reklam

17 Temmuz 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Geleceğin garajı

Önümüzdeki 10 yıl içinde garajlar yine arabanız için güvenli bir yer olarak kalacak; evinizin ve bahçenizin onarım ve temizliğinde kullandığınız aletleri barındıracak.

Ancak bunların yanı sıra bir hizmet merkezi olarak da yaşamınızı büyük ölçüde kolaylaştıracak.

Çoklu enerji sistemleri, evinizin tükettiği ­ve ürettiği- elektrik enerjisini olabildiğince randımanlı ve ucuza kullanma olanağını sağlayacak. Robotlardan oluşan bir ekip otomatik olarak çöpleri dışarı çıkartacak, getir-götür işlerini yapacak, çimleri biçecek. Sensorlar aracınıza park etmesi için yol gösterirken, temizliğini ve bakımını da yapacak. Böyle bir garaja sahip olduğunuz zaman size arkanıza yaslanıp, yaşamın tadını çıkartmak kalıyor.

Araba teknolojisi: Garajın kapısını açıp, park düğmesine bastığınız zaman, bir kızılötesi ışını aracınızın yol göstererek kendi kendine park etmesini sağlar (1). Park ettikten sonra aracınız kablosuz olarak bir diyasnostik ­hasar tespit- istasyonuna veri gönderir (2) . Sistemin ekranından aracınızın ne zaman rutin bakımına girmesi gerektiğini öğrenebilirsiniz. Ayrıca bakım gereken konularda dikkatinizi çeker. Eliniz işe yatkınsa dokunmatik ekrandan (3) otomobilin el kitabına erişip gereken parçaları ısmarlayabilirsiniz. Eğer bu tür işlere aklınız yatmıyorsa aracınızla ilgili hasar tespitini internet üzerinden tamircinize gönderebilirsiniz. Tamirci kendi bilgisayarından da yararlanarak uzaktan ayrıntılı bir teşhis yapabilir ve size mesaj göndererek aracınızı ne zaman getirebileceğinizi bildirir. Bir el kamerası elektronik bilgilerin yanı sıra görsel veri de göndermenizi sağlar.

Akıllı depo: Raflar (4) içlerindeki tartılar yardımıyla ne kadar gübre, çim tohumu ve bahçe ile ilgili diğer malzemelerin kullanıldığını gösterir. Bunlar otomatik olarak üzerlerine yerleştirilen ürünlerin Radyo Frekansı Tanımlama (RFID) etiketlerini okuyarak ev bilgisayarınıza envanter takibi programını güncelleştirir. Böylece gerekli malzemelerin tükenmiş olması olasılığı ortadan kalkar. RFID etiket yazıcısı (5) , depoladığınız kutuların içindeki malların envanterini tutmanızı sağlar. Örneğin doğum günü mumlarının nerede olduğunu aramak zorunda kalmayacaksınız. Depolama alanını mümkün olduğunca ekonomik kullanmak için kutular, bisikletler, şişme botlar ve çocuğunuzun eski oyuncakları gibi sıklıkla kullanılmayan eşyalar elektrikli asansör (6) yardımı ile garajın asma katına çıkartılır.

Ev enerji sistemi: Eviniz, yerel elektrik şebekesine bağlı olsa dahi kendi elektriğini üretebilir. Bunun için iki ayrı sistemden yararlanır. Biri, doğrudan eve elektrik tedarik eden fotovoltaik çatı sistemi (7) , diğeri ise hidrojen yakıt hücresi (8) . Merkezi bir kontrol noktası (9) bu sistemler arasında eşgüdüm sağlar. Güneşli günlerde elektrik enerjisine ihtiyaç duyarsanız, güneş çatı sistemi gerekli olan elektriği üretir. Güneşli bir günde evde kimse yoksa, güneş enerjisi sistemi, sudaki hidrojeni çıkartan bir ayrıştırıcıyı çalıştırır. Hidrojen güvenli bir şekilde yeraltındaki bir tankta (10) depolanır. Hava bulutlu ve tankta da hidrojen kalmamışsa, son çare olarak kontrol ünitesi internete girerek şebekeye bağlanır.

Bahçe bakımı: Sulama sistemi (11) internete girerek ulusal meteoroloji hizmetlerinden bilgi alır. Böylece bahçenin ne zaman sulanacağına karar verir. Robotik bir yapıya sahip, küçük bir çim bakım ekibi, aynı bilgilerden yararlanarak otomatik olarak otları biçer ve çalıları budar. Bunların arasında bahçe süpürgesi (12) , budama makinesi (13) ve toprağı havalandırmaya yarayan parçası ile çim biçme makinesi gibi tek fonksiyonlu aletler de bulunur. Bu cihazlar kullanılmadığı zamanlarda şarjörlerine bağlı olarak kenarda beklerler.

Çöp sistemi: Robotik çöp konteynırı da evin arka kapısının önünde şarjöre bağlı olarak durur. Çöp toplama zamanı otomatik olarak kaldırımın kenarına gelip, çöpçülerin boşaltmasını bekler.

Kapı robotu: Posta ile gelen mektup ve paketleri eve taşıyan robot, postacının bıraktığı paketin üzerindeki RFID'ı tarar ve otomatik olarak paketi uygun rafa veya buzdolabına yerleştirir. Robotun bir diğer görevi de garajın asma katındaki eşyaların arasından istediğinizi bulup çıkartmaktır. Ayrıca istediğiniz aleti size getirir, işiniz bittiğinde alıp yerine bırakır.
Cumhuriyet - Reyhan Oksay

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

AMV Genç Mimar Ödülü 2004


Son başvuru tarihi:
30.07.2004

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz