılarının yapıldığı panel, sempozyum ve açık oturum işlevlerinin ev sahibi görevinde.

Sümerlerden Selçuklu'ya, Bizanslılardan Osmanlı'ya varan tarih yazgısı, uygarlıkları buluşturan, dinleri sarıştıran sevgi barışığı Mardin, bu erdemli yapısıyla da dünya devletlerine örnektir. Dini, dili, mezhebi kültürel zenginlikler olarak gören insanlara yüreklerinde taşıdıkları sevgiyle, zeytin dalını içeren gülümsemeyle buluşturan kent. Mezopotamya uygarlığının kavşak noktasındaki bu tarihi kent, gelecekte GAP'ın coşkusuyla, Mardin ovasının suya özleminin bitimini bekleyip durur. ''Güneş kızgınlığında sarı, çorak, susuz toprak / yarık yarık su su diye inler / Geceleri mavi gerdanlık ışıl ışıl / Gündüzün ölü şehrine rahmet diler'' dizelerimde asırlardır toprağın suya özleminin anlatımı var.

Güneydoğu, yılların siyasi ve sosyal itilmişliğini, tarihi, ekonomik, yöresel, dinsel ve özellikle doğa/tarih ayraçlarıyla gündemde. Ulusal bütünlük, toplumsal değerlerin ve kazanımların öne çıkarılması barış kıvılcımlarının çoğalmasına neden olacaktır.

Bu kıvılcım asırlardır süregelen kardeşçe yaşamın devamlılığıdır. Yüzyıllarca dinlerin ve dillerin uyum içinde yol aldığı Mardin insanının her alanda kültürlerarası diyaloğa önceliği, altın, gümüş, bakır işlemeciliğine her dinden ünlenen ustaların yetişmesine neden oldu. Küreselleşen dünyadaki baş döndürücü teknolojik ve bilişim hızı, insanların gönenç içinde yaşamaları içindir. ''Her şey insanlar için.'' Mardin'de toplumsal barış, dinlerin dayanışması, dillerin kültürel aktarımları toplumun barışıklığını sağlayacaktır. Dinlerin buluşması, toplumun mistik değerde de uyumunu sergiliyor. Kinin yerine / sevgi, baskının yerine / hoşgörü, çatışmanın yerine / diyalog, dışlanmanın yerine / saygı toplumsal değerde bahar havası yaşatacaktır. Dinlerin buluşması hoşgörüyü ve kültürlerarası sürekli diyaloğun sağlanmasıdır.

Asırlardır taşların yontularak ilmek ilmek sanatsal değerde süslenmesi ve yapıda kullanılmasının yüzlerce kanıtı var Mardin'de. Tezhip ve minyatüre de yer verilen oyma süslemeli şaheser evler, asırları geride bırakıp dinleri, dilleri ve bu tür kazanımların mimarları insanları kucaklıyor.

Geçmişten bugüne gelen alın teri ve göz nurunun yürek sevgisiyle yoğurduğu her biri sanat değeri taşıyan evleri, tüm dünya insanları görmelidir. Bu yapıları gezerek/görerek Mardin insanının, geçmişte her yan duman, ateş kokan günlük acı yaşamının bundan böyle karanlıkları itip aydınlık, pırıl pırıl, sevgi dolu günleri yaşayacaktır. İnsanların ayrımsız sevgiyle sarıştığı bu güzel atmosferi oluşturan MAREV'in (Mardin Kültür ve Dayanışma Vakfı) Başkanı İbrahim Özlem, Bedii Ensari ve yönetim kurulu üyelerini gönülden kutlarım. Dileriz ki bu kardeşlik, dostluk ve sevgi tüm dünyaya, dinler ve diller ayrımı olmaksızın kültürel mozaik ve diyalogda örnek olsun. İnsanlar din, dil, kültür gibi ortak değerlerde paylaşımı sevgiyle gerçekleştirdiğinde ve ''ben'' yerine ''biz'' kavramını benimsediğinde gönenç içinde yaşarlar.

Mardin, gelecekteki GAP coşkusu beklentisiyle, kültürel, yapısal, sanatsal, dinsel ve mistik değerleriyle görünüme açılıp tüm dünya insanını bekliyor. Sevgiyi sergileyerek; kardeşçe, dostça, duyguca tüm insanları kucaklamak istiyor, dinlerin, dillerin laik, demokratik kulvarda buluştuğu Mardin'e.
Cumhuriyet - İ.Gürşen Kafkas

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

17 Ağustos depreminden sonra kaliteli bina üretimine destek olmak amacıyla öncelikle 27 ilde başlayan yapı denetimi hakkında tüm konular Yapı Denetimi forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz