reklam

16 Temmuz 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Mimarlar Çay-Kahve Takımlarına Düşüncelerini Akıtıyor

Farklı dünyalara ait olmalarına rağmen eski Japon çay seromonisi ve modern kahve seremonisinin ortak bir noktaları var: estetik. Çay-kahve hazırlama ritueli ve mükemmel biçimlenmiş fincan deneyimin güzelliğini artırıyor.

Batı ve Doğu duyarlılığı, ünlü İtalyan tasarım firması Alessi'nin başlattığı endüstriyel tasarım deneyimi ile bir araya geliyor.

Meydan okuma: Uluslararası mimarlardan günlük nesneler - çay ve kahve seti- için yeni bir peyzaj yaratmalarını iste.
Sonuç: New York'daki Max Protech Galerisi'nin kuratörlüğünü yaptğı, "Çay ve Kahve Kuleleri" adlı 22 mimarın hayalgücü olan gezici sergi şu anda Bloomfield Tepeleri'nde Cranbrook Sanat Müzesi'nde .

Güncel sergi, köklerini İtalyan tasarımını dünyaya açan Alberto Alessi tarafından 20 yıl önce yapılan cesur hareketten alıyor. Alberto Alessi ve tasarımcı Alessandro Mendini 11 uluslararası mimara çağdaş kahve ve çay servisini keşfetmek için meydan okudular.

"Geç 70'ler ve erken 80'lerde Alessi İtalyan eşya tasarımlarının durgunlaştığını hissetti" diyor Cranbrook Sanat Müzesi'nin direktörü Gregory Wittkopp, "Ona yeni bir hayat solutmak istedi". İlk sergi, Alessi ve yüzlerce ev ürünü imal eden başka firmalarla işbirliği yapan Amerikan mimar Michael Graves'i takdim etti.

Alessi ve Mendini şimdi deneylerini Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Hollanda, İspanya, İtalya ve İngiltere gibi ülkelerden, yeni kuşaktan mimarlarla tekrar yaptılar. Cranbrook sergisi için -şeker kabı, kremalık ve tepsi ile tamamlanan- çay ve kahve takımları siyah bir duvarın önünde onları parıldayan bir mücevher gibi sunan sergileme kutularının içinde gösteriliyor.

Titanyum, ısıya dayanıklı cam ve termoplastik reçine gibi malzemeler gümüş ve porselen gibi geleneksel malzemelere eşlik ediyor.

Yaratıcı tasarımları görmenin yanı sıra bu serginin eğlenceli tarafının diğer yarısı da mimarların çay takımlarını akıllıca biraraya getirmelerini keşfetmek.

Yakın zamanda Cincinnati'de Rosenthal Çağdaş Sanatlar Merkezi'nin tasarımını yapan Zaha Hadid, çay takımını parlak, sıvı görünümlü gümüşten üç boyutlu bir puzzle şeklinde tasarladı.

Kaliforniyalı Greg Lynn dokulu, çok renkli titanyum çiçeğini tasarlamak için bilgisayar destekli tasarımdan faydalanmış.

Budapeşte'den Dezso Ekler bütün üyelerinin birbirine yaslandığı bir aile formunda gümüş bir takım tasarladı.

Japonya'dan Sanaa firması gümüş bir kasenin içinde parlak bir meyva sepeti yarattı. Her bir nefis parçasının bir araya gelmesiyle ışıl ışıl bir yansıma üretti.

Hollanda'dan Wiel Arets kulpsuz bir takım tasarladı. Kırmızı, derin içleriyle uzun, kare silindirler, kremalık ve şeker kabı daha az iç hacme sahip olmasına rağmen aynı derecede uzun.

Londra'dan Future Systems ekibi organik bir takım tasarladı. Üflenmiş, ısıya dayanıklı, fasulye şeklindeki cam nesneler tutarken güvenli olması için yeşil termoplastik reçine ile donatılmış. Hepsi gümüş bir tepsiye istifleniyor.

Avusturyalı mimarlık grubu Denton Corker Marshall takımını, yeşil plastikten kulpları ile uzun, karanlık kaplar yaratarak bir "mikro- gökdelen"e dönüştürdü.

Japonya'dan Toyo Ito geleneksel Japon çay seremonilerindeki eski köklerine dönmüş. Takımı gölün içindeki çakıl taşları gibi, saf beyaz porselenden fincan ve kapları masanın üzerine yayılmış.

Yakın bir köşede 1935 yılında Cranbrook'un usta mimarı Eliel Saarinen tarafından tasarlanmış gümüş kahve semaveri duruyor. Çağdaş görünüşü, Alessi'nin mimarlara ev ile ilgili peyzajın geleceği üzerine tartmaya başlamaya çağrısının doğru bir hareket olduğunu onaylıyor.

Diğer tasarımlar:


Dominique Perrault


Gary Chang


Jean Nouvel

Keri Guten Cohen - Detroit Free Press
Fotoğraflar: © Alessi
Çeviren: Beliz Özgür - Arkitera

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

AMV Genç Mimar Ödülü 2004


Son başvuru tarihi:
30.07.2004

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz